Άφαντοι είναι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης από τη συζήτηση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, που οι ίδιοι προκάλεσαν. Τα υπουργικά έδρανα είναι άδεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να κανει λόγο για μια πρωτοφανή εικόνα στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το «έβαλε στα πόδια».

Ads

Κύκλοι της ΝΔ είχαν διαρρεύσει οτι η κυβέρνηση θα απουσιάζει από τη συζήτηση, υποστηρίζοντας πως «με αυτόν τον τρόπο θέλει να αναδείξει την ποιοτική διαφορά της στον τρόπο θεσμικής αντιμετώπισης μιας δίωξης εναντίον τέως υπουργού σε σχέση με τα όσα συνέβησαν με τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση».

Όπως δήλωσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Πλεύρης: «Η πλειοψηφία επιλέγει να ακολουθήσει πλήρως θεσμικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό δεν θα δείτε υπουργούς στα έδρανα ούτε κάποιος κ. Παπαγγελόπουλος να έρθει στο βήμα και να σας ζητήσει να συμφωνήσετε να αλλάξει η νομολογία του ειδικού δικαστηρίου. Κινούμαστε με διαφορετικό πλαίσιο». «Έχουμε τα πρώτα στοιχεία. Ξεκαθαρίζουμε από τώρα το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό και για άλλα αδικήματα αν υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις. Έχουμε καταγγελίες από άλλους δικαστικούς λειτουργούς όπως και για άλλα πρόσωπα», είπε ωστόσο χωρίς καν η Ολομέλεια να έχει αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα άδεια κυβερνητικά έδρανα είπς πως: «Δεν έχει το σθένος, την πολιτική ευθύνη, τα κότσια να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός», και πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που όφειλαν να κάνουν, θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα και να λάβουν τον λόγο, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια. Γιατί, όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα».

Ads