Για μια ακόμη φορά απέφυγε να εγγυηθεί για την καταβολή της 13ης σύνταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την επανεξέταση του εν λόγω θετικού μέτρου είχαν προαναγγείλει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αρκετά γαλάζια στελέχη, λίγες μόνο ώρες ύστερα από την ανακοίνωσή του από τον πρωθυπουργό.

Ads

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους και να τους πούμε ότι ο κύριος Τσίπρας δίνει με τρόπο ξεδιάντροπο ένα προεκλογικό επίδομα και όχι 13η σύνταξη. Θα μπορούσε να το μοιράζει μαζί με τα ψηφοδέλτιά του έξω από τα εκλογικά κέντρα την Κυριακή των εκλογών. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα πάρει κάποιος που έχει ανάγκη, είναι σημαντικό ποσό. Και τα 500 ευρώ που θα πάρει ο χαμηλοσυνταξιούχος είναι σημαντικό ποσό. Το ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ.Τσίπρα μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι μακροπρόθεσμα μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι αν δεν παράγουμε, δεν μπορούμε να έχουμε πόρους».

Μιλώντας για μια πολιτική ευκαιριών συνέχισε: «Το ζήτημα δεν είναι να κρατάμε ανθρώπους εξαρτημένους από τα επιδόματα, αυτό ανακυκλώνει την φτώχεια, δεν λύνει πραγματικά προβλήματα. Δεν υποφέρουν μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι, τα νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, αλλά γι’ αυτούς δεν υπάρχει λέξη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κ. Τσίπρα τον ενδιαφέρει μόνο πως θα δελεάσει τους συνταξιούχους 5 μέρες πριν από τις εκλογές».

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε πως η Ν.Δ. θα ψηφίσει το μέτρο «που ο κ. Τσίπρας βαφτίζει 13η σύνταξη» καθώς «οποιαδήποτε βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη είναι χρήσιμη».

«Δεν είπα τίποτα ανακριβές, δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα»

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την όξυνση της Τετάρτης στη Βουλή και έδειξε να επιμένει σε όσα ο ίδιος είπε για τον πατέρα του πρωθυπουργού, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα για το πως εξελίχθηκε η προσωπική αντιπαράθεση.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν θα ζητήσει συγνώμη από τον πρωθυπουργό για τον ισχυρισμό ότι ο πατέρας του έκανε δουλειές με τη Χούντα, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Δεν είπα τίποτε ανακριβές, άρα δεν έχω λόγο να ζητήσω συγνώμη από τον Τσίπρα». Σημείωσε ότι ενώ στην πρωτολογία του άσκησε όπως είπε πολιτική κριτική, δέχθηκε χυδαία επίθεση από τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Απάντησα με ευπρέπεια κάνοντας μία παρατήρηση μόνο για την οικογένεια Τσίπρα στα χρόνια της δικτατορίας. Θα έκανα και τώρα το ίδιο».

Δήλωσε πάντως: «Θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από την αντιπαράθεση, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη ούτε για τον κ.Τσίπρα ούτε για εμένα« και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση της συζύγου του από υπόγεια όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ελπίζω ο κ.Τσίπρας να πήρε το μήνυμα του και αυτή η συζήτηση να είναι η εξαίρεση».