Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν εννέα ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη επισκέφτηκαν τη Λέσβο τον περασμένο μήνα. Οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL ζητούν απάντηση στο φλέγον ερώτηση γιατί η Επιτροπή ανέχεται την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μίας δομής με τόσο προφανείς άθλιες συνθήκες, όπως αυτή που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ. 

Ads

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτηση τους αναφέρονται και στην κακοκαιρία που έπληξε το νησί μετατρέποντας τον καταυλισμό του Κάρα Τεπέ σε βάλτο. Οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το κολαστήριο της Μόριας, θα πρέπει σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης να περάσουν το χειμώνα εκεί. Όπως λένε όμως, οργανώσεις και εργαζόμενοι στο tvxs.gr, ο χειμώνας στο βάλτο του Καρά Τεπέ «δεν βγαίνει». 

Ακολουθεί η ερώτηση των ευρωβουλευτών: 

«Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, βαριά νεροποντή στη Λέσβο προκάλεσε πλημμύρα στο νέα δομή στον Καρά Τεπέ. Αυτό δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, καθώς τόσο ντόπιοι φορείς, όσο και οι Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε αποστολή στη δομή τον περασμένο μήνα, είχαν προειδοποιήσει ότι οι θέση και η διάταξη της νέας δομής είναι ιδιαιτέρως ακατάλληλες. Η θέση της νέας δομής είναι τέτοια  που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, κάτι που κατέστη πασιφανές με την πρώτη βροχή, την περασμένη Πέμπτη, οπότε και το σύνολο των σκηνών πλημμύρισαν και καταστράφηκαν.

Ads

Στις 30 Σεπτεμβρίου, απευθυνθήκαμε στους δύο υπεύθυνους Επιτρόπους, ζητώντας τους με επιστολή μας να αποφύγουν το κλείσιμο της δομής αλληλεγγύης του Καρά Τεπέ που λειτουργεί υπό τον Δήμο Λέσβου και την ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και την κοινότητα του ΠΙΚΠΑ, καθώς προβλέψαμε ότι η νέα δομή θα καταστρεφόταν με την πρώτη κακοκαιρία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γιατί έκλεισαν οι δύο άλλες δομές, οι οποίες λειτουργούσαν εν γένει καλά, προσφέροντας στέγη και βασικές παροχές με αξιοπρέπεια;
  2. Γιατί όλοι οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν στοιβαχτεί σε μία παντελώς ακατάλληλη δομή, για την οποία έχουν εκφραστεί πανταχόθεν προειδοποιήσεις;
  3. Αποδέχεται η Επιτροπή την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία χρηματοδοτούνται δομές ήδη συγκρίσιμες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του παρελθόντος, στις οποίες παραβιάζονται κατάφωρα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι Ευρωβουλευτές:

Kostas ARVANITIS
Petros KOKKALIS
Cornelia ERNST
Pernando BARRENA
Marisa MATIAS
Miguel CRESPO URBAN
Sira REGO
Malin BJORK
Idoia VILLANUEVA RUIZ