Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη διαβουλεύεται για το ύψος της βοήθειας που θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών να κάνει λόγο για 100-120 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας και τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας να κάνει την έκπληξη ανεβάζοντας το ύψος της βοήθειας στα 135 δισ., στην Ελλάδα η κυβέρνηση σκέφτεται την επόμενη μέρα και τα μέτρα που πιθανόν αυτή να φέρει. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια παραδέχεται ότι η ΕΕ δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση και καθυστέρησε να αντιδράσει.

Ads

Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις συναντήσεις, φέρεται να ανακοίνωσε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα. Σύμφωνα με τις διαρροές, το πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνει επίσης και περικοπές σε δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους, νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των υπολοίπων έμμεσων φόρων, ενώ τα παραπάνω επιβεβαίωσε εμμέσως και ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ με τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σήμερα επίσης, συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με την οικονομία να τίθεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Άμεση βοήθεια αλλά και θυσίες…

Την υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά και ανάλογα με τις «θυσίες» που αυτή είναι έτοιμη να κάνει, φαίνεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη χώρα μας.

Ads

Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της βοήθειας από την Ευρωπαική Ένωση και το ΔΝΤ, προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε επίσης πως η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα θα εξαρτάται από την πορεία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Όπως άλλωστε είπε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν από το Βερολίνο, αναφερόμενος στις θυσίες που πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει: «Η αποστολή είναι δύσκολη και για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε ροδοπέταλα. Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι επώδυνα. Είμαστε όμως εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ο μηχανισμός στήριξης».

Επώδυνα λοιπόν χαρακτηρίζονται και από επίσημα χείλη, τα μέτρα που η τρόικα προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση. Στη γκιλοτίνα φαίνεται πως θέλει να οδηγήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ τον 13ο και τον 14ο μισθό των Ελλήνων, με στόχο την σταθερή περιστολή δαπανών που η κίνηση αυτή θα επιφέρει. Η κυβέρνηση από τη μεριά της, εκφράζει την αντίθεση της στο μέτρο που οι εταίροι προτείνουν με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο να δίνει διαβεβαιώσεις για την προστασία του 13ουκαι 14ου μισθού, φοβούμενος τις αντιδράσεις που μπορεί να ξεσηκώσει ένα τέτοιο μέτρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι «στη θέση που βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές». «Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς τίποτα», είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν τελικά και το 2010. «Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσει, έτσι ώστε όποια αποφαση απαιτηθεί να ληφθεί να είναι η πιο επιεικής», είπε επίσης ο κ. Πεταλωτής.

Περαιτέρω περικοπές ωστόσο μπορεί να δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα επιδόματα τους που ήδη μειώθηκαν από την αρχή του χρόνου. Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θέλουν επίσης να δείξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς προτείνουν την μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πέραν των απολύτως απαραιτήτων αλλά και κατάργηση θέσεων στους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Οι κοινοτικές οδηγίες, αν τελικά υιοθετηθούν αναμένεται να φέρουν επιπλέον ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς σύμφωνα με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει την άμεση εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, τριετές πάγωμα των συμβάσεων εργασίας, πάγωμα των αυξήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.

Άλλα μέτρα που η τρόικα προτείνει στην Ελλάδα είναι η περαιτέρω αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, ώστε από το 21% που έχει διαμορφωθεί να φτάσει το 23% ή και τι 25%. Προτείνεται επίσης νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Ποικίλες οι γερμανικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, με αντικείμενο την ελληνική οικονομική κρίση. Κατά τη συνομιλία τους έδωσαν έμφαση στη σημασία «της έγκαιρης υποστήριξης για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συζήτησαν τη σημασία αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ελλάδας και της έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησής της να συνεισφέρει στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αυστηρών δημοσιονομικών περικοπών.

Παράλληλα, οι βουλευτές των μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Γερμανίας θα εγκρίνουν την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα και δεν θα προβάλουν αντίρρηση στην επιτάχυνση της νομοθετικής διαδικασίας που απαιτείται προς τούτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους, αίροντας τις σχετικές αμφιβολίες.

Ενώ, λοιπόν, η αρνητική στάση της Γερμανίας απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα φαίνεται να κάμπτεται, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας, είχε αναγγείλει για σήμερα το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα NPD.

Όπως άλλωστε αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Rundschau, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο λαμβάνει e-mails μίσους ως συνέπεια επιθετικών ανταποκρίσεων του Τύπου. Η πρεσβεία έχει μέχρι στιγμής δεχτεί δεκάδες e- mail που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως απατεώνες και τους καλούν αν βγουν από την ευρωζώνη.

