Την πεποίθηση πως “η Ελλάδα μεγάλωσε επί ημερών της κυβέρνησής του” εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την επικύρωση της αναθεωρημένης συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ads

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η υπό κύρωση συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Όπως είπε, το κείμενο που καλείται να κυρώσει η Βουλή «τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη». Ουσιαστικά όμως, πρόσθεσε, «αποτυπώνει μία νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία:

  • Οι ΗΠΑ διευρύνουν την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον.
  • Η Ελλάδα καθίσταται βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή».

«Η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή» ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως υπό τις τρέχουσες εξελίξεις η υπό κύρωση συμφωνία «διευρύνει την εμβέλειά της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο».

Ads

«Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας στην ευρύτερη περιοχή. Ως συνετού νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας αλλά και ως ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη» είπε.

Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και στη διπλωματία αλλά και στην οικονομία και στην ενέργεια, γεγονός που αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η υπερψήφιση της συμφωνίας είναι πολύ σημαντική για τρεις λόγους:

  1. Διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, γιατί ανανεώνεται ανά πενταετία, με ρητό δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει. Σε μία στιγμή που οι ΗΠΑ στρέφονται προς τον ινδοειρηνικό , στρέφονται ταυτόχρονα και προς την Ελλάδα αναβαθμίζοντας υποδομές με δικό τους προϋπολογισμό. «Πήραμε την κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή»
  2. Γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο, γιατί πλέον δυνάμεις των ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 νέα σημεία που εξυπηρετούν και τους δύο συμμαχικούς στρατούς κάτω από ελληνική διοίκηση. Θα υπηρετούν και άλλες επίκαιρες εθνικές προτεραιότητες. Αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές στη Σούδα, το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και στην Αλεξανδρούπολη που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το λιμάνι της.
  3. Διότι στο προοίμιο της συμφωνίας καταγράφεται η κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Διαπίστωση την οποία επαναλαμβάνει στη συνοδευτική επιστολή του ο αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Μπίνκεν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα παραπάνω αποδεικνύουν και η πρόσκληση να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων.

«Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» δήλωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του επί του ζητήματος.

«Οφείλει ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης» διερωτήθηκε και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει με καθαρές κουβέντες για τη θέση του έναντι των κρίσιμων ανοικτών ζητημάτων. Χαρακτήρισε, δε, ως «εθνική εξαίρεση» την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι λέει «όχι» στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον αρχηγό της να μην προσθέσει στον κατάλογο με τις «γκρίζες επιλογές του» την καταψήφιση της συμφωνίας.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ακούει ανοησίες για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από ένα κόμμα που είχαν υπουργό Άμυνας τον κ. Καμένο που έλεγε να κάνουμε αμερικανική βάση την Κάρπαθο.

«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε με τον Διαφωτισμό και συντασσόμαστε με την Ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η παρουσία της χώρας στις συμμαχίες που ανήκει, θα είναι δυναμική.