Αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων ασθενών εκτός ΜΕΘ δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την ώρα που στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται καταγγελίες – αναφορές υγειονομικών για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η επιλογή ασθενών για διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ δείχνει πλέον να αποτελεί κανόνα και όχι την εξαίρεση. Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 400, ενώ 1 στους 4 νοσηλεύεται εκτός Εντατικής, με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως η «παραμονή τους εκτός ΜΕΘ  είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους». 

Ads

Γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν πως η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή κίνηση, που δεν λύνει το πρόβλημα, και πως αυτό που απαιτείται είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και η άμεση προσληψη υγειονομικού προσωπικού, ανθρώπους που συμμετείχαν στις προκηρύξεις, αλλά δεν προσελήφθησαν ποτέ. 

Στην επιλογή ασθενών για διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως κυριαρχεί το ηλικακό κριτήριο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, στην αναφορά τους στον Άρειο Πάγο, επισημαίνουν πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων  διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση». «Η κυβέρνηση είναι αυτή που   επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους  ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν», προσθέτουν.

Χάος και κατάρρευση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετοί ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών σε Θριάσιο, Γεννηματάς, Ασκληπιείο, Αμαλία Φλέμινγκ, Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, Λαϊκό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η θνητότητα  στα νοσοκομεία να εκτινάσσεται στα ύψη σε ποσοστά επί των εισαγωγών περιστατικών κορονοϊού: Από λιγότερο από 2% που ήταν το Ιανουάριο, ξεπέρασε το 6% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο  αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.

Ads

Ενδεικτική είναιη κατάσταση στο Λαϊκό, όπου το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρχε ούτε μια διαθέσιμη κλίνη, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν οι νοσοκομειακοί, να σταματήσουν οι εισαγωγές covid και να διακοπεί η εφημερία, με τον Νίκο Ορφανό, προϊστάμενο της μονάδας covid στο νοσοκομείο, μιλώντας στο OPEN, να κάνει λόγο για «δραματική νύχτα» και να επισημαίνει ότι «υπάρχουν ασθενείς ακόμα και σε ράντζα».

Επίσης ο πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Τ. Αντωνόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως το «Λαϊκό» υπέστη έμφραγμα και κατήγγειλε πως το τελευταίο δεκαήμερο δύο ακόμη ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους νοσοκομείο, περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο και τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου», είπε χαρακτηριστικά. «Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τζάνειο, οι ειδικευόμενοι γιατροί του οποίου, μέσω μιας δραματικής ανακοίνωσης που εξέδωσαν,  παραθέτουν στοιχεία, που  περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. «Σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, σε εφημερία χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, τέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο Ερυθρός Σταυρός. Eνδεικτικό της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, το οποίο  δέχεται μόνο περιστατικά covid-19, είναι το γεγονός πως η διοίκηση ζήτησε, από «επιταγμένους» και ειδικευόμενους γιατρούς να παραμείνουν ή να βρεθούν στον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, με την κατάσταση, να περιγράφεται ως «χαοτική».

«ΕΠΕΙΓΟΝ – αυτήν την στιγμή : απελπιστική η κατάσταση στον “Ερυθρό”. ΔΕΝ υπάρχει πρόγραμμα εφημερευόντων γιατρών, ΔΕΝ υπάρχουν σχετικά έγγραφα από την διοίκηση, ΔΕΝ ανφέρεται το νοσοκομείο ως εφημερεύον στην ιστοσελίδα ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ, τα ασθενοφόρα φέρνουν περιστατικά σωρηδόν. Ασφυξία», επισήμαινε, σε ανάρτηση του στο twitter το βράδυ της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τους 100. Το νοσοκομείο της Νίκαιας που δεν διαθέτει ΜΕΘ κορονοϊου, έχει το αρνητικό ρεκόρ με  16 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία: ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΕΛΠΙΣ, ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΛΑΪΚΟ, ΠΑΜΑΚΚΑΡΙΣΤΟΣ κ.α. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 11 προσωρινές ΜΕΘ που άνοιξαν στο Σισμανόγλειο, όχι μόνο γέμισαν αμέσως, αλλά και 7 ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός. Ακόμη 6 προσωρινές ΜΕΘ άνοιξαν την Τετάρτη στον ΕΡΥΘΡΟ και αναμένεται να γεμίσουν αμμέσως.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, ακόμη και προσωρινές ΜΕΘ δεν είναι λειτουργικές λόγω έλλειψης  προσωπικού. Οι μόνες κενές κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο εμφανίζονται σε: ΚΑΤ (3), ΕΡΥΘΡΟ (6), ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ (2), ΣΩΤΗΡΙΑ (1), ΑΤΤΙΚΟ (2) αλλά και αυτές γεμίζουν αμμέσως με δικούς τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αναλυτικότερα:

Κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 21 στις 21
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 στις 9
  • ΚΑΤ: 48 στις 51
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 στις 16
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (ΜΕΘ και ΜΑΦ): 16 στις 16.
  • ΕΛΠΙΣ: 6 στις 6
  • ΝΙΜΙΤΣ: 6 στις 6.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 56 στις 58
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: 83 στις 84
  • ΕΡΥΘΡΟΣ: 14 στις 20
  • ΑΤΤΙΚΟ: 43 στις 45
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 στις 17
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 στις 12.
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: 10 στις 10

ΣΥΝΟΛΟ: 371 κλίνες

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα  από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου. Στην αναφορά γίνεται λόγος για «επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου». Επιπλέον οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ», ενώ έκαναν λόγο και για πιθανές ποινικές ευθύνες των αρμοδίων.

Την Τρίτη 23 Μαρτίουτο σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: «Ζητάμε την παρέμβασή σας γιατί είναι κρίμα από τον θεό να χάσουμε και άλλους ασθενείς ψυχικά πάσχοντες από κορονοϊό. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς» υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων σε αυτή.

Την ίδια μέρα κατατέθηκε ακόμη μία αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αυτή τη φορά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΟΕΝΓΕ. Στην αναφορά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας επισημαίνουν πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση». «Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν», προσθέτουν.

«Βλέπετε οράματα» απαντά η κυβέρνηση


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απαντά με προβληματικές επιστρατεύσεις ιδιωτών γιατρών, στους οποίους, όπως δήλωσαν στο MEGA, η Κατερίνα Αναπλιώτη, επιστρατευμένη πνευμονολόγος στον Ερυθρό Σταυρό, και η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, περιλαμβάνονται τόσο ανεμβολίαστοι γιατροί, όσο και γιατροί που παρείχαν ήδη εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν μοιάζει ικανό να θορυβήσει το Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά»: «Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες. Αυτή την στιγμή, το σύστημα Υγείας αντέχει». Και όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν πως «ο κόσμος περιμένει για να μπει σε ΜΕΘ, υπάρχουν λίστες αναμονής» και ότι «στον Ευαγγελισμό υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», ο κ. Γεραπετρίτης απτόητος απάντησε: «Υπάρχει μία αναμονή πολύ περιορισμένη, των εικοσιτεσσάρων ή λίγο περισσότερων ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ και όλοι βρίσκονται με οξυγόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα υπόλοιπα είναι οράματα που βλέπουν ορισμένοι»…

«Η κυβέρνηση δεν έχει καν συναίσθηση της δραματικής πραγματικότητας»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η κυβέρνηση δεν έχει καν συναίσθηση της δραματικής πραγματικότητας». «Η κατάσταση στα νοσοκομεία κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο δραματική. Δύο ασθενείς έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Λαϊκό, περιμένοντας μάταια, πρόχειρα διασωληνωμένοι, να ανοίξει μία κλίνη ΜΕΘ», αναφέρει σε ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό την ώρα που δεκάδες ασθενείς, είτε με covid είτε με άλλα νοσήματα, βρίσκονται σε πολυήμερη αναμονή για να βρεθεί μία κλίνη ΜΕΘ, ο υπουργός επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, να δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι: “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες κλίνες”. Δυστυχώς για τους πολίτες που υποφέρουν αυτήν την ώρα και για τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία, δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση που ευθύνεται γιατί άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ, αλλά που δεν έχει καν συναίσθηση της δραματικής πραγματικότητας. Την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές και οι υγειονομικοί καταρρέουν μαζί με το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται στο κόσμο τους και επιμένουν να λειτουργούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών, αρνούμενοι να τις επιτάξουν για να παραμένουν αμόλυντες από τον κορονοιό.​