Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά με τον Κυρικάκο Μητσοτάκης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ads

«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής πολίτευσης ενώπιον της Ολομέλειας στη συζήτηση για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και συνέχισε: «Κάνετε την Ελλαδα μία χώρα – δορυφόρο. Μας επιστρέφετε σε παλαιά δόγματα και στρατηγικές».

Θεωρώ, όπως ανέφερε,  «ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αφορά τη θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί» .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιπλεον τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι “μας καλείτε  να ψηφίσουμε την ανανέωση της σύμβασης, κάνοντας δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις”. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας,  «απεμπολείτε  ένα διαπραγματευτικό χαρτί  που είναι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας, και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, είπε ότι «τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις  τις παραχωρείτε για να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών».

Ads

Σηκώνοντας τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε προς τον πρωθυπουργό πως «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν αμερικανικής προτροπής και οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν και στέλνουν F-16 στην Τουρκία. Δεν σας βλέπω να είστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε μόνο για 5 λεπτά τη συμφωνία και μετά μίλησε για την ακρίβεια που εκεί τα πάει χειρότερα».

«Θέλετε η Ελλάδα να είναι δεδομένος δορυφόρος και το δείξατε στο ουκρανικό και με την εθνικολαϊκιστική θέση στη Συμφωνία των Πρεσπων αλλά και με τα ελληνοτουρικικά. Αφύλακτο φυλάκιο γινόμαστε εμείς και ας είναι καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι αξιόμαχες. Η Ελλάδα όμως δεν είναι φυλάκιο κανενός, είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία, μια ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για όλους αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσει τη συμφωνία. «Και όταν με το καλό υπάρξει πολιτική αλλαγή θα θέσουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τροποποίηση γιατί δεν είμαστε δορυφόρος» πρόσθεσε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδείξει στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ ότι είναι ψέμα πως η Ουάσιγκτον θα πουλήσει F16 στην Τουρκία. «Αξιοποιείστε το momentum, αναστείλτε την ψήφιση της συμφωνίας και πηγαίνετε να αποδείξετε ότι είναι ψέμα. Και τότε ελάτε εδώ να την ψηφίσετε» υπογράμμισε.