Ο Economist ονομάζει «Acropolis Now» τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη με το σημερινό του πρωτοσέλιδο να παραπέμπει στην ταινία «Αποκάλυψη τώρα». Συγκεκριμένα, στο εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού εμφανίζεται η Ακρόπολη το ηλιοβασίλεμα, ελικόπτερα που πάνω γράφουν «ΕΕ» και «ΔΝΤ», η Ανγκελα Μέρκελ σε ρόλο «κακού» και ο υπότιτλος γράφει: «ο τρόμος, ο τρόμος», παραπέμποντας έτσι στην ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, όπου επικρατεί χάος.

Ads

Ο Economist γράφει ότι η κρίση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στο σημείο εκείνο που επικρατεί ο πανικός, με αποτέλεσμα ο φόβος να καταλάβει τις παγκόσμιες αγορές. «Θα φανεί περίεργο που μια μικρή, περιφερειακή οικονομία μπορεί ξαφνικά να απειλήσει τη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του κόσμου. Και όμως, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο το 2,6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Ελλάδα αντηχεί τρεις προειδοποιήσεις που ξεφεύγουν από τα σύνορά της» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πρώτη προειδοποίηση είναι οικονομική με την Ελλάδα να έχει γίνει συνώνυμο του χρέους, η δεύτερη είναι πολιτική: ενώ αρχικά αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνούσαν γρήγορα σε μια συμφωνία 45 εκατ. δολαρίων για να αποφευχθεί η πρόκληση χαοτικής κατάστασης, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η τρίτη προειδοποίηση είναι ότι η δημοσιονομική κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος για την Ελλάδα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Χάρη στην απίστευτη ανικανότητά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σχεδόν εξασφαλίσει ότι η διάσωση της Ελλάδας έχει αποτύχει πριν καν αρχίσει. Αυτό πληρώνουν σήμερα» καταλήγει.

Ads