Διαψεύδει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει γραπτή έγκρισή της για τις κάμερες στα σχολεία, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας είχε ισχυριστεί τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και «έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της και γραπτώς για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί». «Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για το πώς θα γίνεται η μετάδοση των μαθημάτων», υποστήριξε. 

Αντίστοιχες δηλώσεις περί διαβούλευσης με την αρχή πριν τη σύνταξη της σχετικής διάταξης έκανε και η υπουργός Παιδείας. Στο μεταξύ, η Νίκη Κεραμέως μόλις μία ημέρα πριν την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας είχε ορίσει συνεργάτιδά της στη θέση υπευθύνου για την προστασία των δεδομένων, θέση που παρέμενε κενή εδώ και δέκα μήνες. 

Η ΔΟΕ που αντιδρά στο ενδεχόμενο των καμερών στις σχολικές τάξεις, είχε σήμερα συνάντηση, παρουσία της νομικής της συμβούλου, με τον πρόεδρο και μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τη συνάντηση λοιπόν τονίζει: 

Ads

«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις του σε σχέση με την τροπολογία που επιτρέπει τη ζωντανή  αναμετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική τάξη. Τέθηκε επίσης το ερώτημα εάν υπάρχει γραπτή θετική γνωμοδότηση της Αρχής προς το Υπουργείο Παιδείας. Οι απαντήσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής ήταν οι παρακάτω:

«Υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας στη διάσταση του να δοθούν κατευθύνσεις από την Αρχή ως προς την τεχνική διατύπωση της διάταξης, σε σχέση με την πρόβλεψη υπεύθυνου επεξεργασίας, τη χρήση των δεδομένων και την αναγκαιότητα της πρόβλεψης εκτίμησης αντίκτυπου πριν την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης. Αναφορικά με την αναμετάδοση των μαθημάτων τονίστηκε, εκ μέρους της Αρχής, ότι αυτό αποτελεί μια όλως εξαιρετική διαδικασία, που μπορεί να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων, όπως αυτή που ζήσαμε και πάντοτε υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ατόμων που εμπλέκονται.

» Η εφαρμογή της διάταξης δεν μπορεί να γίνει πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία προϋποθέτει την έκδοση μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντίκτυπου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η επίμαχη διαδικασία, κατά την άποψη της Αρχής, ενέχει υψηλή επικινδυνότητα. Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκτιμήθηκε ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αντίστοιχες, δε, προσπάθειες στην Ισπανία και την Ιταλία που ξεκίνησαν νωρίτερα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί λόγω των πολλαπλών τεχνικών και νομικών προβλημάτων που προέκυψαν.

» Λόγω της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας, για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των ανήλικων μαθητών είναι αυτονόητο ότι απαιτείται διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών πριν την ολοκλήρωση της εκτίμησης αντίκτυπου για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν τηρηθούν, η Αρχή διατύπωσε τη θέση της ότι, ασκώντας στο ακέραιο τον θεσμικό της ρόλο, θα επιληφθεί του δύσκολου αυτού ζητήματος είτε εφόσον ερωτηθεί από το Υπουργείο είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν προσφυγής των ενδιαφερομένων». 

Διαβάστε επίσης:

Επιπλέον σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί, συγκεκριμένα στις 10-9-2019 η θέση της Αρχής Προστασίας για το θέμα των καμερών ασφαλείας των σχολείων – και όχι καμερών που καταγράφουν το μάθημα – σύμφωνα με την οποία «ένα δημόσιο σχολείο δεν έχει δυνατότητα να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας ο εκάστοτε δήμος έχει αρμοδιότητα για την προστασία του χώρου και άρα μόνο αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας».

Συνεργάτιδα της Κεραμέως υπεύθυνη της προστασίας δεδομένων 

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η κίνηση της υπουργού Παιδείας που έφερε στο φως η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νίκη Κεραμέως, μόλις μία μέρα πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για τη βιντεοσκόπηση και ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, όρισε υπεύθυνη προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας συνεργάτιδά της, δικηγόρο στην ιδιότητα και μετακλητή υπάλληλο, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα γινόταν κατά κόρον χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και άρα η ανάγκη εποπτείας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν εξαιρετικά αυξημένη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ερωτήματα προκαλεί πως σε μια τέτοια θέση, αντί να οριστεί κάποιο έμπειρο και μόνιμο στέλεχος του υπουργείου, ορίστηκε μετακλητή υπάλληλος και συνεργάτιδα της υπουργού. Μάλιστα τη σχετική δυνατότητα την είχε η υπουργός με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ασφαλώς θα επικαλεστεί τις εξειδικευμένες γνώσεις της συνεργάτιδάς της. Αλλά αναρωτιέται κανείς: 9 μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, δεν… τις είχε πάρει είδηση;».