Προβάδισμα της ΝΔ με 5,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ads

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30%, έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 2,5%, η Ενωση Κεντρώων με 1,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το Ποτάμι 0,5%, η ΛΑΕ 0,5% και το ΜεΡΑ25 0,5%.

Η διαφορά των 5,5 μονάδων είναι σταθερή, συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, στο αποτέλεσμα αντανακλάται η πόλωση της περιόδου, αφού το άθροισμα των δύο κομμάτων έχει αυξηθεί κατά έντεκα μονάδες (από το 43,5% στο 54,5%).

Ads

Οι πολίτες θεωρούν πλειοψηφικά ότι το δίπολο που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν αυτές- θα είναι το «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ», ενώ φαίνεται ότι το θέμα των Πρεσπών, παρότι κυριάρχησε στην επικαιρότητα, δεν επηρεάζει -επί του παρόντος- την πρόθεση ψήφου. 

Ο ένας στους δύο (53%) απ’ όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνει ότι σε ποσοστό 80% και άνω θα τον ξαναψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%, κάτι που δείχνει και τη μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

image

Παράλληλα, οι πολίτες επικροτούν με πολύ υψηλά ποσοστά τις κινήσεις της κυβέρνησης στον εργασιακό τομέα και ζητούν ενίσχυση του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς παροχής υπηρεσιών (όπως η Υγεία και η Παιδεία).

image

image

image

image

image

Αναλυτικά η έρευνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»