Ένα μήνα μετά τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως στους πολίτες στην Ελλάδα, έχει υποχωρήσει ο φόβος για την προσωπική τους υγεία και η αγωνία έχει μετατοπιστεί στο πως θα επιβιώσουν στην μετά -πανδημία εποχή. Εμπιστεύονται την κυβέρνηση στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία, αλλά όχι τόσο στους χειρισμούς στην οικονομία όπως εκφράζονται μέσα από τα μέτρα στήριξης.

Ads

Αυτό δείχνει, μεταξύ άλλων, η νέα έρευνα της Palmos Analysis για το Speedy News, με αφορμή τα ευρήματα της οποίας, μιλάει σήμερα στο Tvxs.gr o διευθυντής Ερευνών της εταιρείας, Πασχάλης Τεμεκενίδης. Σταχυολογώντας τα τρία σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν, λέει πως: «Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η επιδημία φεύγει, η οικονομική κρίση έρχεται. Φαίνεται ότι οι πολίτες θεωρούν, ότι την αντιμετωπίσαμε την πανδημία και έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα οικονομικά τους την επόμενη μέρα.

Ένα δεύτερο, συμπέρασμα αρκετά ανησυχητικό, είναι η επίδραση όλης αυτής της εμπειρίας στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι οποίοι δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι θα είναι διστακτικοί για καιρό ακόμα. Τέλος, η έρευνα δείχνει καθαρά, πως για τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχει έφορο έδαφος, αφού 1 στους 3 πιστεύει ότι υπάρχουν φάρμακα και δεν βγαίνουν στην αγορά και 1 στους 8, ότι είναι πλαστή η επιδημία.».

Στο πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση παίρνει πόντους στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν έχει πείσει σε σχέση με την οικονομία και η αντιπολίτευση επικροτείται για τους χαμηλούς τόνους της και επανασεισπειρώνει για πρώτη φορά μετά από μήνες τους ψηφοφόρους της.

Ads

Στην ερώτηση αν οι πολίτες θεωρούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι ικανό και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της πανδημίας απαντά: Μάλλον ναι το 41%, μάλλον όχι το 33%, όχι το 18%, ναι το 8% , ενώ ένα 1% απαντά πως δεν έχει γνώμη. Τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο, πως εξηγείτε το 48% που πιστεύει το αντίθετο;

Εδώ έχει παίξει ρόλο η επικοινωνιακή διαχείριση, το ότι δεν παρουσιάζονται στις τηλεοράσεις τα προβλήματα των νοσοκομείων. Δεν προκύπτει μέσα από τα δελτία, μια δύσκολη κατάσταση άρα αυτό περνάει στις απαντήσεις του κόσμου. Δεν είναι μικρό βέβαια, το ποσοστό 51% που λέει ότι δεν είναι ικανό το ΕΣΥ. Με δεδομένης της μονοδιάστατης πληροφόρησης, είναι ένα μεγάλο ποσοστό, εντυπωσιακό θα έλεγα.

image

image

Ο επόμενος πίνακας μας δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (59%) θεωρεί ότι το κράτος, με βάση τις δυνατότητες του, δεν δαπανάει όσα πρέπει για την υγεία. Δεν υπάρχει μια αντίφαση σε σχέση με το προηγούμενο; Και το 41% που θεωρεί αρκετές τις δαπάνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα κομματικό ποσοστό της ΝΔ;

Πράγματι, οι 6 στους  στους 10 λένε ότι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι δεν είναι ένα πλούσιο κράτος η Ελλάδα, ωστόσο δεν δαπανάει όσα μπορεί για τη  δημόσια υγεία. Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προφανώς το 41% ανήκει στους ψηφοφόρους της  ΝΔ, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται, στο πως απάντησαν εδώ οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων.  Οι ψηφοφόροι της ΝΔ ψήφισαν 60 – 40 υπέρ του ναι,  ενώ του ΣΥΡΙZΑ 30 – 70, υπέρ του όχι. Βλέπουμε δηλαδή ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ, που κρίνει ότι υποχρηματοδοτείται το ΕΣΥ, κι ένα μικρότερο του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι, οι δαπάνες είναι αρκετές. Σίγουρα όμως, δεν έχουμε ένα φαραωνικό ποσοστό υπέρ της κυβέρνησης, όπως θα δούμε παρακάτω στο ερώτημα αν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πανδημία.

image

image

Σε αυτό το σημείο, οι πολίτες φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι στην πλειοψηφία τους από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση της πανδημίας.

