Bίντεο που τεκμηριώνουν την κόλαση στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί ασθενείς και προσωπικό στο Δρομοκαϊτειο έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα.

Ads

Η ΠΟΕΔΗΝ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για την διάσωση των ψυχικά πασχόντων του ιδρύματος που πλέον ασθενούν και από κορονοϊό. Ήδη πέθαναν δύο άνθρωποι και ακόμη 12 ασθενείς είναι σε νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα. Συνολικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, νοσηλεύονται 33 ψυχικά  πάσχοντες ασθενείς με κορονοϊο στο γηροψυχιατρικό τμήμα, μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες.

Σε άλλο τμήμα νοσηλεύονται ψυχικά πάσχοντες ασθενείς οι οποίοι είναι θετικοί στον  κορονοϊό, μαζί με ασθενείς που δεν νοσούν από κορονοϊό. Όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, καμία κίνηση δεν έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας, κανένας άνθρωπος του ΕΟΔΥ δεν έχει πάει στο σημείο.

«Έχουμε 50 περίπου κρούσματα, 37 άτομα νοσηλεύονται εκεί, είναι μέσα στο νοσοκομείο με τους ορούς. Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση ενώ  μετράμε ήδη δύο νεκρούς στο Δρομοκαΐτειο. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο να κρατηθούν μέτρα ατομικής προστασίας και η εξάπλωση του ιού είναι πάρα πολύ γρήγορη», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Ρωτήσαμε τον κο. Γιαννάκο αν στο νοσοκομείο έχει πάει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. «Ούτε ένας δεν έχει φανεί. Οι παθολόγοι του νοσοκομείου κάνουν τα τεστ και προσπαθούν με ό, τι μέσα διαθέτουν. Δεν έχουμε καμία βοήθεια από το υπουργείο. Γι’ αυτό φτάσαμε να κάνουμε την αναφορά στον εισαγγελέα και περιμένουμε».

Ads

Όπως καταγγέλλουν στην αναφορά τους προς τον Εισαγγελέα οι εργαζόμενοι, στο νοσοκομείο παθολόγος υπάρχει μόνο τα πρωινά. «Δεν υπάρχει Ψυχίατρος στο τμήμα. Δεν διαθέτουμε απόγευμα- νύχτα εργαστήρια. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Με μια ποδιά τσιγαρόχαρτο  παλεύουν οι λιγοστοί νοσηλευτές (τρεις τη βάρδια), να τα βγάλουν πέρα χωρίς στολές υψηλής προστασίας. Δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ σε ασθενείς και προσωπικό» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η αναφορά του σωματείου εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο»:

«Κύριε Εισαγγελέα,

Στο Δρομοκαΐτειο η διασπορά του κορωνοϊού είναι πια ανεξέλεγκτη. Ήδη έχουν εντοπισθεί περίπου 50 ασθενείς θετικοί και όλοι οι υπόλοιποι Νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ύποπτα κρούσματα καθότι δεν είναι σε θέση να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας.

Στο γηριοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου νοσηλεύονται 37 ασθενείς με κορωνοϊό, επίσης οι 9 νοσηλεύονται σε Γενικά Νοσοκομεία αναφοράς με σοβαρά συμπτώματα και δύο νοσηλευόμενοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί πια σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό,  μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο. Μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών. Νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορωνοϊό.

Το Γηροψυχιατρικό τμήμα νοσηλεύει 37 ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό με σοβαρή παθολογική και ψυχιατρική συμπτωματολογία.

Πολλοί εκ των νοσηλευόμενων είναι διεγερτικοί και καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους και συνυπάρχουν με ασθενείς που πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή.

Παλεύει πολλές φορές το Νοσηλευτικό Προσωπικό με τους ασθενείς με κίνδυνο να κολήσουν τη νόσο. Δύο ακόμη Νοσηλευτικά τμήματα νοσηλεύουν ψυχικά  δεκάδες ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με ύποπτα κρούσματα χωρίς οξυγόνο.

Δεν υπάρχει απόγευμα – νύχτα στο Νοσοκομείο παθολόγος. Δεν υπάρχει Ψυχίατρος στο τμήμα. Δεν διαθέτουμε απόγευμα- νύχτα εργαστήρια. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Με μια ποδιά τσιγαρόχαρτο  παλεύουν οι λιγοστοί νοσηλευτές (τρεις τη βάρδια), να τα βγάλουν πέρα χωρίς στολές υψηλής προστασίας. Δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ σε ασθενείς και προσωπικό.

Ζητήσαμε οι ασθενείς με κορωνοϊό που είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μεταφερθούν άμεσα στα Γενικά Νοσοκομεία. Να σταματήσει η εφημερία γιατί κινδυνεύουν οι ασθενείς που εισάγονται να κολλήσουν κορωνοϊό. Ζητήσαμε να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Τίποτα. Ζητάμε την παρέμβασή σας γιατί είναι κρίμα από το θεό να χάσουμε και άλλους ασθενείς ψυχικά πάσχοντες από κορωνοϊό. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς».

Τις προηγούμενες μέρες το Σωματείο των εργαζομένων στο Δρομοκαϊτειο προχώρησε και σε κινητοποιήσεις, καταγγέλοντας ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί πια σε νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπό προσωπικό,  μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο. Πολλοί εκ των νοσηλευόμενων είναι διεγερτικοί και καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους και συνυπάρχουν με ασθενείς που πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή.

Πρωτόγνωρη κατάσταση

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ρ/σ Στο Κόκκινο η ψυχολόγος στο Δρομοκαΐτειο Δώρα Κουτσανέλλου, είχε πει ότι στο νοσοκομείο επικρατεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού «έχουν κλειδώσει τμήματα, έχουν κλειδαμπαρώσει προσωπικό και ασθενείς, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς να μπορούν να βγουν έξω. Αυτό για τους ασθενείς δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση».

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο, μαζί με το Δαφνί και τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων κάνουν τις ψυχιατρικές εφημερίες της πρωτεύουσας. Εξαιτίας της έξαρσης covid-19 στο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να σταματήσουν προσωρινά οι εφημερίες, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση στα άτομα που είναι ήδη στο χώρο. Δεν έχουν εισακουστεί έως τώρα.