Επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσον αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, σημειώνοντας πως τα στελέχη της ΝΔ «αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια» και ότι είναι «ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα».

Ads

Την οργή του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι άφαντοι από τη συζήτηση, με μόλις λίγους βουλευτές της ΝΔ να δίνουν το παρών στην Ολομέλεια. Σχολιάζοντας τα άδεια υπουργικά έδρανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτή την εικόνα και μάλιστα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

«Δεν έχει το σθένος, την πολιτική ευθύνη, τα κότσια να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που όφειλαν να κάνουν, θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα και να λάβουν τον λόγο, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια. Γιατί, όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα».

Ολόκληρη η ομιλία:

«Η κυβέρνηση δεν είναι παρούσα γιατί ντρέπεται για αυτό που κάνει», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Κυριακο Μητοτάκη για διπλή δειλία. «Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης είναι διπλά γιατί δεν παραπέμπει εμένα. Πώς την έστησε τη “σκευωρία” ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος χωρίς εμένα; Είχε προσωπικές διαφορές; Γιατί λέτε πως την έστησε προς  όφελος του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο;», διερωτήθηκε. «Απλώς η κυβέρνηση θέλει να γλιτώσει τον εξευτελισμό και τον διεθνή διασυρμό. Για αυτό με εξαιρεί», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στους ελάχιστους βουλευτές της ΝΔ που παρακολούθησαν τη διαδικασία είπε πως «αυτό σας καθιστά αναξιόπιστους και φαιδρούς στα μάτια της κοινής γνώμης».

«Στην ουσία, το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Το πρόβλημά της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας, για να εκφράσει ένα ευρύτερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για διαφάνεια, κράτος δικαίου, δικαιώματα αλλά και αληθινή δικαιοσύνη στη χώρα μας», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η συμμετοχή μας στην προανακριτική θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθουν όλοι οι πολίτες πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός. Ένας μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν πιο ακριβά τα φάρμακά τους, ενώ τους κόβατε μισθούς και συντάξεις», ήταν το σαφές μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ .

Ads

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να παραπέμψει -για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου- έναν πρώην υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί έχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis, «δηλαδή το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των τιμών του φαρμάκου από στελέχη των δικών σας κυβερνήσεων, προκειμένου να ευνοηθεί μια πολυεθνική, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου». Υποσχέθηκε όμως ότι «τον αγώνα κατά της διαφθοράς θα τον υπερασπιστούμε μέχρι τέλους» κι εκτίμησε ότι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θα αποτελέσει τελικά «ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε στους Έλληνες πολίτες τι εστί Novartis». «Κατηγορείτε λοιπόν έναν πολιτικό σας αντίπαλο επειδή είχε το μέγα θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο και να μην κουκουλώσει τις πομπές δικών σας κυβερνητικών στελεχών», επανέλαβε. 

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ τόνισε: «Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Δειλός ρεβανσισμός. Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα δεν επιθυμούσε να σέρνεται αυτή η ιστορία, και δεν επιθυμούσε και ο ίδιος να σέρνετε τελικά σε αυτή την επιλογή, από την εσωκομματική του αντιπολίτευση, αυτά είναι δικά σας θέματα, αυτά να τα βρείτε στο εσωτερικό σας. Αλλά εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε σε σχέση με την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν σε κάτι αποτύχαμε, δεν ήταν γιατί ελέγξαμε την Δικαιοσύνη, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να πολεμήσουμε τα βαθιά κυκλώματα στο εσωτερικό των θεσμών». Τονισε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδίωξε, αλλά όπως είπε «είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα πολύ πιο δυνατό ακόμα και από το παλιό πολιτικό σύστημα».

Κανοντας ένα δηκτικό σχόλιο σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «δεν του το’ χα ότι μπορούσε να στήσει και το FBI» επισημαίνοντας το πλήθος των στοιχείων που προέκυψαν από την διερεύνηση της Αμερικάνικης υπηρεσίας για την υπόθεση Novartis. «Το FBI δεν είναι η ΕΥΠ για την θέσουμε υπό την εποπτεία του κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την ποινική δίωξη του Ανδρέα Λοβέδου, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών… και ότι η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Νοβάρτις…».

Όσον αφορά την αρχειοθέτηση της έρευνας για επτά από δέκα πολιτικά πρόσωπα, σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι «αν είχαμε πράγματι στόχο να σπιλώσουμε πολιτικούς αντιπάλους, δεν θα στέλναμε όλον τον φάκελο στην Δικαιοσύνη, θα επιλέγαμε τους πιο πρόσφορους στόχους». Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «αν οι δικαστές ήταν σκευωροί, δεν θα είχαν κάνει σκευωρία a la carte». Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «όσο κι αν προσπαθήσετε, η κρίσιμη λέξη στο στόμα και στο μυαλό εκατομμυρίων συμπολιτών μας είναι η λέξη Δικαιοσύνη».
 
«Όσες φορές και να γράψετε και να προφέρετε τη λέξη σκευωρία, δεν θα καταφέρετε να μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Και δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά με την επιλογή σας να κάνετε προανακριτική, μάλλον το αντίθετο θα καταφέρετε. Και ως προς αυτό εμείς σας ευχαριστούμε θερμά, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε στους έλληνες πολίτες τι ακριβώς είναι η Novartis», είπε και συνέχισε: 

«Novartis, λοιπόν, είναι αυτός ακριβώς ο μηχανισμός της  υπερτιμολόγησης των φαρμάκων, την ώρα που ο ελληνικός λαός στέναζε από τη λιτότητα και από “μέτρα του σοκ”. Ο μηχανισμός που έφτανε μέχρι το επίπεδο της δράσης των υπουργών,  αφού συνδεόταν με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, έτσι λέει ο νόμος, ή και με την ανάληψη πρωτοβουλιών νομοθέτησης που διευκόλυναν την προώθηση των συμφερόντων συγκεκριμένων εταιρειών στο χώρο του φαρμάκου.

Novartis, είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση μίας σκανδαλώδους διαδικασίας, η οποία έφερε σχεδόν μέσα σε 20 χρόνια τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα 20 δις περισσότερα. Από τα 300 εκ ευρώ το 1989 στα 7,3 δις το 2010. Όταν στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξάνονταν ετησίως κατά 3,5% κατά μέσο όρο, ο Έλληνας πολίτης επιβαρυνόταν με άνοδο των τιμών του φαρμάκου κατά 11,1%.  Το  υψηλότερο, δηλαδή,  καταγεγραμμένο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Novartis είναι βασικό σκέλος του μεγάλου σκανδάλου της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 32,68 δις ευρώ την περίοδο 2000-2014. Τόσο ήταν η αύξηση.

Novartis, επίσης, είναι η μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου από τις χαριστικές πράξεις υπέρ της ίδιας εταιρίας αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά 12 δις τον χρόνο. Όπως γνωρίζεται, το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο ταλαιπώρησε το πολιτική σύστημα της χώρας, αφορούσε την υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων ευρώ και εδώ μιλάμε για 12 δις το χρόνο. Novartis, επίσης, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι το μεγάλο φαρμακευτικό κόλπο κατά το οποίο η χώρα μας, ως χώρα μέσου επιπέδου ανάπτυξης, επελέγη ως χώρα τιμής αναφοράς. Έπαιρναν δηλαδή τιμή από εμάς, σε πρώτη φάση 29 χώρες σε όλο τον κόσμο και σε δεύτερη φάση άλλες 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η υψηλή τιμή, λοιπόν, του φαρμάκου εδώ μεταφραζόταν σε υψηλή τιμή αναφοράς διεθνώς. Και γιατί διάλεξαν τη δική μας χώρα; Προφανώς, επειδή υπήρχε στην Ελλάδα γόνιμο έδαφος διαφθοράς για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Και, για να μιλήσω με τη γλώσσα που μιλάει ο καθημερινός πολίτης, Novartis με την ευρύτερη έννοια, ήταν το σκάνδαλο του φαρμάκου, το σκάνδαλο να στοιχίζει ένα φάρμακο στην Ελλάδα 3300 ευρώ για τον έλληνα πολίτη και το ίδιο φάρμακο στην Γαλλία να στοιχίζει 1087 ευρώ για τον γάλλο πολίτη. Αυτό ήταν Novartis. Novartis ήταν ένα ιατρικό εξάρτημα με κόστος 1225 ευρώ να πωλείται 5450 ευρώ στην Ελλάδα. Novartis  ήταν ένα ιατρικό μηχάνημα να πωλείται στην Ελλάδα σε τιμή 45 φορές μεγαλύτερη από αυτή του εξωτερικού. Αυτή είναι η Novartis στη συνείδηση του μέσου έλληνα πολίτη. Αυτή είναι η Novartis  για την οποία δε θέλετε να μιλάμε βεβαίως, προφανώς γιατί στελέχη σας έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και εσείς τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Και προκειμένου να μη μιλάμε για το φόνο, μας βάζετε να μιλάμε για τον σκευωρό, για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος, συν τοις άλλοις, είναι και “Ρασπούτιν” ταυτόχρονα».