Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η ευρεία έρευνα εντοπισμού και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος ανοιχτά της Πύλου όπου μία από τις πιο μελανές σελίδες της προσφυγικής κρίσης σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/7).

Ads

Παρά τις συνεχείς έρευνες, σε 104 ανέρχονται οι διασωθέντες του αλιευτικού σκάφους που ανατράπηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

79 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 750 επιβαίνοντες.

Ο απολογισμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από το απόγευμα της Τετάρτης. 

Ads

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσαγωγές υπόπτων. Τρεις από τους προασχθέντες επέστρεψαν στο σημείο όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι διασωθέντες, όπως μεταδίδει από το σημείο ο απεσταλμένος του tvxs Βίκτωρας Αντωνόπουλος.

Η προσφυγική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου είναι το πιο θανατηφόρο περιστατικό στα ανοικτά των ελληνικών ακτών από τότε που 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν βάρκα που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε κοντά στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 

Το αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα» είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Οι διασωθέντες -όλοι άντρες υπήκοοι κυρίως Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου- επισήμαναν πως γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια του πλοίου. Εκτιμάται πως οι επιβαίνοντες είχαν καταβάλει περί τα 5.000 με 6.000 ευρώ για να φτάσουν στην Ιταλία.

O πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ χθες, Τετάρτη, σημείωσε ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου.

«Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», είπε επιχειρώντας να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία.

Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, στις συντεταγμένες 36°34′N 21°8′, νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες.

«Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», είπε.

Διαβάστε σχετικά: Ναυάγιο στην Πύλο: Μαρτυρίες για 750 επιβαίνοντες στο αλιευτικό – Πολλά παιδιά ανάμεσά τους [Βίντεο]

Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (16/6). Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Όπως έγινε γνωστό, το εθνικό πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία.

Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης Frontex, ελληνικές και ιταλικές αρχές γνώριζαν για το «Αντριάνα»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex, το αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εντόπισε το αλιευτικό σκάφος χθες, Τρίτη (13/6) στις 12:47 ώρα Ελλάδας και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, το Alarm Phone, ένα δίκτυο ακτιβιστών που παρέχει τηλεφωνική γραμμή για μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε ότι υπήρχε επικοινωνία με το αλιευτικό το απόγευμα της Τρίτης (13/6), κατά την οποία οι μετανάστες ανέφεραν ότι το σκάφος ήταν υπερπλήρες και ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το πλοίο μια μικρή βάρκα. Ζήτησαν τρόφιμα και νερό, τα οποία τους δόθηκαν από εμπορικό πλοίο.

«Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία και η Μάλτα, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα. Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν επομένως πολύ καλά γι’ αυτό το υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος. Δεν ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 14 Ιουνίου 2023, το σκάφος ανατράπηκε» αναφέρει το Alarm Phone σε ανακοίνωσή του.

«Οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να είχαν στείλει τα κατάλληλα μέσα διάσωσης χωρίς καθυστέρηση. Δεν το έπραξαν επειδή η επιθυμία τους να αποτρέψουν τις αφίξεις ήταν ισχυρότερη από την ανάγκη διάσωσης εκατοντάδων ζωών» σημειώνει. 

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» λένε τα Ηνωμένα Έθνη

Πέρυσι, σχεδόν 3.800 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στις διαδρομές εντός και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του οργανισμού – ο υψηλότερος αριθμός νεκρών των τελευταίων πέντε ετών, όπως επισημαίνει ο ΔΟΜ. Και δεδομένης της έλλειψης επίσημων στοιχείων, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων στις μεταναστευτικές διαδρομές είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

«Μέχρι και το 84% όσων χάθηκαν κατά μήκος των θαλάσσιων οδών παραμένουν αγνώστων στοιχείων, αφήνοντας απελπισμένες οικογένειες να αναζητούν απαντήσεις», αναφέρει η έκθεση.

Ορισμένες από τις χειρότερες προσφυγικές τραγωδίες στη θάλασσα σημειώθηκαν το 2015 και το 2016, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Σε ένα ναυάγιο, τον Απρίλιο του 2015, εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Λιβύη. ΈναΝ χρόνο αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι μέχρι και 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σκάφος γεμάτο με μετανάστες ανατράπηκε καθ’ οδόν προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο, μέχρι στιγμής φέτος. Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις κύριες οδούς για τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Για μια αδιανόητη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, μιλά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα.

«Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Όπως αναφέρεται, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 59 πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που μπορεί να αγνοούνται. Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Σε μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης», αναφέρεται η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο – αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα – στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους» σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα, επανέλαβε πως «κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».