Συνεχίζεται η φημολογία για το ύψος του πακέτου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευρωπαίοι πολιτικοί έκαναν λόγο για 100-120 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας μίλησε για 135 δισ. Αν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω σενάρια, οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά και το spread έκλεισε στις 599 μονάδες βάσης, μετά τις 1.140 που άγγιξε το πρωΐ της Τετάρτης.

Ads

«Πρέπει να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε από το Βερολίνο.

Η καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί οδυνηρή πορεία στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», επεσήμανε, ενώ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης θα είναι τριετές. «Όταν θα έχουμε το πρόγραμμα θα πούμε συγκεκριμένα ποσά», πρόσθεσε.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα δείχνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία μίας νέας Lehman Brothers» σημείωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται την ευθύνη της στην προστασία του κοινού νομίσματος.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, πρόσθεσε ότι «η απόφαση περί ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπήρξε λανθασμένη». «Το 2000 υπήρχε μία κατάσταση όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε να μπει στη ζώνη του ευρώ. Αποδείχθηκε πως ίσως δεν εξέτασαμε πολύ προσεκτικά αυτή την απόφαση», είπε η κ. Μέρκελ.

Στο Βερολίνο βρέθηκαν την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, οι οποίοι παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, σε μια προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τις αγορές. «Δεν θα χαρίσουμε λεφτά στην Ελλάδα, θα της δανείσουμε» τόνισε ο Στρος Καν.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, έκτακτο Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Μαΐου.

Στο μεταξύ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας, Γιόζεφ Πρόελ, δήλωσε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να διπλασιάσει την βοήθεια προς την Ελλάδα (μέχρι 2 δισ ευρώ), ενώ η αρμόδια επιτροπή της γαλλικής βουλής ψήφισε ομόφωνα το ευρω-δάνειο προς την Ελλάδα.

Έως τα 135 δισ. ευρώ το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας;

O υπουργός Βιομηχανίας της Γερμανίας Ράϊνερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει 135 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε 100-120 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα σε διάστημα τριών ετών, φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, σύμφωνα με βουλευτή των Πρασίνων στη Γερμανία.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως οι Γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να λάβει δάνεια για τρία χρόνια.«Το πακέτο θα δοθεί σε περίοδο τριών ετών», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα θα πρέπει ντε φάκτο να απομακρυνθεί από τις χρηματαγορές για τρία χρόνια».

Τις λεπτομέρειες αυτές του σχεδίου επιβεβαίωσε και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε έναν αριθμό 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο τριών ετών, ενώ διευκρίνισε ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα είναι δευτερεύοντες πιστωτές, σύμφωνα με το σχέδιο βοήθειας. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αναφορικά με το ύψους του πακέτου βοηθείας.

Επίσης, σύμφωνα με μέλος του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ απέρριψαν την ιδέα ορισμένων βουλευτών να συμπεριληφθούν στο σχέδιο βοήθειας και τράπεζες.

«Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκάνγκ Σόιμπλε, υπογράμμισαν την ανάγκη να ολοκληρωθούν ως το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την «τρόικα».

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή 7 Μαΐου είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση του γερμανικού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Εξήγησε ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα προταθεί στην Κάτω Bουλή το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ζήτησε να συζητηθεί στην Άνω Βουλή την Τρίτη ώστε να εγκριθεί την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, πληροφορίες των Financial Times ανέφεραν πως αν δεν εγκριθεί στις 7 Μαΐου τότε η κυβερνητική συμμαχία στη Γερμανία θα το περάσει στις 8 Μαΐου στην κοινή συνεδρίαση Άνω και Κάτω βουλής, χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

«Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα. Εάν όλα πάνε ταχύτερα, είμαι απολύτως βέβαιος πως όλα θα διορθωθούν. Αλλά εάν δεν τα διορθώσουμε με την Ελλάδα, τότε ενδέχεται να υπάρξουν πολλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ΕΕ», είπε ο Στρος Καν και τόνισε ότι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.

