Έντονη κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, για την αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «εκγχώρηση» της ΔΕΗ και όχι πώληση. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ads

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κόκκινη γρ;αμμή» και ότι, όπως όλα δείχνουν, «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο». Στην συνέχεια, τόνισε ότι, ουσιαστικά, δεν πωελίται το 17% αλλά για «εκχώρηση» του, αλλά και ότι η απόφαση αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, καθώς, όπως ανέφερε, «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».

Για την ανατίμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «ενώ θα έπρεπε να έχεις μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».

Ads

Επιπλέον, όσον αφορά την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα», δηλαδή την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών και συμπλήρωσε ότι «καταφέραμε και τα κρατήσαμε όλα. Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση τα δίνει όλα».

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνηση είναι χειρότερη από εκείνη το Αντώνη Σαμαρά, καθώς, όπως εξήγησε, «εδώ το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ» , αφού η εκχώρηση θα γίνει «με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα να συμμετάσχει το ελληνικό Δημόσιο». Επίσης, συμπέρανε ότι « ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον».

Κλείνοντας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έκανε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», ενώ απευθυνόμενος στο ΔΣ της ΔΕΗ προειδοποίησε ότι « πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους, θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», διότι όπως τόνισε «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης, ανέφερε ότι «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ τόνισε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και κατήγγειλε τον «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση».

Στην συνέχεια, ο κ. Αδαμίδης προανήγγειλε κινητοποιήσεις καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», ενώ ανέφερε πως «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «Η ΔΕΗ και τα δίκτυα, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου» , ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «κάνει πολλά πράγματα μέσα στην πανδημία προκειμένου να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις».

Όσον αφορά τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Αδαμίδης είπε πως με την εκχώρηση της ΔΕΗ «δεν θα υπάρχει πλέον το ελληνικό δημόσιο που θα ελέγχει και θα προσπαθεί να ρυθμίζει τέτοιου είδους αχαλίνωτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί κανείς να συλλάβει με ποιον τρόπο γίνεται και προς τα πού πάνε».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε έκκληση στην Πολιτεία «να ασκήσει το δικαίωμά της να πάρει μέρος στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο ποσοστό που της αναλογεί, προκειμένου προκειμένου να συνεχίσει αυτή η μεγάλη επιχείρηση που εδώ και 7 δεκαετίες έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας να μην είναι έρμαιο στα συμφέροντα και τις ορέξεις οποιουδήποτε, είτε αυτά είναι ξένα funds είτε είναι ελληνικά συμφέροντα».