Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων αλλά και των λεπτομερειών της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ μετά τη λήξη του (εκτιμάται περίπου στις 11:00) θα ανακοινωθούν τα νέα οικονομικά μέτρα, ενώ τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ads

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσουν έκτακτα οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες και μετά την συνεδρίαση θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Λ. Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Στο μεταξύ, πολύωρη μυστική σύσκεψη κυβέρνησης-τρόικας για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικονομία από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως μετέδωσε το Mega, το σχέδιο νόμου για τα νέα μέτρα θα καταθέσει την Κυριακή στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Τα μέτρα φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκαν. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, o 13oς και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν καταργούνται, ενώ δεν είναι σαφές αν θα ενσωματωθούν στον κύριο μισθό ή θα αντικατασταθούν από επίδομα παραγωγικότητας. Οι δύο μισθοί όμως χάνονται στον δημόσιο τομέα αλλά και στις συντάξεις (ιδιωτικό και δημόσιο), θα υπάρχει όμως μέριμνα για τις χαμηλές συντάξεις. Ακόμα, τα τελευταία σενάρια θέλουν να παραμένει, προς το παρόν, το 65ο έτος συνταξιοδότησης.

Ads

Αναλυτικά, το πακέτο των μέτρων, που έχει στόχο να μειώσει το φετινό έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.
– Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, ενδεχομένως από ένα ύψος των 600 ευρώ και πάνω.
– Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια στον δημόσιο τομέα.
– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κατά 10% και
– Αύξηση κατά 2 μονάδες τουλάχιστον των συντελεστών του ΦΠΑ.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Mega το Σάββατο, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά τη δέσμευση της περιουσίας των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ζητά τη σύσταση υπηρεσίας ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων που τους έχει ασκηθεί δίωξη για κλοπή και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ανάλογο αίτημα είχε προηγηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του το Σάββατο τονίζει πως: «Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, από τι στιγμή που θα γίνει έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό».

Δάνεια 100-120 δισ. υπό το βλέμμα του ΔΝΤ…

Την Κυριακή, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, πιθανόν να ανακοινωθεί και το ύψος των δανείων που θα δοθούν στη χώρα μας. Κυβερνητική πηγή φέρεται να δήλωσε στο Πρακτορείο πως «η συμφωνία δεν έχει ακόμα υπογραφεί, αλλά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή», κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, ενώ υποστηρίζει πως στη συνέχεια θα ανακοινωθεί λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα.

Το Σάββατο, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο ελληνικό ζήτημα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε πως το συνολικό ύψος των δανείων προς τη χώρα μας θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα της βοήθειας εκτείνεται σε βάθος τριετίας.

«Το ΔΝΤ, το οποίο τώρα διαπραγματεύεται μαζί με τους Ευρωπαίους τα μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν στην Αθήνα με αντάλλαγμα τη χορήγηση μαζικής οικονομικής βοήθειας, ετοιμάζεται να μείνει δέκα χρόνια στη χώρα, μέχρις ότου εφαρμοστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αποδώσουν καρπούς», αναφέρει από την πλευρά του το Spiegel που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να κινηθούν ταχύτατα για την ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας. Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξη της που αναμένεται να δημοσιευθεί την Κυριακή στην εφημερίδα Bild, απευθύνει έμμεση πρόταση για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι ιδιώτες να έχουν δεσμευτεί να εισφέρουν 1-2 δις ευρώ για τον δανεισμό της Ελλάδας, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει τυπική και οριστική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:
Υποβάθμιση 9 ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s
Η Standard & Poor’s για τα κριτήρια της μαζικής υποβάθμισης της Ελλάδας
Economist: «Acropolis Now» η κρίση στην Ευρώπη
Εφιάλτης στο δρόμο του ΔΝΤ
Οδυνηρά τα νέα μέτρα για την οικονομία
Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας απασχολεί την Ευρώπη
Με νέα μέτρα ξημερώνει η επόμενη της βοήθειας
Αναδιάρθρωση του χρέους το 2011-12 «βλέπει» και ο Economist