Ορατό είναι το ενδεχόμενο να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις ο τελικός απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, την ώρα που εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί ενώ οι διασωθέντες είναι 104, όμως σύμφωνα με ντοκουμέντο από συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ, ο πραγματικός αριθμός των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος  φέρεται να ήταν 750.

Νωρίτερα, διασωθέντες ανέφεραν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΚΟ, το σήμα που δόθηκε στο Λιμενικό στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) αφορούσε περίπου 600 άτομα.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα δείχνουν πως το αλιευτικό σκάφος ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Κι αυτό ενισχύει τους φόβους για μεγάλο αριθμό αγνοουμένων ή νεκρών.

Κατά τον εντοπισμό τους, δε, κανένας εκ των διασωθέντων δεν φορούσε σωσίβιο.

Μάλιστα, άλλη μαρτυρία από πρόσφυγα, η οποία μεταδόθηκε μέσω του Mega  κάνει λόγο και για μεγάλο αριθμό παιδιών, και συγκεκριμένα γύρω στα 100.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το αλιευτικό «Αντριάνα» είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, από ένα μη επανδρωμένο εναέριο μέσο της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική.

Πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό, υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές και δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος, ενώ ελέγχονται πληροφορίες για το κατα πόσο υπήρχαν άνθρωποι σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωσυτά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα καταστρώματα.

Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφες υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί.

Σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αφού είπε ότι η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί και τη νύχτα, πρόσθεσε:

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου.

«Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.