«Κάνω την υπόθεση εργασίας πως το πράσινο φως έχει ανάψει, όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, και κατόπιν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε ο Τρισέ. «Είναι απόλυτη ανάγκη να αποφασίσει η Γερμανία γρήγορα» για μία βοήθεια προς την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standars&Poor’s, μία ημέρα μετά τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ο Στρος Καν τόνισε ότι «δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε πολύ ό,τι ανακοινώνεται από τους οίκους αξιολόγησης». Επίσης, ο «Ανακοινώνουν (αυτοί οι οίκοι) αφού συλλέξουν τα στοιχεία τους στις αγορές, όμως δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε, έστω κι αν έχουν τη χρησιμότητά τους», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Ιγκ κάλεσε τους οίκους αξιολόγησης να συμπεριφέρονται περισσότερο υπεύθυνα «σε αυτήν την κρίσιμη και τόσο ευάλωτη χρονική περίοδο».

Στο μεταξύ, σταθερό στο εύρος 0-0,25% κράτησε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το βασικό της επιτόκιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραμείνει για καιρό σε αυτό το επίπεδο.

«Αναπόφευκτη μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Αναπόφευκτη κρίνει πλέον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη διαχειρίστηκε την ελληνική κρίση με καταστροφικό τρόπο, καθυστερώντας υπερβολικά να δεσμευτεί για τη βοήθεια. «Θα υπάρξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι αναπόφευκτο, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, και ότι αυτό θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.

«Όλος ο κόσμος» ευθύνεται, πρόσθεσε, αναφερόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά ιδιαίτερη ευθύνη, σημείωσε, φέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επειδή κωλυσιεργούσε για μήνες. Κι «αν η καγκελάριος αποδεχθεί σήμερα να βοηθήσει τη χώρα, δεν θα το κάνει λόγω της Ελλάδας, αλλά επειδή απειλούνται οι γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy, από τη μεριά του δήλωσε νωρίτερα πως «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, ενώ ανακοίνωσε τη διενέργεια έκτακτης διάσκεψης κορυφής στις 10 Μαΐου, κατά την οποία οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Ορυμαγδός δηλώσεων για την ελληνική οικονομία

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ángel Gurría τόνισε στο Bloomberg ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να δράσουν άμεσα. «Δεν τίθεται θέμα μετάδοσης της κρίσης. Η μετάδοση έχει ήδη γίνει. Είναι σαν τον ιό Έμπολα. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι τον έχεις πρέπει να κόψεις το πόδι σου για να επιβιώσεις», υπογράμμισε.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και οι δισταγμοί που φάνηκαν να προέρχονται από τη γερμανική κυβέρνηση θα διαλυθούν σήμερα κι’ όλας», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε επιτέθηκε σήμερα σε χρηματιστές κατηγορώντας τους ότι επιδεινώνουν την κρίση γύρω από το μεγάλο χρέος της Ελλάδας. «Αυτό είναι θέμα που αφορά το ευρωπαϊκό μας νόμισμα, το οποίο και θα προστατεύσουμε. Κάθε κερδοσκόπος που επιτίθεται κατά της Ευρώπης και κατά του κοινού μας νομίσματος θα χάσει και αυτός ένα μεγάλο ποσό χρημάτων», δήλωσε.

Η βεβαρυμμένη με χρέος Ελλάδα είναι απίθανο να βρεθεί ποτέ σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια τα οποία εξετάζει να δώσει, αυτή την περίοδο, η Γερμανία για να την βοηθήσει να δώσει τέλος στην κρίση της, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον.

Απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ – Ξεπέρασε τις 1.000 μ.β.

Στις 1.140 μονάδες βάσης είχε φτάσει λίγο πριν τις 12:00 το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σημειώνοντας νέο – τρομακτικό – ρεκόρ, την ίδια στιγμή που άνοδο σημειώνει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την απαγόρευση του short selling μετοχών. Στις 701 μονάδες βάσης βρίσκεται λίγο πριν τις 17.00.

Νωρίτερα, τα σενάρια που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες, έκαναν τους Έλληνες να σπεύδουν στις τράπεζες προκειμένου να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις εγχώριες τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες.

Διαβάστε σχετικά:
Υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standard & Poor’s
Αποκλείουν τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης Ευρωπαίοι πολιτικοί
Απ.Κακλαμάνης: «Οι ελίτ δεν θα ξεφύγουν από την έκρηξη του ηφαιστείου»
Υποβάθμιση και στο βάθος αναδιαπραγμάτευση