Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια ενός «κακού σεναρίου» επεσήμανε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση με τον κοροναϊό μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Ads

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και το κράτος να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας» ανέφερε.

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε και πάμε προς κακό. Τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά. Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες: 1.000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε.

Ads

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πρέπει τα νέα κρούσματα να αρχίσουν να μειώνονται ακόμη και με λήψη νέων μέτρων, όπως σε σχέση με τα άτομα σε γάμους, τον αριθμό των πελατών σε μπαρ, κ.α.
«Μετά το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία… Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ. Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δερμιτζάκης παρατήρησε ότι ορισμένα μέτρα εφαρμόζονται κατά το ήμισυ: «Μάσκα κάτω από τη μύτη… Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι, στο αυτί. Νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τινός πρόκειται».

Πρόεδρος Πανελ. Ιατρικου Συλλόγου: Είμαστε στις παρυφές του δευτέρου κύματος

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, από τη δική του μεριά επεσήμανε μιλώντας στο Mega:

«Ανησυχούμε από τις 10 Ιουλίου και το εκφράζουμε δημοσίως διαρκώς. Θα πρέπει να τηρήσουμε με μεγάλη αυστηρότητα, διάρκεια και επιμέλεια τα μέτρα για να αναστρέψουμε τους αριθμούς μετά από μερικές εβδομάδες, αλλιώς θα διολισθήσουμε σε μια πολύ μεγάλη επέκταση της διάδοσης του ιού, που θα φέρει αυξημένες νοσηλείες, και βαριές νοσηλείες, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας».

Συνεχίζοντας σημειώσε πως «είμαστε στις παρυφές του λόφου του δεύτερου “κύματος”»

Αναφορικά με το αν έχουμε δει την κορύφωση του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Ούτε κατά διάνοια. Στις παρυφές, στα πρώτα βήματα στην ανηφόρα του λόφου είμαστε. Δυστυχώς είναι αληθές αυτό. Μόνο η συμπεριφορά μας μπορεί να αλλάξει την κλίση του ύψους του λόφου που έχουμε μπροστά μας».

Μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι «είναι φυσιολογικό, γιατί οι νέοι είναι εργαζόμενοι σε εργασίες που εκτίθενται περισσότερο, και πολύ πιο κινητικοί. Δεν θα πρέπει τώρα να στοχοποιούμε τις ηλικιακές ομάδες, ή ομάδες ανάλογα με την πίστη τους, ή την καταγωγή τους. Θα πρέπει να παραμένουμε σε συνοχή γιατί μπροστά μας έχουμε δύσκολη κατάσταση».

«Είναι δύσκολη η ισορροπία. Η οικονομία και η κοινωνία ζητούν να μείνουν ανοιχτές και ο ιός διαδίδεται. Όλα εξαρτώνται από την πιστή και διαρκή εφαρμογή των μέτρων. Αν είχαμε αντίστοιχη εφαρμογή των μέτρων από τις 4 Μαΐου δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σε αυτόν τον δυσάρεστο τόνο. Είδαμε τις συστάσεις μας να ακολουθούνται ως προαιρέσεις και τους συμπολίτες μας να τις ακολουθούν μόνο αν υπάρχει πρόστιμο», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.