Δύο παγιδευμένα δέματα εντοπίστηκαν το βράδυ της Τρίτης στον εμπορευματικό σταθμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις.

Ads

Τα πακέτα είχαν ως παραλήπτες την έδρα της Europol στην Ολλανδία και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Θα έφταναν στους προορισμούς τους μέσω διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών.

Διαπιστώθηκε, επρόκειτο για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς πανομοιότυπους με αυτούς που εντοπίστηκαν σε πρεσβείες στην Αθήνα και στη γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Έκρηκτικό» πακέτο στη γερμανική καγκελαρία

Ads

Ύποπτο πακέτο που είχε σταλεί ταχυδρομικώς εντοπίστηκε το μεσημέρι στο γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Το δέμα είχε σταλεί μέσω ιδιωτικής εταιρείας και οι πυροτεχνουργοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε με νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος φέρεται να περιείχε πυρίτιδα.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το πακέτο έφθασε στο γραφείο στη 13:00 μετά το μεσημέρι, 14:00 ώρα Ελλάδας, από την εταιρεία ταχυδρομικών μεταφορών UPS, η οποία έχει δυο παραρτήματα στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος απουσίαζε από το γραφείο της καθώς βρίσκεται στο Βέλγιο.

«Ένα ύποπτο πακέτο βρέθηκε στο ταχυδρομείο της καγκελαρίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το πακέτο να περιέχει εκρηκτικά. Η έρευνα συνεχίζεται. Κανείς δεν έχει τραυματιστεί» δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Άγκελα Μέρκελ δεν βρίσκεται στην καγκελαρία, καθώς πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βέλγιο. Οι αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στο κτίριο. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild» στη θέση του αποστολέα του δέματος ήταν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Πλήθος «πακέτων» σε ξένες πρεσβείες της Αθήνας

Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας πίσω από το ΝΙΜΙΤΣ, ενώ ύποπτο δέμα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Π. Ψυχικό όπως και άλλο δέμα με προορισμό την Πρεσβεία της Χιλής. Ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν ακόμη στην οδό Ριζάρη αλλά και στην πρεσβεία του Παναμά στον Πειραιά. Έχουν ειδοποιηθεί όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ ενώ σε επιφυλακή είναι οι ξένες πρεσβείες. Περιστατικό με πυροβολισμούς έλαβε χώρα στο Φάληρο την ίδια ώρα.

Συγκεκριμένα:

Μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι. Το ύποπτο δέμα εντόπισαν υπάλληλοι της πρεσβείας οι οποίοι το πέταξαν στον ακάλυπτο χώρο όπου και εξερράγη. Στο σημείο έσπευσαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί για να ερευνήσουν το χώρο.

Στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, επί της οδού Στρατηγού Καλάρη στο Παλαιό Ψυχικό, επίσης έσπευσαν πυροτεχνουργοί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους διακόπηκε προκειμένου να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο πακέτο.

Ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε και στο προαύλιο της Βουλής, σε δέμα που είχε προορισμό την πρεσβεία της Χιλής, με αποστολέα την εταιρεία Λάρκο. Ο μεταφορέας το θεώρησε ύποπτο και το παρέδωσε σε αστυνομικούς προκειμένου να διαπιστωθεί στα ειδικά μηχανήματα της Βουλής αν είχε επικίνδυνο περιεχόμενο. Το πακέτο φέρεται να περιείχε πυρίτιδα. Η Αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο του κοινού στο κτίριο της Βουλής. Λίγο αργότερα, και δεύτερο πακέτο έφτασε με συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλή γύρω στις 11:30 προκειμένου να ελεγχθεί, το οποίο τελικά δεν περιείχε εκρηκτικά.

“Η δημοκρατία και το ελληνικό κοινοβούλιο δεν τρομοκρατούνται”, ανέφερε κατά την παρέμβασή του στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Παράλληλα, ύποπτο πακέτο εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στην οδό Ριζάρη, πολύ κοντά στο σημείο όπου τη Δευτέρα συνελήφθησαν τα δύο νεαρά άτομα, ενώ ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε και στην πρεσβεία του Παναμά στον Πειραιά, στην συμβολή των οδών Μιαούλη και Πραξιτέλους. Τελικώς, αποδείχτηκε ότι περιείχε μόνο χαρτιά.

Έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σημειώθηκε το μεσημέρι και στην πρεσβεία της Ρωσίας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν και οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου Ελευσίνας, εξαιτίας «υπόπτου» δέματος. Βρέθηκε στα γραφεία της διοίκησης αεροπορικής υποστήριξης και θεωρήθηκε ύποπτο εξαιτίας των στοιχείων του αποστολέα. Το δέμα ελέγχθηκε από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, χωρίς να προκύψουν ενδείξεις ότι περιείχε εκρηκτικά. Παρόλα αυτά, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και στην μονάδα απεστάλη κλιμάκιο πυροτεχνουργών. Εν τέλη αποδείχτηκε ότι το κιβώτιο εμπεριείχε μόνο υπηρεσιακά έγγραφα.

Την κινητοποίηση της αστυνομίας προκάλεσε ένα «ύποπτο» δέμα που έφτασε το μεσημέρι στη Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Υπάλληλοι της σχολής ειδοποίησαν τους αστυνομικούς που μετέβησαν επί τόπου. Κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το δέμα περιείχε μόνο χαρτιά και όχι κάτι άλλο ανησυχητικό.

Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί παγιδευμένα δέματα σε διάφορες πρεσβείες της Αθήνας είτε από τους δύο συλληφθέντες του Παγκρατίου είτε από συνεργούς τους.

Παράλληλα, επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών σημειώθηκε στο Φάληρο, στην οδό Αφροδίτης, ενώ γίνονται αναφορές για τραυματία αστυνομικό και μία σύλληψη. Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν ληστές ενός σουπερ-μάρκετ. Ο ένας από τους δράστες έχει συλληφθεί ενώ ο δεύτερος αναζητείται.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται ένα μόλις ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη των δύο υπόπτων οι οποίοι παρέδωσαν δέματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εταιρείες ταχυμεταφορών στο Παγκράτι.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για τα παγιδευμένα πακέτα

Και τον ξένο τύπο απασχολούν τα παγιδευμένα πακέτα στις πρεσβείες