Μετά από παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγκου Γεώργιος Οικονόμου αναλαμβάνει την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου.

Ads

Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύσει των ερευνών, ενώ ήδη επί τόπου στην Καλαμάτα, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Την ώρα που η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, οι Αρχές επιχειρούν να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους 104 διασωθέντες υπάρχουν και διακινητές. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο ανοιχτά της Πύλου επιχειρούν έξι παραπλέοντα πλοία, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος κι ένα ελικόπτερο. 

Τα δεκάδες πτώματα που έχουν περισυλλεγεί μεταφέρονται σε ψυγεία φορτηγών και στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθούν στην Αθήνα για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ads

Στη Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες

Η μεταφορά στη Μαλακάσα των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αναμένεται είτε εντός της ημέρας είτε το πρωί της Παρασκευής (16/6), αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες, Τετάρτη (14/6) καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

Για την ώρα οι διασωθέντες βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες. Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι της Καλαμάτας έχουν στηθεί από χθες σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

Διαβάστε σχετικά: