Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία πλέον αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα για συνεχόμενες μέρες,  και οι προειδοποιήσεις από γιατρούς και επιστημονικούς φορείς. Ήδη αποφασίστηκε το πρώτο μίνι lockdown στον Πόρο και εξετάζονται σενάρια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ads

Τα κρούσματα σταθεροποιούνται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα, περισσότερα από την περίοδο της μεγάλης έξαρσης πριν το Πάσχα, με τη διαφορά όμως ότι οι περιορισμοί είναι πολύ λιγότεροι, η οικονομία είναι σε κίνηση και η τουριστική προσέλευση διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η επιμονή τόσο μεγάλου αριθμού κρουσμάτων δείχνει ότι τώρα ξεκινά μια μεγάλη έξαρση που θα “εκτιναχθεί” μετά από 10-15 μέρες περίπου και θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ιδιαίτερα με τις αντοχές του συστήματος υγείας, που παραμένει αναιμικό, υποστελεχωμένο και με περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή.

Είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά, σε σχέση με την πρώτη περίοδο  και άρα πολλά από τα κρούσματα που ανιχνεύονται είναι ασυμπτωματικά. Όμως η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα του ΕΟΔΥ συνεχίζει να αμφισβητείται και  προβλήματα έχουν καταγραφεί σε περιοχές που παρεμβαίνει.  

Άλλωστε, ο Δήμαρχος Πόρου, που τέθηκε ήδη σε μίνι lockdown, κατηγορεί τις αρμόδιες αρχές ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν έδωσαν βάση στις προειδοποιήσεις του, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος να προτείνει τη λήψη μέτρων. Από την άλλη, υπήρχαν στο νησί   τοπικοί παράγοντες που -σε αντίθεση με τον Δήμαρχο Πόρου- πίεζαν για τη χαλάρωση των ελέγχων -ή τη μη λήψη μέτρων όταν τα πρόβλημα εμφανίστηκε- ώστε να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις, με χειρότερα, όπως αποδείχτηκε, αποτελέσματα.

Ads

Στα πρόθυρα “κακού σεναρίου” η Ελλάδα;

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τον οποίο η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει επικεφαλής της επιστημονικής παρατήρησης και έρευνας του φαινομένου, προειδοποιεί εδώ και μέρες για την ανάγκη λήψης μέτρων ενώ πλέον αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στα όρια ενός “κακού σεναρίου”. Όπως σημειώνει,  η κατάσταση με τον κοροναϊό μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και μπορεί να κάμψει τις περιορισμένες αντοχές του συστήματος υγείας και των αναγκαίων ΜΕΘ. Αυτό άλλωστε ήταν το πρόβλημα ακόμη και σε χώρες με πιο προηγμένα συστήματα υγείας από την Ελλάδα ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο θα βαδίζουμε προς το χειμώνα.   

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, σημειώνει ότι οι γιατροί ανησυχούν ήδη από τις 10 Ιουλίου και το εκφράζουν δημόσια, ζητώντας αυστηρότητα και διάρκεια στα μέτρα διαφορετικά η χώρα θα διολισθήσει σε μια πολύ μεγάλη επέκταση της διάδοσης του ιού, που θα φέρει αυξημένες νοσηλείες, και βαριές νοσηλείες, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας». Σύμφωνα με το Θανάση Εξαδάκτυλο, η Ελλάδα είναι ακόμη “στις παρυφές του λόφου του δεύτερου κύματος”.

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση θα έχει στο εξής να αντιπαρατεθεί τόσο με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που βασίζονται δικαιολογημένα στις καθυστερημένες και συχνά αντικρουόμενες αποφάσεις ειδικά γύρω από τον τουρισμό. Όσο και με τη δυσαρέσκεια  παραγόντων που έχουν πληγεί οικονομικά από τους χειρισμούς, εφόσον για μεγάλο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες ακροβατούν ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της οικονομίας, μετά το πρώτο σοκ. 

Ουδέτεροι παρατηρητές, σημειώνουν ότι το προφανές για την καλοκαιρινή περίοδο θα ήταν να διατηρηθούν μια σειρά από προληπτικά μέτρα και να ανοίξει ο τουρισμός εξαρχής με ένα οριζόντιο μέτρο για το τεστ των 72 ωρών . Με τον τρόπο αυτό θα είχε διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας με ξεκάθαρους όρους και θα είχε αποφευχθεί η σύγχυση αλλά και η χαλάρωση που συχνά αποδείχτηκε μοιραία. 

Προβληματισμός και πολιτική διαχείριση

Μέσα σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, η συνεχιζόμενη ασυνεννοησία  και ατυχείς δηλώσεις, όπως από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, που μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι σε ταξίδια λίγων ωρών δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, επιτείνουν τη σύγχυση και την ανασφάλεια.  Προβληματισμό προκαλεί ότι το State Department πλέον δεν κατατάσσει την Ελλάδα στους ασφαλείς προορισμούς και προτείνουν στους Αμερικάνους πολίτες να την αποφεύγουν .

Σε κάθε περίπτωση, όση επικοινωνιακή υπεροχή και αν διαθέτει η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πείσει ότι το αρχικό αποτελεσματικό lock down ήταν πολιτική της επιτυχία και να ισχυριστεί τώρα ότι η επάνοδος της πανδημίας είναι αποκλειστικά ζήτημα ατομικής ευθύνης. Το μείζον όμως είναι να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος γιατί μπορεί να αποβεί καταστροφικό τόσο για την υγεία, όσο τελικά, και την οικονομία.