Με στόχο την είσπραξη περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή, οι πέντε ειδικές ομάδες κατά της φοροδιαφυγής που έχουν συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών κατάρτισαν νέες λίστες με «ύποπτους» και «επικίνδυνους» για φοροδιαφυγή φορολογούμενους.

Ads

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τον ρόλο του ΣΔΟΕ, της νέας οικονομικής αστυνομίας που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα», πως οι φοροφυγάδες που θα βρεθούν πρώτοι στο μάτι του φοροελεγκτικού κυκλώνα είναι όσοι έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά-δηλωθέντα εισοδήματα.

Στο μεταξύ, στις επικαιροποιημένες εκθέσεις που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών οι ειδικές ομάδες κατά της φοροδιαφυγής έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων, ώστε να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», πρώτοι στο «στόχαστρο» των ειδικών ομάδων μπαίνουν:

* οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον προμηθευτές φερέγγυων επιχειρήσεων,

* προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων super market με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

* οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και ακίνητη περιουσία σε Μύκονο, Σαντορίνη,

* οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο διαμέρισμα Αθηνών,

* οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο κληρονομιάς,

* οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης,

* οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία,

* φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

* ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπ. ΠΟΛ ακινήτων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

* κατάσταση προμηθευτών υπουργείου Υγείας με βεβαιωμένες οφειλές.