H παρουσία Μητσοτάκη στην Βουλή, στην συζήτηση επί της κύρωσης της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, έκρυβε ένα unfair κι ένα «δώρο» προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

► Το unfair ήταν η επίκληση από τον πρωθυπουργό ιδιωτικής πληροφόρησης από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «άλλα λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες στους αμερικανούς».

Κοινώς, ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι ο Τζέφρι Πάιατ του είχε μεταφέρει το περιεχόμενο συνομιλιών του σε «κρυφή συνάντηση» με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο τελευταίος είχε θετική στάση για την συμφωνία για τις βάσεις την οποία απόψε καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέκρουσε τόσο τα περί διπλής στάσης στα εθνικά θέματα, όσο και την ύπαρξη «κρυφού ραντεβού» με τον αμερικανό πρέσβη υπενθυμίζοντας ότι για την εν λόγω συνάντηση που είχε γίνει στην Βουλή είχε υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,

► Το «δώρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι επιχείρησε να ασκήσει κριτική στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί των εθνικών θεμάτων ταυτίζοντας – επανειλημμένα – τις θέσεις Τσίπρα με εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου στην διαπραγμάτευση του 1983 για τις βάσεις.

Ads

«Μου θυμίζετε», είπε στην δευτερολογία του, «τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια». Ηταν μια κριτική – πάσα, ουσιαστικά, στον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που επιχειρεί την προσέγγιση με την πατριωτική βάση του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς. Και η απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη: «Νομίζετε», ειπε, «ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατι η σταση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική».

Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διπλό φάουλ τακτικής: Πρώτον, ταύτισε την εξωτερική πολιτική Τσίπρα με την εξωτερική πολιτική Παπανδρέου και έδωσε πάτημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως συνέχεια του Ανδρέα και, δεύτερον, στρίμωξε στη γωνία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που, εν προκειμένω, ταυτίζεται με την κυβέρνηση και υπερψηφίζει απόψε την συμφωνία για τις βάσεις.

Κι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη: κάλεσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εξηγήσει γιατί το κόμμα του υπερψηφίζει την συμφωνία την ώρα που ο Λευκός Οίκος προωθεί στο Κογκρέσο το αίτημα Ερντογάν για ενίσχυση του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Κατά τα λοιπά, η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου ήταν και το στοιχείο που έφερε σε θέση άμυνας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στην Βουλή, εν όψει και της επίσκεψής του την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

Επιχείρησε να υπερβεί τον σκόπελο παραπέπμποντας στις αντιρρήσεις που υπάρχουν εντός αμερικανικού Κογκρέσου για την στρατιωτική ενίσχυση της Αγκυρας, υπεραμύνθηκε της απόφασης για πενταετή – και κατ΄ουσίαν επ’ αόριστον – ανανέωσης της συμφωνίας για τις βάσεις ως απόδειξης ενίσχυσης του γεωπολιτικού και ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και επανέλαβε ότι η χώρα τοποθετείται καθαρά στον άξονα της Δύσης και της σωστής πλευράς της ιστορίας στο ουκρανικό κόντρα στην «υποκριτική» όπως την χαρακτήρισε στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε την κριτική του στο ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε «χώρα – δορυφόρο» χωρίς να διασφαλίζει εγγυήσεις και εθνικά ανταλλάγματα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει «επιτακτικά» το ζήτημα των τουρκικών F-16 στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός πάντως επέμεινε ότι η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας» και ως «συνετού νατοϊκού εταίρου».

Προς επιβεβαίωση αυτού, δε, επικαλέστηκε και την πρόσκληση να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καθώς και το ότι κλήθηκε να μιλήσει στο Κογκρέσο την επόμενη Τρίτη: «Θα είμαι ο πρώτος έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης: