Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αφορμή πρακτικό του ΝΣΚ που απαιτεί από τους δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις συμβασιούχων του δημόσιου τομέα με προγράμματα «stage», να μη χορηγούν προσωρινές διαταγές υπέρ τους ή να μη δέχονται τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για παραμονή στην εργασία τους. Οι δικηγόροι ζητούν την άμεση παρέμβαση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του ΝΣΚ.

Ads

Ειδικότερα, το Νομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόζουν τη σε βάρος των συμβασιούχων απόφαση 20/07 Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει επικριθεί έντονα καθώς υπήρξε προϊόν τηλεφωνικής διάσκεψης. Στο πρακτικό του το ΝΣΚ επικρίνει τους δικηγόρους διότι, όπως υποστηρίζει, υποβάλλουν προσχηματικά αιτήματα αναβολής αντιδρώντας έντονα στις αντιρρήσεις που προβάλλουν οι αντίδικοι δικηγόροι του Δημοσίου. Ακόμα, εγκαλεί και τους δικαστές για συγκαταβατική στάση και ότι αγνοούν προκλητικά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα «να αναιρείται ο ρόλος του ανώτατου δικαστηρίου ως αυθεντικού φορέα ενοποίησης της νομολογίας».

«Το ΝΣΚ ζητά να συμμορφώνονται οι δικαστές με προηγούμενα νομολογιακά πορίσματα, ακόμα και αν έχουν αντίθετη νομική άποψη, νόμιμα αιτιολογημένη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ ένα τέτοιο αίτημα είναι αδιανόητο, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και ο ίδιος ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων είναι διάχυτος, παρεμπίπτων και συγκεκριμένος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο το ΝΣΚ ελέγχει τη χορήγηση ασφαλιστικών μέτρων-προσωρινών διαταγών από τους αρμόδιους δικαστές για τους συμβασιούχους stage», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «προφανώς τα μέλη του ΝΣΚ αγνοούν ότι βάσει του Συντάγματος (άρθρο 87) οι δικαστές απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία».

Ads

Επίσης, οι δικηγόροι καταλογίζουν στο ΝΣΚ ότι στηλιτεύει αόριστα και απροσδιόριστα μη κατονομαζόμενες υποτιθέμενες δικηγορικές πρακτικές, που γίνονται όμως δεκτές ως σύννομες από τα δικαστήρια, και το καλεί, εάν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο, να προβεί σε επώνυμες καταγγελίες. Σε καμία όμως περίπτωση -καταλήγει η Ολομέλεια – δεν επιτρέπεται στο ΝΣΚ να σπιλώνει με αυτό τον τρόπο τη Δικαιοσύνη στο σύνολό της, παρεμβαίνοντας στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών.