Aπόντες από τη Βουλή, στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο γύρω από την υπόθεση Novartis ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν το σχετικό αίτημα 30 βουλευτών, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.  

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απουσιάσει και κατά τη συζήτηση της παραπομπής του πρώην Αν. Yπουργού τον Οκτώβριο του 2019. Τότε είχε διαρρεύσει ότι είχε ζητήσει να απουσιάσουν όλοι οι υπουργοί του, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της διάκρισης των εξουσιών. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα υπουργικά έδρανα και κατά τη συζήτηση της Τρίτης, πλην όμως, δεν έχει διαρρεύσει ακόμη κάποια επίσημη θέση.

Ακόμη και αν γίνει επίκληση του ίδιου επιχειρήματος, δεδομένου ότι οι ομιλίες των αρχηγών προβλέπονται από τη σχετική διαδικασία του κανονισμού της Βουλής,  ερμηνεύεται ως εύσχημος τρόπος ώστε να μην παραβρεθεί στη Βουλή, σε μια υπόθεση που «τρέχει» η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά. 

Σε αδιέξοδο του Πρωθυπουργού, απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας την απουσία του, κάνοντας την πρόβλεψη πως ούτε όταν θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κάτι που είναι προσχεδιασμένο όπως είπε, θα είναι στην ολομέλεια καθώς είναι η πτέρυγα Σαμαρά και όχι ο ίδιος που κινούν τα νήματα.

Ads

«Είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στην κομματική παράδοση να στήνει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς αντιπάλους και την παράδοση της οικογένειας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας το «φιάσκο» της προανακριτικής. 

Απούσα και η Γεννηματά – Αγωνία για τις διαρροές

Απούσα ήταν επίσης και η Φώφη Γεννηματά, η οποία όμως έχει δηλώσει ότι το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί και θα υπερψηφίσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τη Novartis. Άλλωστε τα μέλη της στην Προανακριτική Επιτροπή, συχνά έχουν κατηγορηθεί ότι ταυτίζονται με αυτά της Νέας Δημοκρατίας. 

Ζητούμενο, πλέον στην ψηφοφορία της Τετάρτης, που θα γίνει τμηματικά λόγω  περιορισμών του κοροναϊού, είναι οι πιθανές διαρροές. Αυτό είχε συμβεί άλλωστε και κατά την παραπομπή του πρώην Αν. Υπουργού όταν 6 βουλευτές από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχε αντιταχθεί στην κομματική γραμμή και δεν είχαν υπερψηφίσει την παραπομπή στέλνοντας αρκετά μηνύματα στην ηγεσία.