Σφοδρότατη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στον απόηχο των χθεσινοβραδινών αιματηρών επεισοδίων στο Ρέντη στον αγώνα βολεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα των σοβαρότατο τραυματισμό ενός αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα που πέταξαν χούλιγκαν, με τον 31χρονο να δίνει «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για «ομηρία» αλλά και κακομεταχείριση εκ μέρους της αστυνομίας των εκατοντάδων προσαχθέντων, που κρατούνται από το βράδυ της Πέμπτης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

Ads

Σημειώνεται πάντως πως έκτακτη σύσκεψη για την οπαδική βία συγκαλεί για το πρωί του Σαββάτου (9/12) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, ο 31χρονος αστυνομικός παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 424 προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής. Οπως υποστηρίζει η αστυνομία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης. Eλεύθεροι αφέθηκαν οι 100, ενώ σε νέες προσαγωγές προχώρησαν οι Αρχές.

Ads

Επιπλέον, την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα επεισόδια στου Ρέντη και ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού από χούλιγκαν.

Η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας έδωσε παραγγελία στην εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά ζητώντας τη διενέργεια έρευνας και την εποπτεία της έρευνας που διεξάγεται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Καμπαγιάννης: Η ΕΛΑΣ ζητά μαζική λήψη DNA – Όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Αλλοδαπών

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται για τους χειρισμούς της αστυνομίας κατά τα επεισόδια έξω από το Μελίνα Μερκούρη, αλλά και την αντιμετώπιση 424 ατόμων που προσήχθησαν.

Σε ανάρτησή του ο συνήγορος της οικογένειας ενός από τους προσαχθέντες, Θανάσης Καμπαγιάννης, κατήγγειλε με ανάρτησή του την πρωτοφανή κατάσταση ενώπιον της οποίας βρέθηκε ο ίδιος και συνάδελφοί του καθώς και συγγενείς έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Μάλιστα όπως ανέφερε: «Μέχρι τις 13:00 δεν επιτρεπόταν καμία επικοινωνία των προσαχθέντων ατόμων με δικηγόρο, με τους δικηγόρους να ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει το τηλεφωνικό κέντρο ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι γονείς καθώς ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονταν άτομα ηλικίας 15 ετών, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για άτομα που είχαν χτυπηθεί.

Ωστόσο, έπειτα από ενημέρωση αξιωματικού της αστυνομίας τους είπαν ότι πρόκειται για προσαγωγές και ότι όσοι βρίσκονται στο Αλλοδαπών δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ταυτόχρονα τους ζητείται η συναίνεσή τους στη λήψη DNA.

Όπως εξήγησε τελικά «στις 13:30 δικηγόροι καταφέραμε να δούμε προσαχθέντα άτομα για τα οποία είχαμε προσέλθει. Οι πληροφορίες για το αν θα συνεχιστεί η κράτησή τους είναι ακόμα συγκεχυμένες: τα άτομα ταυτοποιούνται, σημαίνονται, ενώ κατά πληροφορίες τους ζητείται η παροχή συναίνεσης για λήψη DNA. Επισημαίνουμε ότι η μαζική λήψη βιολογικού υλικού από εκατοντάδες προσαχθέντες με μόνο στοιχείο την παρουσία τους στο γήπεδο αποτελεί προφανή υπέρβαση ακόμα και των ήδη “ξεχειλωμένων” διατάξεων του άρθρου 201 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Παράλληλα, πληθαίνουν και οι καταγγελίες για βιαιοπραγίες εκ μέρους των αστυνομικών εις βάρος των προσαχθέντων τόσο το βράδυ της Πέμπτης κατά της προσαγωγής όσο και κατά τη διάρκεια της κράτησης τους.

Σφοδρή αντιπαράθεση Ολυμπιακού-Οικονόμου

Κατά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας καταφέρεται με ανακοίνωσή του από τη δική του μεριά ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός, με αφορμή όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη.

Μεταξύ άλλων ο Ολυμπιακός κάνει λόγο για ομηρία όλων των φιλάθλων, εντός του κλειστού γηπέδου «με τη χρήση βίας»: μια απόφαση που –όπως σημειώνει– προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο πανικό μεταξύ των φιλάθλων και επιτάθηκε επικίνδυνα από εστία φωτιάς σε εσωτερικούς χώρους του κλειστού γηπέδου από άγνωστη αιτία.

Μάλιστα, δεν διστάζει –αναφερόμενος στην «παράνομη κράτηση» περίπου 500 φιλάθλων– να μιλήσει για απόφαση «που θυμίζει ξεκάθαρα, όχι απλά χούντα αλλά τακτικές αντιποίνων των ΝΑΖΙ!!».

Σε κάθε περίπτωση, ζητά από την πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας «να καταθέσετε τις αστυνομικές σας ταυτότητες και να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΧΘΕΣ, ζητώντας ταπεινά συγνώμη τόσο από τον σοβαρά τραυματισμένο συνάδελφο σας όσο και τους οικείους του και την ελληνική κοινωνία».

Απαντώντας με γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως επιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα και μάλιστα με αναφορές σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Ο κ. Οικονόμου ζητά σεβασμό στο έργο των Αρχών και την ομόθυμη στήριξη της κοινωνίας, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι με δολοφονική διάθεση.

Ομοσπονδία αστυνομικών: «Ο πρωθυπουργός να διακόψει όλα τα πρωταθλήματα»

Τέλος, ανακοίνωση με αφορμή την επίθεση κατά του αστυνομικού έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΑΣΥ εκφράζει την «οργή και θλίψη για την δολοφονική επίθεση εις βάρος του συναδέλφου μας», καλώντας τον πρωθυπουργό να διακόψει άμεσα, σήμερα όλα τα πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα.

Παράλληλα, καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας «να σταματήσουν από ταύτης τη διάθεση αστυνομικών δυνάμεων για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, χωρίς καμία καθυστέρηση και καμία δικαιολογία».