Τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα τεθεί προς ψήφιση το αίτημα 30 βουλευτών της συμπολίτευσης για συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με φόντο τέσσερα φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται -κατά το σκεπτικό της ΝΔ- με την υπόθεση Novartis.

Ads

Υπενθυμίζεται πως στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης καταλογίζονται τα εξής αδικήματα:

  • Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (είναι κακούργημα και επισύρει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη)
  • Πρόκληση και προσφορά σε τέλεση εγκλήματος,
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και,
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία» (πλημμελήματα επισύρουν ποινή 2 έως 3 έτη φυλάκισης)

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι εγκαταλείπεται η αρχική πρόθεση Μητσοτάκη να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μετά από κάποιες συνεδριάσεις της προανακριτικής – μια κατεύθυνση που υποδεικνύουν στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για μια απόφαση την οποία πηγές της ΝΔ αποδίδουν στην κατάθεση της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για την οποία υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνει νέα στοιχεία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύθηκε και επιβλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντιμετώπισε με οργή την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης για παράκαμψη της υπόθεσης της «σκευωρίας» μέσα από την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη. Κατά τις πληροφορίες η πίεση από τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτές της επιρροής του ήταν ασφυκτική προς το Μαξίμου προκειμένου «να πάει μέχρι τέλους» εάν όχι πλέον τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δε, επισημαίνουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στις 30 υπογραφές για τη σύσταση της προανακριτικής τα ονόματα των βουλευτών της «ομάδας Σαμαρά» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, βάζοντας την σφραγίδα του πρώην πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ισχυρισμοί των βουλευτών της ΝΔ στηρίζονται εν πολλοίς σε καταθέσεις δικαστικών λειτουργών, όπως  η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς  Ελένη Ράικου, αλλά και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως και οι δυο συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί αποτελούν αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, τόσο στην υπόθεση της Novartis, όσο και συνολικά στον χώρο της Δικαιοσύνης. 

Ads

Υπενθυμίζεται πάντως πως η ίδια η Ελένη Ράικου αναφερόμενη στο σκάνδαλο Novartis το 2017, έκανε λόγο για «χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και ενδεχομένως και πολιτικών». Χαρακτήριζε το εν λόγω σκάνδαλο «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας». Η ίδια όμως δεν έδωσε ποτέ απάντηση για τις καταγγελίες ότι τον καιρό που διερευνούσε το σκάνδαλο Novartis ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο σύζυγός της είχε λάβει αμοιβή από τη Novartis ως στρατιωτικός γιατρός.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Γιάννη Αγγελή υπάρχει πρόσφατη κατάθεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος, ως επί τρεις μήνες επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, προσπαθούσε να παρέμβει στις ενέργειές της δημιουργώντας προβλήματα στην εξέλιξη της έρευνας για το σκάνδαλο Novartis.

Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης:

Διαβάστε επίσης:

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πέραν του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, τέσσερις ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθούν στη διαδικασία. Πρόκειται για τους Σπ. Λάππα, που θα μιλήσει στον πρώτο κύκλο και τους Π. Πολάκη, Γ. Γκιόλα και Γ. Ραγκούση, οι οποίοι θα ανέβουν στο βήμα της Βουλής κατά τον δεύτερο κύκλο της συζήτησης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Δ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως στο βήμα της Βουλής πιθανότατα θα ανέβει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Από την άλλη, από τη Βουλή θα απουσιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ταξιδέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στην 7ηΤριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διευρεύνηση της υπόθεσης, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την κατηγορία της δωροδοκίας, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

«Άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων – Προσωπικά εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης»

Την ίδια στιγμή, πηγές της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων που το ανέδειξαν». Προσθέτουν δε ότι αυτοί που υλοποιούν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό «δεν έχουν μάθει τίποτα από το ρεβανσιστικό παρελθόν».

«Συστήνει Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για δήθεν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, με μοναδικό στόχο να την ελέγξει» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «δεν πρόκειται μόνο για μία γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, αλλά και για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να το ερευνούν τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν πως «από την πρώτη στιγμή τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ καλούν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να βρει το θάρρος να προχωρήσει σε εξεταστική, προανακριτική ή ό,τι άλλο θέλει για όλους όσοι κατονομάζονται στη μήνυση Σαμαρά»

Παράλληλα, σε ότι έχει να κάνει με το σύνολο της υπόθεσης οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν: «Η αλήθεια είναι μία: Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και ότι η ΝΔ επιχειρεί αυτή τη στιγμή ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης, μέσα από τον αποπροσανατολισμό των πολιτών με τις ασυναρτησίες περί σκευωρίας».

Επισημαίνουν δε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά εκτεθειμένος», καθώς «παρά το γεγονός ότι ο ίδιος όχι μόνο υιοθέτησε αλλά και τροφοδότησε τη χυδαία εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις αθλιότητες Σαμαρά, σήμερα υπαναχωρεί για να αποφύγει το φιάσκο».

«Με τον τακτικίστικο διαχωρισμό της υπόθεσης, επιχειρεί να διαχειριστεί τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται για εκδίκηση και την ίδια στιγμή να γλιτώσει τον εξευτελισμό που θα υποστεί εάν παραπέμψει τον πρώην Πρωθυπουργό. Με αυτό που κάνει όμως αποτυγχάνει και στα δύο. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, μπροστά στο φιάσκο εμφανίζεται διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο αλλά και στον εσωκομματικό εφιάλτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, τονίζουν ότι «στην προανακριτική θα μάθει το πανελλήνιο τι ακριβώς έχει συμβεί με το σκάνδαλο του φαρμάκου μέσα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων». «Όταν με το ένα χέρι έκοβαν την φαρμακευτική δαπάνη και έμενε κόσμος χωρίς φάρμακα και με το άλλο υπέγραφαν υπερτιμολογήσεις. Και αυτά σκευωρία είναι;», διερωτώνται και καταλήγοντας προσθέτουν:

«Διότι αυτά δεν είναι απλοί ισχυρισμοί. Είναι υπουργικές αποφάσεις και έχουν υπογραφές. Το σκάνδαλο Novartis και οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων που στοίχησαν δισεκατομμύρια στους ασφαλισμένους και το ελληνικό Δημόσιο είναι υπαρκτό. Εκτός εάν εννοούν ότι στη δήθεν σκευωρία Novartis μετείχε και το FBI. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη και μόνο αυτή θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Διότι οι πολιτικές ευθύνες ούτως ή άλλως είναι υπαρκτές και απαράγραπτες…»