Εδώ  βλέπουμε τα υψηλά ποσοστά υπέρ της κυβέρνησης, μια εικόνα που αλλάζει όσο μπαίνουμε στις ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία. Αν αθροίσεις, το είμαι ευχαριστημένος  «πολύ» και το «αρκετά»,  φτάνεις στο 77%,  εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Άρα η κυβέρνηση στον χειρισμό της επιδημίας κατά τους πολίτες τα έχει πάει καλά. Ακόμα και οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης συμφωνούν. Το 9% που λέει όχι, είναι πολύ μικρό ποσοστό.

Και στην προηγούμενη ακριβώς κάρτα, βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κρίνουν, ότι δεν γίνονται όσα τεστ χρειάζεται. Ακόμα και το 38% που λέει ότι είναι αρκετά, λέει ότι είναι λιγότερα από αυτά που χρειάζονται.

image

Η μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται ικανοποιημένη και από τη στάση της αντιπολίτευσης. Τι συνέβαλε σε αυτό κατά τη γνώμη σας; Οι χαμηλοί τόνοι ή οι προτάσεις;

Όπως θα δούμε παρακάτω, τα μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας, οι περισσότεροι τα αγνοούσαν, γιατί δεν έπαιξαν στα μεγάλα ΜΜΕ. Νομίζω ότι το γεγονός ότι «κράτησε τη μπάλα χαμηλά», δεν έκανε σκληρή αντιπολίτευση σε μια περίοδο που ο κόσμος φοβόταν, εκτιμήθηκε θετικά.

image

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Διχασμός σε σχέση με τα μέτρα ενίσχυσης

Μπαίνοντας στην καρτέλα των ερωτημάτων σε σχέση με τα οικονομικά, το τοπίο σκουραίνει. Ένα 50% δηλώνει ότι μειώθηκε το επίδομα του νοικοκυριού και ένα 24% έχει χάσει την εργασία του ή μπήκε σε αναστολή. Τα περιμένατε αυτά τα νούμερα με βάση την επίσημη πληροφόρηση;

Η έρευνα αυτή τελείωσε στις 13 Απριλίου. Ήδη, σε λιγότερο από ένα μήνα από την έναρξη των μέτρων οι μισοί (50%) λένε ότι έχουν μείωση εισοδήματος. 1 στους 4 λέει ότι είτε έχει χάσει τη δουλειά του είτε έχει ανασταλεί. Κι όπως βλέπουμε παρακάτω, ο κόσμος πια αρχίζει να μην επικροτεί στη μεγάλη πλειοψηφία του την κυβέρνηση όταν μιλάει για τα οικονομικά μέτρα στήριξης. Υπάρχει διχασμός. Οι μισοί λένε ότι είναι επαρκή και οι άλλοι μισοί όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει προβληματισμός γύρω από τα μέτρα.

image

image

image

image

Φτάνοντας στην ερώτηση, για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τα μέτρα που πρότεινε ο κος Τσίπρας, βλέπουμε ένα περίπου 20% που δεν έχει γνώμη. Είναι η έλλειψη πληροφόρησης που προαναφέρατε;

Φυσικά. Ένα μεγάλο ποσοστό (19%) δεν έχει γνώμη, άρα δεν το έχει πάρει χαμπάρι, δεν το ξέρει. Η ΕΡΤ έπαιξε το θέμα «χαμηλά» και σε πολλά ιδιωτικά κανάλια δεν έπαιξε καν. Πέρα από αυτό, οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Μιλάμε για μια τριχογνωμία. Ένα 27% είναι  ικανοποιημένο. Αυτό το ποσοστό, είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έχει βγει για τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, γιατί δείχνει ότι επανασυσπειρώνει  ένα μεγάλο μέρος της βάσης του. Όμως δεν φαίνεται να συσπείρωνε άλλους έξω από αυτό. Το μόνο που μπορεί να κάνει,  είναι όπως είπαμε να κρατάει χαμηλά τη μπάλα και να μη χάνει, γιατί σε αυτές τις κρίσεις,  οι ψηφοφόροι συσπειρώνονται γύρω από κυβερνήσεις . Έτσι συμβαίνει και με Τραμπ στην Αμερική. Ειδικά σε περιπτώσεις που επικοινωνιακά, έχει πείσει η κυβέρνηση.

