Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία λίγη ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε δέμα, το οποίο είχε παραδοθεί σε εταιρία ταχυμεταφορών, επί της οδού Αστυδάμαντος 71 στο Παγκράτι. Το δέμα που εξερράγη παραδόθηκε από άγνωστο σε μία υπάλληλο της εταιρείας, η οποία από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια. Tο πακέτο προοριζόταν για την πρεσβεία του Μεξικού. Επιπλέον, δύο ακόμη αυτοσχέδιοι μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, με παραλήπτες την πρεσβεία του Βελγίου και το Νικολά Σαρκοζί, εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Ads

Στην κατοχή των συλληφθέντων, ηλικίας 22 και 24 χρόνων, βρέθηκε ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και δύο τσαντάκια μέσης τα οποία περιείχαν ένα πιστόλι GLOCK με τρεις γεμιστήρες, ένα πιστόλι GLOCK με δύο γεμιστήρες. Επιπλέον, ο ένας από τους συλληφθέντες έφερε περούκα, ένα καπέλο τύπου τζόκεϊ, καθώς και αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με τη αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η σύλληψή τους, έγινε στο πλαίσιο κινητοποίησης αστυνομικών δυνάμεων, ύστερα από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια υπαλλήλου εταιρείας ταχυμεταφορών, σήμερα και ώρα 11:47, στην οδό Αστυδάμαντος 71, στο Παγκράτι. Ο εντοπισμός τους έγινε με βάση τα χαρακτηριστικά του ατόμου που παρέδωσε το δέμα στην εταιρεία ταχυμεταφορών. Το δέμα έφερε ως παραλήπτη την πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα.

Επίσης, στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών και με βάση απόδειξη παράδοσης που βρέθηκε στην κατοχή τους, εντοπίσθηκε, σε ταχυμεταφορική εταιρεία στην οδό Σπ. Μερκούρη 62-64 στο Παγκράτι, άλλο ένα δέμα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Το δέμα έφερε ως παραλήπτη την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Ο μηχανισμός αυτός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τους Πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.

Ads

Οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν ως παραλήπτες, την πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα καθώς και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και εξουδετερώθηκαν επίσης με ελεγχόμενη έκρηξη. Το πρώτο ανέγραφε ως αποστολέα την ΑCTΙΟΝ AID, ενώ το δεύτερο τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι για τον 22χρονο συλληφθέντα εκκρεμεί ένταλμα συλλήψεως για συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία εναντίον του για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Για τον 24χρονο η αστυνομία φέρεται να πιστεύει ότι είναι αδερφός ατόμου που εμπλέκεται στην ίδια οργάνωση.

Οι έρευνες των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών συνεχίζονται. Την προανάκριση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Η Αντιτρομοκρατική αναμένει πλέον τα αποτελέσματα από την βαλλιστική έρευνα στα δυο πιστόλια, για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και από ποιά οργάνωση. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα απόψε το βράδυ, οπότε είναι πιθανόν να διευκρινιστεί το παραπάνω ζητούμενο για την αστυνομία.

Την ελπίδα να επιτευχθεί ένα αποφασιστικό βήμα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας. «Η Πολιτεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παραμείνει αναξιοποίητη και ότι θα επιτευχθεί ένα αποφασιστικό βήμα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Η σημερινή υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων-εκρηκτικών μηχανισμών, κατά τα πρότυπα παλαιότερου χτυπήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμβάλει στην τρομοκράτηση της κοινωνίας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Οι καταδικαστέες αυτές ενέργειες και πρακτικές δεν πρέπει να γίνουν αιτία να χαθεί η βασική πολιτική στόχευση αυτών των εκλογών, που είναι η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε σχετικά ότι «οι πατριωτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σχέδια που εξυφαίνονται στο εξωτερικό και έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας» και παρατήρησε ότι «είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι η τρομοκρατία, με την απόπειρα νέων χτυπημάτων, ήθελε να κάνει παρέμβαση στις εκλογές».