Με σύνθημα «τα γερμανικά χρήματα σε γερμανικές υποθέσεις-καμία οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα», το γερμανικό κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι Έλληνες χάρις σε πλαστογραφημένα στοιχεία που παρουσίαζαν, κατόρθωναν να ζουν επί χρόνια πάνω από τις πραγματικές δυνατότητές τους εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Η συγκέντρωση πράγματι πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί, αλλά μόλις 10 μέλη της νεολαίας του κόμματος προσήλθαν σε αυτή. Την ίδια ώρα πάνω από 100 μέλη του κόμματος του SPD και των Πρασίνων, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως: «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Σταματήστε το NPD».

Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας απασχολεί την Ευρώπη

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν η καλύτερη λύση τόσο για το ελληνικό πρόβλημα όσο και για τους τριγμούς που αυτό προκαλεί στο σύνολο της ευρωζώνης, πιστεύουν οι οικονομολόγοι Μαρκ Μόμπιους και ο επονομαζόμενος και ως «Δόκτωρ Καταστροφή», καθηγητής οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί. Ο δεύτερος μάλιστα προβλέπει ότι το σχέδιο διάσωσης δεν πρόκειται να πετύχει, καθώς η Ελλάδα έχει μπει ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας.

«Δεν υπήρξαμε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια. «Από την αρχή του έτους η ΕΕ αντέδρασε παίρνοντας την μπάλα και αλλάζοντας πάσες, αλλά χωρίς να βάλει γκολ. Από τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που διακηρύχθηκε η στήριξη της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες ημέρες που γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση ενός προγράμματος προσαρμογής με χρηματοδότηση, πέρασαν δυόμισι μήνες, δηλαδή μία αιωνιότητα για μία κατάσταση σαν κι’ αυτήν», είπε χαρακτηριστικά.

Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «ανυπολόγιστες» συνέπειες τόσο στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και στα υπόλοιπα κράτη, υποστηρίζει από τη μεριά του ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Άξελ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ο ίδιος διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί «να ξεπεράσει τον σκόπελο» εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της με αποφασιστικό και αξιόπιστο τρόπο. Την ίδια στιγμή, έτοιμο για να δράσει άμεσα για την έγκριση της συμμετοχής της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα εμπλακούν και οι τράπεζες στη βοήθεια, δηλώνουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Την εκτίμηση ότι μια πιθανή εξάπλωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη θα ήταν «επικίνδυνη για όλους», έκανε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά από τη χορήγηση άμεσης βοήθειας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, αλλά θα πρέπει και η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της», τόνισε η πρόεδρος του αυστριακού κοινοβουλίου, Μπάρμπαρα Πράμμερ. Υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε εκ νέου σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ η αντιπολίτευση διατύπωσε επιφυλάξεις και ζητά μέχρι και την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ζήτησε επίσπευση της καταβολής της βοήθειας προς την Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ο ίδιος, πως η ελληνική κρίση δεν έχει μεγάλες επιπτώσεις στο αυστριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ευρωζώνη πρέπει να εφαρμόσει ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων σε άλλες χώρες του συνασπισμού, δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι μία ισχυρή αίσθηση καθοδήγησης», τόνισε

Την ισχυρή βούληση της Ευρώπης και των εταίρων της να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της Ελλάδας υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας. «Η Γαλλία είναι απολύτως αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ και να στηρίξει την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις του Economist Intelligence Unit κάνουν λόγο για ισχνές προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια και μετά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρότρυνε τους παράγοντες των χρηματοοικονομικών αγορών, «να μην λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οίκους αξιολόγησης». Ακόμα, δήλωσε πως η Ελλάδα θα έχει ανάγκη λιγότερης βοήθειας το 2011 και το 2012 απ’ ό,τι φέτος.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης πιστώσεων, η οποία θα είναι ανεξάρτητη, ενώ επέκρινε τις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης επισημαίνοντας πως όχι μόνο αναπτύσσουν και διανέμουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά και τα αξιολογούν οι ίδιες. Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε σταδιακή εναρμόνιση των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης ώστε να ενισχυθεί το ενιαίο νόμισμα και να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον του.

Άνοδος στο χρηματιστήριο – αποκλιμακώνεται το spread

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε σημερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να έχει διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 1.800 μονάδων ενώ έκλεισε στις 1.829 μονάδες σημειώνοντας εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 7,14%.

Την ίδια ώρα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, διαμορφώνεται στις 654 μ.β.