Η έρευνα δείχνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας θετικές προτάσεις,  έχει πιστωθεί το να μην του χρεώσουν λαϊκισμό οι πολίτες. Ο κίνδυνος της υγείας υπερκαλύπτει τα πάντα. Αν κάνεις τώρα κριτική, θα χάσεις. Θα είναι επίκαιρη η κριτική, όταν πλέον εκλείψει ο κίνδυνος της υγείας. Εκεί μπορείς να κάνεις και αναδρομική κριτική. Τώρα υπάρχει φόρτιση συναισθηματική ακόμα.

image

Περνώντας στα συναισθήματα των πολιτών, τις αγωνίες και τους φόβους, βλέπουμε ότι ο φόβος για την προσωπική υγεία υποχωρεί αλλά είναι ισχυρή η αγωνία και η ανασφάλεια για τα οικεία πρόσωπα και τα οικονομικά. Έχουμε περάσει στον φόβο της μετά την πανδημία εποχής;

Απ’ότι φαίνεται σιγά σιγά, ναι. Οι 9 στους 10, ανησυχούν για τους ανθρώπους τους, προφανώς για τους γηραιότερους, για τους γονείς. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό όμως, είναι η μεγάλη ανησυχία για τα οικονομικά. Αν αθροίσεις το «πολύ» και το «αρκετά», έχεις ένα ποσοστό 85% των πολιτών. Προφανώς ο κόσμος, έχει αρχίσει να ανησυχεί για την επόμενη μέρα.  Θεωρεί ότι τη βγάλαμε φτηνά με την πανδημία, ότι πάνω κάτω έχουμε περιφρουρήσει την υγεία μας με την καραντίνα. Το μετά, δεν είναι ένα πεδίο ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Εκεί υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί πολιτικό παιχνίδι.

image

image

image

Πάντως το μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να προσέχει ή να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και μετά την κρίση, είναι σοκαριστικό. Πως το ερμηνεύετε;

Μόνο ένα 20% απαντά ότι θα συνεχίσει όπως πριν. Είναι πράγματι άξιο μελέτης, από ψυχολόγους.Ένας  στους 6 δηλώνει ότι θα αποφεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις επαφές, πράγμα που δείχνει πόσο μας έχει επηρεάσει όλο αυτό ψυχολογικά. Επειδή είναι κάτι που το ζούμε πρώτη φορά, δεν ήξερα τι να περιμένω. Ομολογώ όμως, ότι δεν έχω ξανά δει αντίστοιχη έρευνα με τέτοια αποτελέσματα.

image

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά που δείχνουν πόσο επιρρεπείς είμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας.

Ναι, αν κρίνεις από το γεγονός ότι το 51% κρίνει μάλλον σωστή τη θεωρία ότι ο ιός δημιουργήθηκε από ανθρώπους σε εργαστήριο. Είναι πλειοψηφική απάντηση. Επίσης ένας στους τρεις πιστεύει ότι υπάρχουν φάρμακα και δεν τα βγάζουν οι φαρμακευτικές για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια, είναι το ότι 1 στους 8 πιστεύει ότι είναι πλαστή η επιδημία!

image

Νωρίτερα είπατε, ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι το ΕΣΥ είναι καλά προετοιμασμένο, επειδή τα ΜΜΕ δεν προβάλουν τις αδυναμίες του συστήματος. Όταν ερωτώνται όμως οι πολίτες πως χαρακτηρίζουν την ενημέρωση που λαμβάνουν, απαντούν σε ποσοστό 51% υπερβολική. Τι συμβαίνει;

Νομίζω ότι η απάντηση εδώ δείχνει μια γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ. Επίσης εδώ βλέπουμε ότι ένα 43% παρόλα αυτά, απαντά πως η ενημέρωση είναι ικανοποιητική. Δεν είναι μικρό ποσοστό.

image

Η ταυτότητα της έρευνας

image