Τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί είχε παραλήπτη το ένα από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα που εντόπισαν χθες οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στην επιχείρηση στο Παγκράτι ενώ τα άλλα δέματα είχαν ως παραλήπτες την πρεσβεία του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Μεξικού. Η βαλλιστική εξέταση στα όπλα που βρέθηκαν πάνω στους δύο συλληφθέντες νεαρούς έδειξε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε τρομοκρατική επίθεση.

Ads

Στο δέμα για τον Νικολά Σαρκοζί ως αποστολέας εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ σε αυτό προς την πρεσβεία του Βελγίου, η οργάνωση Action Aid.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο νεαροί ηλικίας 22 και 24 χρονών τις φωτογραφίες των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ. Στην κατοχή των δύο νεαρών συλληφθέντων βρέθηκε ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και δύο τσαντάκια μέσης τα οποία περιείχαν ένα πιστόλι Glock με τρεις γεμιστήρες και ένα πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες. Ο 22χρονος έφερε επίσης αλεξίσφαιρο γιλέκο, περούκα και καπέλο τύπου τζόκεϋ.

Ο εντοπισμός των δύο νέων έγινε με βάση τα χαρακτηριστικά του ατόμου που παρέδωσε το δέμα που εξερράγη στην εταιρεία ταχυμεταφορών, τραυματίζοντας ελαφρά στο χέρι μια υπάλληλο. Το συγκεκριμένο δέμα είχε ως παραλήπτη την πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα.

Ads

Με βάση απόδειξη παράδοσης που βρέθηκε στην κατοχή τους, εντοπίστηκε, σε ταχυμεταφορική εταιρεία στην οδό Σπ. Μερκούρη 62-64 στο Παγκράτι, άλλο ένα δέμα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με παραλήπτη την πρεσβεία της Ολλανδίας, που έφερε ως αποστολέα τον εγκληµατολόγο Γιάννη Πανούση. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς της ΕΛΑΣ, όπως και οι μηχανισμοί που προοριζόταν για τον Νικολά Σαρκοζί και την πρεσβεία του Βελγίου.

Όπως προέκυψε, για τον 22χρονο συλληφθέντα εκκρεμεί ένταλμα συλλήψεως για συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Αναμένεται να απολογηθεί το πρωί της Τετάρτης στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Κώστα Μπαλτά.

Ο συλληφθείς κατηγορείται επίσης για προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών, καθώς και για τις εκρήξεις στο γραφείο της Λ. Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παν. Χηνοφώτη καθώς και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Νωρίτερα ο 22χρονος προσήχθη στο Εφετείο, εν συνεχεία μαζί με το δεύτερο συλληφθέντα οδηγήθηκαν στη γενική αστυνομική διεύθυνση, προκειμένου να δώσουν προανακριτικές απολογίες.

Τελικώς τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, τα οποία φέρεται να διέπραξαν από κοινού και με άλλους, αγνώστους, δράστες.

Κατηγορούνται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατική πράξη από κοινού, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή και έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να επέλθει κίνδυνος σε άνθρωπο από κοινού.

Μέχρι στιγμής, με βάση τα ευρήματα που διαθέτει η εισαγγελία δεν συνδέει τη χθεσινή ενέργεια με τη δράση συγκεκριμένης οργάνωσης.