Η πρώτη απάντηση στο «success story» που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση γύρω από την απόφαση έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δόθηκε σήμερα από την ίδια την αγορά: Η μετοχή της επιχείρησης έκανε βουτιά σχεδόν 12% (έκλεισε στο -11,53%) συμπαρασύροντας όλο το χρηματιστήριο και οδηγώντας τον Γενικό δείκτη σε απώλειες 1,54%.

Ads

Πίσω από την καθίζηση της μετοχής της ΔΕΗ είναι εμφανής ο προβληματισμός των επενδυτών για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από την οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι παραιτείται το Δημόσιο προκειμένου να περιορίσει το ποσοστό του στο μειοψηφικό 34%.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η μετοχή της ΔΕΗ ακολουθεί πορεία ανάλογη με εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία ακολουθήθηκε ίδιο μοντέλο Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο αυτό επιλέχθηκε αντί της ευθείας πώλησης του 17% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ τόσο για να εισρεύσουν κεφάλαια στα ταμεία της εταιρίας, όσο και για να αποτραπεί ένα σαρωτικό κύμα αντιδράσεων.

Ηδη όμωςκόμματα και συνδικάτα – μηδέ της ΔΑΚΕ εξαιρουμένης –καταγγέλλουν την κυβερνητική απόφαση, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δρομολογείται σε μια περίοδο πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης για όλη την Ευρώπη κατά την οποία τα νοικοκυριά επιβαρύνονται ήδη με μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Ads

Το γεγονός αυτό τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την σημερινή του συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημειώνοντας: «Ενώ θα έπρεπε να έχεις μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».

Απέναντι στην κυβερνητική απόφαση βγήκε και η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για ακόμα μια φορά θα γίνει ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ στους αγώνες, όπως σε όλες τις προηγούμενες μάχες!!! Χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια. Θεωρούμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή, την ελληνική οικονομία και θα ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ μέχρις εσχάτων για να την αποτρέψουμε».

Το Κίνημα Αλλαγής επίσης κάνει λόγο για «παράδοση της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα» , την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για «ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» μιλάει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει πως πρόκειται για «έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης της ενέργιας» που τελικά  «θα φέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο». 

Διαβάστε επίσης: 
Τα μεγάλα ερωτήματα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Επι ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα ζητούσε 4 πράγματα, ο Μητσοτάκης τα έδωσε όλα»
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές