Την απόφαση του κόμματός του να απέχει από την ψηφοφορία της Τετάρτης για την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis, γνωστοποίησε στην ομιλία του στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Κάνοντας λόγο για “φιάσκο” της πλειοψηφίας έκανε ιδιαίτερα μνεία στην απουσία του Πρωθυπουργού, για δεύτερη φορά σε συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή, όπως είχε συμβεί στην παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου. Διερωτήθηκε που αποσκοπεί η απουσία και έδωσε ο ίδιος την απάντηση λέγοντας ότι  δεν κινεί τα νήματα της υπόθεσης ο ίδιος αλλά ο Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του. 

«Βρίσκεται εγκλωβισμένος στην παράδοση της παράταξής του να καταφεύγει στα ειδικά δικαστήρια και τον πολιτικό ρεβανσισμό και στην παράδοση της οικογένειάς του απέναντι στον κύριο Σαμαρά. Και είναι δύσκολο να έρχεται εδώ και να δηλώνει υποταγή στους σχεδιασμούς της ακροδεξιάς πτέρυγας» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι στη Βουλή ούτε στο μέλλον, «όταν θα έρθει η προσχεδιασμένη πρόταση παραποπμπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο» όπως είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας και τη φράση του Παπαγγελόπουλου πως «το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», τόνισε πως «μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί στην επιτροπή, δεν τον βλέπω να εμφανίζεται ξανά και να μιλάει για το θέμα στη Βουλή. Γιατί δε μιλάμε πια μόνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά και για το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην χειραγώγηση των θεσμών που επιχειρείται από την κυβέρνηση και δημιουργεί συνθήκες υπονόμευσης του κράτους δικαίου, όπως συμβαίνει στην Πολωνία ή την Ουγγαρία του Όρμπαν.

Ads

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αποτελεί  άλλη μια απόδειξη, εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας προκειμένου η ΝΔ να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητα αλλά παράλληλα είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματος της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis. 

«Στη προειλημμένη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει στον πιο χυδαίο αντιπερισπασμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, από ότι φαίνεται, προέκυψαν κάποιες μικρές δυσκολίες. Δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ότι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού. Δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία. Και επειδή όταν η πραγματικότητα και η αλήθεια, δεν σας βοηθά, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα και την αλήθεια. Αποφασίσατε να μη κολλήσετε σε αυτές τις μικρές  λεπτομέρειες. Αφού βρήκατε τον κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Μόνο που από μόνη της η επιλογή σας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Σας είχα προειδοποιήσει πως ό,τι και να κάνετε, δε μπορείτε να παραγράψετε το «σκάνδαλο Νοβάρτις». Γιατί είναι υπαρκτό. Γιατί είναι πανθομολογούμενο από κάθε πολιτική πτέρυγα, σε ανύποπτο χρόνο και κυρίως γιατί είναι ορατό σε όλη την ελληνική κοινωνία. Και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Επτά ολόκληρους μήνες μετά τον Οκτώβριο του 2019, από εκείνη τη νύχτα της απουσίας  του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Τότε που δεν είχαν το θάρρος να σταθούν μέσα στη Βουλή και να παρακολουθήσουν την απάντηση της άλλης πλευράς και ιδίως τις εξηγήσεις εκείνου που κατήγγειλαν. Σήμερα επαναλαμβάνετε τη θλιβερή αυτή εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων.

Είχα αποκαλέσει, σας θυμίζω, τότε τον κ. Μητσοτάκη «δυο φορές δειλό». Και τον ρεβανσισμό του «τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην ιστορία». Γιατί ενώ το πρόβλημά του ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εμένα προσωπικά, εκείνος επέλεγε να στοχοποιήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης. Τότε, είχα καταγγείλει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σήμερα απουσιάζει και πάλι. Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα. Αναγκάζεται να κάνει το χατίρι στον κ. Σαμαρά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξή του να καταφεύγει στο ρεβανσισμό των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένειά του απέναντι στον κ. Σαμαρά.

Πόσες φορές, λοιπόν, να δηλώσει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του; Δεν το αντέχει ούτε ο ίδιος. Μάλιστα, μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί στην επιτροπή, δεν τον βλέπω να εμφανίζεται ξανά και να μιλάει για το θέμα στη Βουλή. Γιατί δε μιλάμε πια μόνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά και για το «μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Στη προειλημμένη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει στον πιο χυδαίο αντιπερισπασμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, από ότι φαίνεται, προέκυψαν κάποιες μικρές δυσκολίες. Δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ότι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού.
Δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία. Και επειδή όταν η πραγματικότητα και η αλήθεια, δεν σας βοηθά, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα και την αλήθεια. Αποφασίσατε να μη κολλήσετε σε αυτές τις μικρές  λεπτομέρειες. Αφού βρήκατε τον κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου.
Θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα.

Μόνο που από μόνη της η επιλογή σας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Σας είχα προειδοποιήσει πως ό,τι και να κάνετε, δε μπορείτε να παραγράψετε το «σκάνδαλο Νοβάρτις». Γιατί είναι υπαρκτό∙
Γιατί είναι πανθομολογούμενο από κάθε πολιτική πτέρυγα, σε ανύποπτο χρόνο και κυρίως γιατί είναι ορατό σε όλη την ελληνική κοινωνία. Και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών.

Για αυτό και σήμερα σιωπάτε. Και η σιωπή σας αυτή είναι από μόνη της, απόδειξη της ενοχής σας για την υπόθεση Νοβάρτις. Η προανακριτική επιτροπή που στήσατε, παρά τις μεθοδεύσεις σας, να αποκλείσετε δυο μέλη της μειοψηφίας, κίνηση πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά, να τρομοκρατήσετε ανεπιτυχώς τους προστατευόμενους μάρτυρες, να απευθύνετε προσκλητήριο πολιτικού ρεβανσισμού σε οποιονδήποτε πρόθυμο να συνδράμει με ή χωρίς ανταλλάγματα, στο σχεδιασμό σας, Παρόλα όσα επιχειρήσατε, το μόνο που ανέδειξε ήταν τη χρεοκοπία του βασικού σας αφηγήματος, ότι η ΝΟΒΑΡΤΙΣ δεν ήταν σκάνδαλο αλλά σκευωρία.

Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά η ιστορία έτσι όπως επαναλαμβάνεται, με τη σημερινή πρωτοβουλία σας,θα είναι στο τέλος πολύ σκληρή μαζί σας. Θα είναι και τραγωδία και φάρσα. Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί  την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις.

Κυρίες και κυριοι Βουλευτές
Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες των καταθέσεων των μαρτύρων και κυρίως των δικαστικών λειτουργών που εξετάσθηκαν. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αποδόμησε μια προς μια τις εις βάρος του καταθέσεις. Ούτε θα μιλήσω ξανά για την ουσία του μεγάλου σκανδάλου ΝΟΒΑΡΤΙΣ, που σήμερα προκειμένου να συγκαλύψετε, ενοχοποιείτε αυτούς που το ανέδειξαν. Άλλωστε όπως προείπα η δική σας ένοχη σιωπή σήμερα, για την ουσία του σκανδάλου είναι αρκετή.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη ένοχη σιωπή. Σε όλη αυτή την διαδικασία δεν λέτε κουβέντα για όσα κατέθεσε η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κα Δημητρίου. Για το πώς, με το θεσμικό της κύρος και την επιστημονική της επάρκεια, έριξε φως σε όλα όσα είχαν συμβεί στη θητεία της. Στις συκοφαντίες και στις κατασκευασμένες διαστρεβλώσεις. Η τέως εισαγγελέας που αποδεικνύει ότι σε αυτό το τόπο υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους και τη δικαιοσύνη.
Μακριά από πολιτικές  σκοπιμότητες. Πολλές φορές βαδίζοντας ένα δρόμο μοναχικό. Αλλά πάντα, βαδίζοντάς τον, με πυξίδα τις αξίες τους.

Είμαι σίγουρος ότι οι ίδιοι οι Δικαστές αυτής της χώρας μπορούν να κρίνουν ό,τι συμβαίνει σε αυτή την προανακριτική. Όμως και η κοινωνία παρακολουθεί.
Αναρωτιέται για την ευθυκρισία και την ελευθεροφροσύνη των λειτουργών της Πολιτείας. Απογοητεύεται. Απομακρύνεται. Απομακρύνεται από την αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης και προς την πολιτική και προς τη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως ποτέ δεν σας ενδιέφερε. Και το αποδεικνύετε για ακόμα μια φορά και με τον τρόπο που λειτουργείτε στην προανακριτική. Ποιος, όμως, είναι εκείνος που δεν το περίμενε από εσάς; Δεν έχουμε ξεχάσει ότι στο έδαφος της παράταξής σας, έχουν στο παρελθόν φυτρώσει στελέχη που καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε παραδικαστικά κυκλώματα. Την κοινοβουλευτική επιτροπή θα σεβόσασταν;

Αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνατε χθες. Το θέμα είναι τι κάνετε και σήμερα. Την ώρα που παριστάνετε δήθεν τους τιμητές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε νέα μεγάλη περιπέτεια και αγωνιά για τη ζωή, την υγεία και το μέλλον του. Μέσα στην πανδημία δείξατε, λοιπόν, το πιο αντιπροσωπευτικό σας πρόσωπο∙ το πρόσωπο της πολιτικής και ηθικής κατάπτωσης. Είτε με τα voucher της κοροϊδίας των επιστημόνων, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης. Με στόχο να δώσετε περισσότερα από 80 εκ. ευρώ σε πολιτικούς σας φίλους, για προγράμματα τηλεκατάρτισης.
Είτε με το νέο καθεστώς «θεσμοποιημένης διαφθοράς», που φτιάξατε προβλέποντας πλείστες έκτακτες παρεκκλίσεις από τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου των απευθείας αναθέσεων.

Ένα καθεστώς που θα μας συνοδεύει μάλλον μέχρι και το φθινόπωρο. Αποτέλεσμα αυτού; Πολλές περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.
Απευθείας αναθέσεις ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ, όπως η προμήθεια υγειονομικού υλικού, μασκών FFP-3 από την 6Η Υγειονομική Περιφέρεια αντί ποσού 20€ η κάθε μία και με συνολική αξία άνω του 1,5 εκ. ευρώ. Μια περίπτωση που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για τριπλασιασμό της τιμής σε σχέση με άλλες περιπτώσεις και για ύπαρξη συγγενικών σχέσεων ανάμεσα σε αναθέτοντα και ανάδοχο.

Την ίδια ώρα η νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας τελεί υπό την αρχή ενός ανδρός, με ανενεργά τα άλλα όργανα διοίκησής της, χάριν του ευνοούμενου του κ. Μητσοτάκη διοικητή της. Οι δε, ελεγκτές της διακοσμητικοί. Έχουν παροπλιστεί, αναλαμβάνοντας τους ελέγχους κατά του καπνίσματος και, ατελέσφορα, τους ελέγχους για τον κορονοϊό. Και με όλα όσα γίνονται μοιάζουν με τροχονόμους που σφυρίζουν φάλτσα, όσο περνάνε από δίπλα τους τα νέα σκάνδαλα της διαπλοκής.

Στα δε, τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις απιστίας, όχι μόνο τον τροχονόμο, τον βαστάζο και τον υπηρέτη τους κάνατε, νομοθετώντας μέσα στην πανδημία διάταξη εξυπηρέτησης. Με την οποία ενώ όλες οι άλλες προθεσμίες είχαν ανασταλεί κανονικά, η τετράμηνη προθεσμία που αφορούσε τη δίωξή τους αφέθηκε κατ’ εξαίρεση να τρέξει και έτσι με κλειστά δικαστήρια να λάβουν την πολυπόθητη, και πιθανότατα συμφωνημένη μαζί σας, ασυλία.

Να μιλήσουμε λοιπόν για δικαιοσύνη. Και να μιλήσουμε και για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Και χθες αλλά και σήμερα. Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ. Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις. Δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα ; Αν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα άνοιγε η γη να τον καταπιεί. Και δικαίως. Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Αλλά το κεντρικό πολιτικό σας σχέδιο, ήταν να δημιουργήσετε την εικόνα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη θεσμικού αναλφαβητισμού, όπως λέγατε.
Προφανώς από άμυνα, απέναντι στη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίσθημα, που ζητούσε – και συνεχίζει να ζητάει- να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη, να αναπνεύσει και εν τέλει να αποδοθεί το δίκιο. Και αρχίσατε με τη βοήθεια γνωστών μέσων ενημέρωσης να μας χρεώνετε από τη πρώτη ημέρα δήθεν αντιθεσμικά πολιτικά σχέδια, για κάθε δικαστική εξέλιξη που θα κατέτεινε στην κάθαρση των υποθέσεων διαφθοράς. Οποιαδήποτε αποστολή στοιχείου στην Δικαιοσύνη βαφτίστηκε παρέμβαση. Οποιαδήποτε έρευνα, θεσμική παρεκτροπή.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε πολιτικές που απελευθέρωναν τη δικαιοσύνη από μεγάλο μέρος διαχρονικών προβλημάτων της∙ Άφησε πίσω της νέους θεσμούς στη δικαιοσύνη, μέσω της θέσπισης νέων θεμελιωδών νομοθετημάτων, ιδίως κωδίκων, και εμβληματικών νομοθετημάτων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή εισαγγελία. Συνέβαλε καθοριστικά στη στελέχωση μετά από χρόνια των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Ενίσχυσε την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Και, τέλος, ολοκλήρωσε σημαντικά έργα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, των οποίων η αξία φάνηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία.

