Πληθαίνουν οι ισχυρές ενδείξεις – μέσα από μαρτυρίες, αναφορές και υπηρεσιακές δηλώσεις – για την ευρεία κλίμακα της προσφυγικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου.

Ads

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αφού είπε ότι η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί και τη νύχτα, πρόσθεσε:

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Διαβάστε επίσης:

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου.

Ads

«Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα και ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των προσφύγων -μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Οι νεκροί είναι μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 78, ενώ  104 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Σε 26 ανέρχονται οι διασωθέντες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία. Είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες.

Ακόμη 78 διασωθέντες βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και την Πέμπτη θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αλιευτικό “Αντριάνα” είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι. Είχε εντοπιστεί στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο του Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος, ενώ ελέγχονται πληροφορίες για το κατα πόσο υπήρχαν άνθρωποι σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωσυτά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα καταστρώματα.

Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί. Από τις πρώτες ώρες έγινε μεγάλη προσπάθεια και μέσα στο σκοτάδι κατέστη δυνατό να διασωθούν 104 άνθρωποι. Από εκείνη την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες αν και απέλπιδες πια, μετά από τόσες.

Παρακάτω είναι το σημείο που εντοπίστηκε το βυθισμένο αλιευτικό, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.