Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εξωτερική πολιτική του βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης  μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της αναθεωρημένης συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ads

Ειδικότερα, ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά , “μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ θα μπορούσα να καταλάβω πως αυτές είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει περάσει ποτέ από τη βάσανο της λήψης δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά θέματα. Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που εσείς αντιλαμβανόσασταν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της χώρας”.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα για “υποκρισία”, αναφέροντας πως “είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα”. “Μιας και κάνατε αναφορά στον τέως πρέσβη τον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου για να καταδείξω την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια υποκρισία σας, να σας διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας.

Από τη δική του πλευρά, παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να απαντήσει στον πρωθυπουργό σημειώνοντας:

Ads

“Νομιζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατι η σταση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική”.

Απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη που αντέδρασε όταν εκείνος αναφέρθηκε στην στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το ’90 , τον κάλεσε να απολογηθεί για το γεγονός “ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλάζει στάση και υπερψηφίζει τη Συμφωνία, παρά το αίτημα του State Department για ενίσχυση του στόλου των F16 στην Τουρκία” όπως ανέφερε χαρακτηριστικα.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “εδώ είναι η διαφορά μας”, καθώς “επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς”.

Πρόσθεσε ότι “επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ, προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το 3+1, ο EastMed, επενδύσεις αμερικανικές, όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές και τα ναυπηγεία της Σύρου”.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι “κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας”.

“Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ’ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα” τόνισε και συνέχισε: “Αφού δεν αποδέχεστε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό όπλο για την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτρέψετε την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία, τουλάχιστον δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ”.