Ο επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών της Standard & Poor´s, Moritz Kraemer, σε αποκλειστική του συνέντευξη στους Financial Times Deutschland μιλά για τα κριτήρια της δραστικής υποβάθμισης της Ελλάδας.

Ads

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Standard & Poor’s καθυστέρησε υπερβολικά να υποβαθμίσει την Ελλάδα και για αυτό προχώρησε στη μαζική υποβάθμιση κατά 3 μονάδες αυτή τη βδομάδα, ο Kraemer απαντά: «Όχι. Στην τεταμένη αυτή περίοδο, σταθμίζουμε την εκτίμησή μας για την Ελλάδα συνεχώς – χωρίς αυτό πάντα να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Το τμήμα αναλύσεων της εταιρίας μας κατέληξε τώρα στο συμπέρασμα ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για μια επιτυχημένη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας έχουν μειωθεί σημαντικά. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο αυξημένο βάρος των επιτοκίων και στην προοπτική μακράς φάσης οικονομικής στασιμότητας».

Για τις υπερβολές στην αγορά τις τελευταίες μέρες σημειώνει: «Κι αυτό το λάβαμε εν μέρει υπόψη. Όμως τη μεγαλύτερη βαρύτητα για την απόφασή μας είχε το γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας σαφώς χειροτέρευσαν. Αυτό είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψει την πορεία σταθεροποίησης της κυβέρνησης. Για αντίστοιχους λόγους υποβαθμίσαμε και την Ισπανία και την Πορτογαλία». 



Όσο αφορά στα άλλα κριτήρια που έχει ο οίκος, αναφέρει: «στις χώρες της ευρωζώνης εξετάζουμε πόσο ευέλικτες είναι οι κυβερνήσεις στο να επηρεάζουν τα έσοδα και τα έξοδά τους. Σημασία έχει και το κατά πόσο η οικονομική διάρθρωση της χώρας μπορεί να αντέξει τα χρέη. Και δεν κοιτάμε μόνο το ίδιο το κράτος αλλά και πόσο χρεωμένοι είναι και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ακόμη, εξετάζουμε τη βούληση της κυβέρνησης και πόσο δύσκολο είναι να περάσει στο λαό το πρόγραμμά της. Στον τομέα αυτό, αν ανατρέξει κανείς και ιστορικά, η Ελλάδα δεν έχει δώσει, μέχρι τώρα, καλά δείγματα γραφής».

Ads