Φωνάζοντας ελευθερία (αζαντί) εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ που έχουν φτιάξει φραγμό στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Καρά Tεπε στη Λέσβο. Η κυβέρνηση, αντί της άμεσης αποστολής ανρθωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που κοιμούνται στους δρόμους, φρόντισε πρώτα να στείλει πολλές κλούβες των ΜΑΤ καθώς επίσης και δυο οχήματα ρίψης νερου, που κατέφθασαν το πρωί της Παρασκευής στη Λέσβο.

Ads

Οι μετανάστες διαμαρτύρονται, την ώρα που στο νησί έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς υπάρχει ρητή εντολή να μην αφήσει κανείς την περιοχή. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και λόγω των αντιδράσεων των ντόπιων. «Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους», φωνάζουν κατά του μπλόκου της Αστυνομίας ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει τη διαμαρτυρία. Πρόκειται για διαμαρτυρία χιλιάδων αιτούντων άσυλο, που ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής (11/09) στην περιοχή του Καρά- Τεπέ.

Η ατμόσφαιρα στο νησί είναι ηλεκτρισμένη τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται για τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Ads

Οι αιτούντες άσυλο έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς. Μόλις σήμερα, πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σκηνές προκειμένου να αρχίσει το στήσιμο ενός καταυλισμού. Ωστόσο, είναι εύλογο, ότι αυτός δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, δεδομένου ότι στο Καρά Τεπέ έχουν συγκεντρωθεί κυρίως ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε επίσης:

image

image

image

image

image

image

image

image