«Να σταματήσει η εκδικητική αντιμετώπιση του Βασίλη Ξηρού και να του χορηγηθεί άμεσα η άδεια που δικαιούται», ζητά με χθεσινό δελτίο Τύπου η Πρωτοβουλία «Δράση για την Ελευθερία».

Ads

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο καταδικασμένος παραδειγματικά σε 25 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της 17Ν κατάφερε, ύστερα από μια σειρά απορρίψεων, να πάρει άδεια για πρώτη φορά, με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντή και κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, μειοψηφούντος του εισαγγελέα. Με τον ίδιο τρόπο έλαβε διαδοχικά άλλες τρεις άδειες.

«Τον Ιούλιο του 2009 ψηφίζεται ο “κουκουλονόμος”, όπου, μεταξύ άλλων, μεταβάλλει προς το αυστηρότερο το καθεστώς χορήγησης αδειών στους κρατούμενους, αφού για να χορηγηθεί πλέον άδεια απαιτείται και η συμφωνία του εισαγγελέα. Σε περίπτωση διαφωνίας του, ο εισαγγελέας προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο και μέχρι την έκδοση της απόφασης η χορήγηση άδειας αναστέλλεται.

Υπό το νέο καθεστώς ο Βασίλης Ξηρός έλαβε νέα άδεια τον Ιούλιο του 2009, πάλι κατά πλειοψηφία, αυτή τη φορά όμως η εισαγγελέας άσκησε προσφυγή στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με ένα πρωτοφανές και σκανδαλώδες σκεπτικό, που μπαίνει στην ουσία της ποινικής υπόθεσης και “δικάζει” ξανά τον ήδη καταδικασμένο, απέρριψε τη χορήγηση άδειας στον Βασίλη Ξηρό. Χαρακτηριστικά, η απόφαση θεωρεί υποκριτική την καλή συμπεριφορά του προκειμένου να παίρνει άδειες, υποστηρίζει ότι το γεγονός της τήρησης των περιοριστικών όρων στις προηγούμενες εξόδους του δεν αναιρεί το ενδεχόμενο μη τήρησής τους σε επόμενες άδειες, θεωρεί το διάστημα της ποινής που του απομένει αρκετά μεγάλο ώστε να του χορηγούνται από τώρα άδειες, αν και τις δικαιούται, και αναφέρει ότι έχει καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις» ! Η νέα εισαγγελική προσφυγή συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και με αφορμή και την περίπτωση του Βασ. Ξηρού η Πρωτοβουλία ζητεί να «καταργηθεί ο νόμος Δένδια και να αναθεωρηθεί το ισχύον καθεστώς χορήγησης αδειών, όπως έχει δεσμευτεί ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Καστανίδης».

Ads