Την πρωτοφανή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι δικηγόροι και συγγενείς έξω στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, όπου βρίσκονται ως προσαχθέντες οι εκατοντάδες θεατές του χθεσινού αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και ενδεχομένως κάποια άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από το γήπεδο που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού, περιγράφει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ads

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλά για την τιτάνια προσπάθεια συγγενών να ταυτοποιήσουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στους προσαχθέντες, μιας και η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνούταν να απαντήσει επικαλούμενη φόρτο εργασίας, καθώς και το ότι δεν ήταν το Αλλοδαπών υπεύθυνο αλλά το Τμήμα Αθλητικής Βίας. Μάλιστα κατόπιν διαμαρτυριών, γράφονταν χειρόγραφα κάποια ονόματα από αξιωματικό για να γίνει η ταυτοποίηση με πενιχρά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Επεισόδια στου Ρέντη / Ελεύθεροι δεκάδες προσαχθέντες – Αναζητείται ο ένας που πέταξε τη φωτοβολίδα

Μέχρι τις 13:00 δεν επιτρεπόταν καμία επικοινωνία των προσαχθέντων ατόμων με δικηγόρο, με τους δικηγόρους να ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει το τηλεφωνικό κέντρο ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι γονείς καθώς ανάμεσα στους προσαχθένες βρίσκονταν άτομα ηλικίας 15 ετών, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για άτομα που είχαν χτυπηθεί.

Ads

Ωστόσο, έπειτα από ενημέρωση αξιωματικού της αστυνομίας τους είπαν ότι πρόκεται για προσαγωγές και ότι όσοι βρίσκονται στο Αλλοδαπών δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ταυτόχρονα τους ζητείται η συναίνεσή τους στη λήψη DNA.

Όπως εξηγεί τελικά «στις 13:30 δικηγόροι καταφέραμε να δούμε προσαχθέντα άτομα για τα οποία είχαμε προσέλθει. Οι πληροφορίες για το αν θα συνεχιστεί η κράτησή τους είναι ακόμα συγκεχυμένες: τα άτομα ταυτοποιούνται, σημαίνονται, ενώ κατά πληροφορίες τους ζητείται η παροχή συναίνεσης για λήψη DNA. Επισημαίνουμε ότι η μαζική λήψη βιολογικού υλικού από εκατοντάδες προσαχθέντες με μόνο στοιχείο την παρουσία τους στο γήπεδο αποτελεί προφανή υπέρβαση ακόμα και των ήδη “ξεχειλωμένων” διατάξεων του άρθρου 201 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (17:00), υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια από τα προσαχθέντα άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, συνεχίζουν όμως να κρατούνται περί τα 400.

Τελειώνω με κάτι που άκουσα από γονείς που βρίσκονταν στην Πέτρου Ράλλη και που φώναζαν στους αστυνομικούς ότι αυτό “δεν ήταν προσαγωγές αλλά κατοχικό μπλόκο”. Η συλλογή αποδείξεων δεν μπορεί να γίνεται με όρους συλλογικής ευθύνης».