Εκτός κάθε ελέγχου βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής με φόντο την πανδημία του κοροναϊού και νέα «έκρηξη» διασωληνωμένων, οι οποίοι αγγίζουν πλέον τους 700.

Ads

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά στο λεκανοπέδιο, πάνω από 200 ασθενείς με κορονοϊό χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 2.700.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί προειδοποιούν πως τα «χειρότερα είναι μπροστά μας», την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας έχουν προ πολλου ξεπεράσει τις αντοχές τους.

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός πως η διασωληνωση εκτός ΜΕΘ δείχνει πλέον να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 400, ενώ 1 στους 4 νοσηλεύεται εκτός Εντατικής, με τους γιατρούς να επισημαίνουν η «παραμονή τους εκτός ΜΕΘ  είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών που κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, ορισμένοι εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ένας ακόμη ασθενής 70 ετών έχασε τη ζωή του, καθώς ήταν 5 ημέρες σε λίστα για ΜΕΘ στο Αμαλία Φλέμινγκ, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.

Ads

Με βάση τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, αύριο Τετάρτη, στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά μπαίνει το 251 ΓΝΑ, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid περιστατικών.

ΕΙΝΑΠ: Μη διαχειρίσιμη πλέον η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ

Δραματική έκκληση ενώπιον αυτής της κατάστασης κάνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σημειώνοντας πως «η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η επίταξη των 250 ιδιωτών ιατρών στην οποία προβαίνετε δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της πανδημίας. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα την υλοποίηση των προτάσεων που επανειλημμένα σας έχουμε καταθέσει από την έναρξη της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στα εξής:

1. Στην κάλυψη με μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Τα κύματα της πανδημίας κατέδειξαν ακόμη περισσότερο το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και κατέστησαν επείγουσα την αντιμετώπιση του. Γιατροί και νοσηλευτές με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υπάρχουν και έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους στις θέσεις που προκηρύχτηκαν το τελευταίο χρόνο. Τα ονομάτά τους βρίσκονται στη λίστα με τους επιλαχόντες για κάθε θέση και μπορείτε με σχετικές επείγουσες νομοθετικές πράξεις να τους τοποθετήσετε άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις 2 ειδικότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Σε κάθε ΥΠΕ να καταρτιστούν λίστες υποψηφίων και να καλύψουν επειγόντως τις υπάρχουσες ανάγκες. Γνωρίζετε ότι το προσωπικό αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα χρειαστεί και για μετά τη λήξη της πανδημίας.

2. Στην επίταξη μονάδων του ιδιωτικού τομέα με στόχο την άμεση εξασφάλιση των πρόσθετων κλινών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας. Γνωρίζετε ότι η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους. Απαιτείται επείγουσα νοσηλεία τους σε ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες κλίνες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αναβολές. Η επείγουσα υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι μεγάλη ανάγκη»