Το κυριότερο με την τακτική και ορθολογική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, αφήσαμε πίσω ενισχυμένη την ιδέα της ευθύνης και της ηθικής ακεραιότητας των δημοσίων λειτουργών. Από την άλλη, σε διάστημα μικρότερο από 1 έτος, έχει φανεί πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ, τη σχέση της με τη Δικαιοσύνη. Και τι δε μπορεί κανείς να θυμηθεί ; Τι έλεγε και έπραττε σε σχέση με τα συναφή ζητήματα στο άμεσο παρελθόν. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, έχοντας στη σύνθεσή της δυο πρώην ανώτατους δικαστικούς, έχει από την πρώτη στιγμή προκαλέσει ένα χάσμα στο εσωτερικό του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Κατάφερε, με τη στάση της γύρω από τον ορισμό της ηγεσίας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας του, να εμφανίσει τη δικαιοσύνη ως τρόπαιο της πολιτικής εξουσίας και να στιγματίσει πολιτικά τους δικαστικούς λειτουργούς που τοποθέτησε, αφήνοντάς τους έκθετους απέναντι σε οποιαδήποτε καχύποπτη σκέψη.

Τώρα πια καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».
Αφού, μέσω της στάσης του Υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία. Κι αυτό γιατί είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα, επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων, απαξιώνετε. Ούτε βέβαια οι καταγγελίες ούτε τα διαβήματα της Ένωσης, συναντούν το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ.
Σε αντίθεση με τη παραμικρή νύξη, επι των ημερών μας, που έβρισκαν τεράστιο ενδιαφέρον και προβολή.

Ήταν το βασικό θέμα για ημέρες στα δελτία των ειδήσεων. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι πιάνουν τόπο τα 20 εκ που μοιράζετε δίχως λογοδοσία και δίχως διαφάνεια στα ΜΜΕ. Η στάση σας αυτή, τόσο απέναντι στην αρχή του πλουραλισμού όσο και απέναντι στη δικαιοσύνη, αποτελεί ευθεία προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας.
Και δε τη συναντά κανείς εύκολά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρά μπορεί να συγκριθεί πια μόνο με όσα συμβαίνουν στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Τις μέρες της πανδημίας, δεν κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι θεσμοί. Έχω επανηλλειμένα τονίσει την ανάγκη να μην βάλουμε σε καραντίνα την ίδια τη Δημοκρατία. Η δημοκρατία μας βρίσκεται μετά την πανδημία, μπροστά σε μεγάλες απειλές και κινδύνους. Η πιθανότητα η χώρα να μπει σε νέα περιπέτεια ύφεσης και λιτότητας, ενδέχεται να χτυπήσει καίρια και τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης. Μια τέτοια περίοδο η Δικαιοσύνη έχει πολλά σοβαρά έργα να επιτελέσει, μαχόμενη να μην επικρατήσουν νέες ανισότητες και αδικίες εκ μέρους των ισχυρών και εκ μέρους της κατεστημένης στη χώρα διαπλοκής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη, έχει φανεί ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους σκοπούς της Δικαιοσύνης γιατί δεν την θέλει ως έναν ανεξάρτητο θεσμό,
αλλά μόνο ως ένα παίγνιο, απαξιώνοντάς κάθε διαδικασία απονομής της, ακόμη και αυτή που κατά το Σύνταγμα έχει αναλάβει η ίδια η Βουλή. Η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου είναι σήμερα άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης  της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε τις προαποφασισμένες πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και η απόδειξη της αποτυχίας σας.

Είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας. Είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται.
Και στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου εμείς δε πρόκειται να συμβάλουμε. Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Είναι η δική μας απάντηση στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».