Στην απόσυρση του άρθρου 49 του νομοσχεδίου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ», που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, επικαλούμενος την εν εξελίξει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις με τροπολογία όταν αυτή ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
 

Ads

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι αναγκάζεται να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση διότι «είναι σε εξέλιξη διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ». Παράλληλα, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι διαδικαστικό και ελπίζει να διευθετηθεί σύντομα έτσι ώστε να επαναφέρει την ρύθμιση με τροπολογία πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
 
Με το συγκεκριμένο άρθρο εισάγονταν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μεταξύ των άλλων προβλέπονταν παράταση για τις ρυθμίσεις των χρεών, ευνοϊκό επιτόκιο, ενώ έμπαινε «φρένο» στις κατασχέσεις της κύριας κατοικίας των οφειλετών.

Καθιερώνονταν όριο ακατάσχετου στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό του οφειλέτη ή έως 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Καθίστατο προαιρετική για τον οφειλέτη πριν την κατάθεση της αίτησης η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών, ενώ έδινε τη δυνατότητα να υπαχθούν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν ατομικές επιχειρήσεις με στόχο τον βιοπορισμό και δεν είχαν το δικαίωμα να υπαχθούν στο πτωχευτικό δίκαιο των εταιρειών.

Επίσης προωθείτο η συλλογική αντιμετώπιση των χρεών του οφειλέτη, προκειμένου να αποθαρρύνεται η δημιουργία δανειστών δύο ταχυτήτων, δηλαδή πιστωτών ενταγμένων στη διαδικασία και εκτός αυτής.
 
Στο μεταξύ, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εισήχθη προς εξέταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει τη σύσταση Ειδικού Ελεγκτικού Γραφείου, το οποίο θα ελέγξει τόσο τις 40.000 περιπτώσεις παράνομης παροχής προνοιακών επιδομάτων όσο και όλες τις άλλες περιπτώσεις κρουσμάτων κακοδιαχείρισης ή παράνομης διάθεσης κονδυλίων για δαπάνες υγείας και πρόνοιας.

Ads