Ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσαν σήμερα Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και οι δύο – όπως και η εισαγγελεας της ΕΥΠ που ενέκρινε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – επικαλέστηκαν το «απόρρητο» για να μην αποκαλύψουν τους λόγους της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τους ισχυρισμούς περί απορρήτου φέρονται να διέψευσαν οι πρώην οι επικεφαλής της ΕΥΠ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης. 

Ads

Οι κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδης σε όλες τις ερωτήσεις αρνήθηκαν λόγω απορρήτου να ξεκαθαρίσουν τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ δεν θέλησε να απαντήσει ούτε στην ερώτηση αν καταστράφηκαν οι φάκελοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του οικονομικού συντάκτη. Επίσης δεν απάντησαν και στις ερωτήσεις σχετικά με το ποια και πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν. 

Ο Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται ακόμη να κάλυψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως αν και είχε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ «ουδέποτε ούτε αυτός, ούτε το γραφείο του ενημερώνονταν για καμία απολύτως άρση». «Ενημερώνονταν μόνο μόνο από τα υπηρεσιακά  σημειώματα για τα αποτελέσματα αν αυτό κρινόταν αναγκαίο» φέρεται να είπε. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα του απορρήτου, φέρεται να υποστήριξε – αντίθετα με τους ισχυρισμούς Κοντολέων και Δημητριάδη – πως ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο ως δικαιολογία. Το ίδιο φέρεται να τόνισε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου Θεόδωρος Δραβίλλας.

Ads

Επιπλέον ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, φέρεται να δήλωσε πως έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εν λόγω δήλωση προκαλεί νέα ερωτήματα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή, υποστήριζε – και μάλιστα σε υψηλούς τόνους – πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ και δεν έχει αυτό το δικαίωμα». Και εάν το κ. Δεμίρης έχει ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νόμιμες επισυνδέσεις γιατί ο κ. Κοντολέων ισχυρίζεται πως δεν έπραξε το ίδιο επί θητείας του;

Το απόρρητο επικαλέστηκε ωστόσο και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για να μην παρουσιάσει τους λόγους παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και του Θ. Κουκάκη. Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είπε πως το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της  Υπηρεσίας. Η κυρία Βλάχου είπε ακόμα ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός – καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση προσθέτοντας ότι αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ. 

Διαβάστε επίσης:

Οι επιχειρηματικές σχέσεις Δημητριάδη

Όπως αναφέρει το Documento, ο Παύλος Πολάκης φέρεται επίσης να ρώτησε τον Γρ. Δημητριάδη και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του τον καιρό που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο πρόσωπα, ο Γ. Λαβράνος και ο Φ. Μπίτζιος, και δύο εταιρείες, Intellexa και Krikel. Η πρώτη εμπορεύεται το λογισμικό Predator και η δεύτερη προμηθεύεται συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών της ΕΛΑΣ. Ο κ. Δημητριάδης φέρεται να παραδέχτηκε πως γνωρίζει τον κ. Λαβράνο, αλλά αρνήθηκε πως γνωρίζει τον κ. Μπίτζιο. (Διαβάστε αναλυτικά για τους δύο επιχειρηματίες: Το κονσόρτσιουμ: Ποιος(οι) επιχειρηματίες εξασφάλισαν το predator για την κυβέρνηση Μητσοτάκη; )

Ο Γρ. Δημητριάδης, απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, φέρεται να ισχυρίστηκε πως οι όποιες δραστηριότητές του ήταν «νόμιμες» και κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει. Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης αντέτεινε πως δεν ανακαλεί, κρίνοντας ότι οι αγοραπωλησίες του πρωθυπουργικού ανιψιού αφορούν «λογισμικό παρακολούθησης».

Κατρούγκαλος: Απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης

«Όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη  ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Και αυτό μολονότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής Θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο επ’ αυτών».

«Για τον λόγο αυτό, εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε -μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση- όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτού που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Καστανίδης: «Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης: «Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας με ευθύνη αποκλειστική της κυβέρνησης».

Και συνέχισε: «Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου που δεν ισχύει έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κύριο Κουκάκη καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ».

«Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς και στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Αλλά πως μπορεί να ριχτεί άπλετο φως όταν ενοποιημένοι σε μία γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας αρνούνται την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας. Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών».

Συντυχάκης: Η στάση όλων ήταν «πλήρη συγκάλυψη»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία – και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – επέλεξε επί της ουσίας τη συγκάλυψη του όλου θέματος».

«Επικαλέστηκαν όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα όλα στο φως. Πλήρη διαφάνεια, τα πρακτικά στην δημοσιότητα εξέταση κατά μόνας και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν “πλήρη συγκάλυψη”», ανέφερε και πρόσθεσε: 

«Απόρρητο… Εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τα τα νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο».

«Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στο λαό».