Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ads

Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης, η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ υπογραμμίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Ads

Με τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Πως θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 575 εκατομνύρια ευρώ, ποσό το οποίο, είναι σήμερα το ονομαστικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, έναντι 750 εκατομμυρίων που είχε προαναγγελθεί ως ελάχιστο ποσό αύξησης στις 14 Σεπτεμβρίου. Με την αύξηση αυτή το ποσοστό του Δημοσίου θα συρρικνωθεί το πολύ στο 34%, τη λεγόμενη καταστατική μειοψηφία, ενώ, παράλληλα, η συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ της εταιρείας για τους όρους διάθεσης των 232 εκατ. νέων μετοχών που θα εκδοθούν.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί εν μέρει με «Δημόσια Προσφορά» και, εν μέρει με «Ιδιωτική Τοποθέτηση» από θεσμικούς και μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στην ελληνική αγορά αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα έφτασε τα 253,33 ευρώ, η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη (+8,5%), ενώ σχετικά κοντά, αλλά κάτω από το ελληνικό ρεκόρ κινούνται η Ιταλία και η Κροατία, με 252 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

«Η ΔΕΗ χάνει οριστικά το “Δ”»

Την ίδια ώρα δεκάδες είναι οι φορείς που τάσσονται κατά της ουσιαστικής απεμπόλησης του γράμματος «Δ» – Δημόσια – από την ονομασία της εταιρείας, 71 χρόνια μετά από την ίδρυσή της και εν μέσω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που τσακίζει περαιτέρω τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας κήρυξαν 24ωρη απεργία και πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση στην έδρα της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Κεντρικό σύνθημα των εργαζομένων ήταν «να μην χαθεί το Δ της ΔΕΗ». Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος,  καθώς και πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Θεανώ Φωτίου, Χαρά Καφαντάρη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Ρένα Δούρου. «Σήμερα εξελίσσεται ένα έγκλημα ενάντια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενάντια στη δημόσια περιουσία στην πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

«Η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου οδηγεί στην “απώλεια” της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει. Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη απόπειρα.

Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα. Η ΔΕΗ, αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε. Θα έχει χάσει οριστικά το Δ. Το Δ της Δύναμης και του Δημοσίου Συμφέροντος.

Έχουμε χρέος, απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε : Έχουμε χρέος Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ».

Διαβάστε επίσης