«Αναφλέγη», χωρίς τραυματισμούς το πακέτο που εντοπίστηκε σε αεροσκάφος που πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στη Μπολόνια, με παραλήπτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αποστολέας εμφανιζόταν να είναι ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Εν τω μεταξύ με απόφαση της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύθηκε για 48 ώρες η μεταφορά δεμάτων στο εξωτερικό. «Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» διαμηνύει ο Γ.Παπανδρέου.

Ads

Το πακέτο έπιασε φωτιά όταν το άνοιξαν οι αστυνομικοί που το έλεγχαν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. «Η εκρηκτική ύλη είναι ακόμα άγνωστη και βρισκόμαστε στην διαδικασία της επαλήθευσης. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα πακέτο παρόμοιο με εκείνο το οποίο εστάλη στην Άγκελα Μέρκελ» ανέφερε πηγή των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το παγιδευμένο πακέτο με παραλήπτη τον Ιταλό πρωθυπουργό είχε βάρος 2.5 κιλών. Επρόκειτο για ένα βιβλίο στα ελληνικά, ανάμεσα στις σελίδες του οποίου, είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό. Στο περιτύλιγμά του, το πακέτο έγραφε “προς την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, Ρώμη”.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα “Ρεπούμπλικα”, “πρόκειται για εκρηκτικό πακέτο παρόμοιο με εκείνο που είχε σταλεί, τον Δεκέμβριο του 2003, στο σπίτι του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. Μια τεχνική που φέρεται να σχετίζεται με το διεθνές αναρχικό δίκτυο”. Σύμφωνα με τον σχολιαστή της εφημερίδας “Κοριέρε Ντέλα Σέρα”, Αντόνιο Φεράρι, “το φαινόμενο των παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, αλλάζει την καθημερινή ζωή της Ελλάδας και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν η σειρά αυτών των επικίνδυνων αποστολών έχει ολοκληρωθεί”.

Ads

Το αεροσκάφος στο οποίο εντοπίστηκε το ύποπτο πακέτο διατάχθηκε από τις ιταλικές αρχές να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση, ενώ είχε ως τελικό προορισμό τη Ρώμη. Νωρίτερα χθες βράδυ, δύο παγιδευμένα δέματα εντοπίστηκαν στον εμπορευματικό σταθμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις.

Τα πακέτα είχαν ως παραλήπτες την έδρα της Europol στην Ολλανδία και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Θα έφταναν στους προορισμούς τους μέσω διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών. Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς πανομοιότυπους με αυτούς που εντοπίστηκαν σε πρεσβείες στην Αθήνα και στη γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

«Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και οι ανεύθυνες και άμυαλες πράξεις που στόχο είχαν και έχουν να πληγώσουν τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ορθοποδήσει η χώρα και η οικονομία και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, δεν θα πετύχουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ο οποίος παρέστη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στο μνημόσυνο του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου.

«Κάνουμε συστηματική προσπάθεια να προστατεύσουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη για ασφάλεια και σιγουριά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η σημερινή μέρα μάς θυμίζει τους αγώνες του Γέρου της Δημοκρατίας και τόσων γενεών για να θεμελιωθεί η σταθερότητα και η δημοκρατία στη χώρα μας, απέναντι στην αυθαιρεσία, την ανομία και κάθε μορφής βία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έκλεισε με αναφορά σε αποστροφή του παππού του, ότι η δημοκρατία και πάλι θα νικήσει. Στο ετήσιο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, ενώ παρόντες ήταν και οι Απόστολος Κακλαμάνης και Αντώνης Λιβάνης, καθώς και αριθμός παλαιών φίλων και οπαδών της Ενώσεως Κέντρου.

«Δεν φοβόμαστε», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο κ. Παπουτσής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα με τα ύποπτα δέματα αφορά τόσο την πολιτεία, όσο και τους πολίτες. Σχετικά με τα ύποπτα δέματα και τους φακέλους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, δεν προκύπτει ευθύνη των αρχών του αεροδρομίου, αλλά οφείλεται στο νομοθετικό κενό που υπάρχει στη λειτουργία των εταιριών ταχυμεταφορών και το οποίο δεν επιτρέπει πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

«Έκρηκτικό» πακέτο στη γερμανική καγκελαρία

Ύποπτο πακέτο που είχε σταλεί ταχυδρομικώς εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Το δέμα είχε σταλεί μέσω ιδιωτικής εταιρείας και οι πυροτεχνουργοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε με νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος φέρεται να περιείχε πυρίτιδα.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το πακέτο έφθασε στο γραφείο στη 13:00 μετά το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας) από την εταιρεία ταχυδρομικών μεταφορών UPS, η οποία έχει δυο παραρτήματα στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος απουσίαζε από το γραφείο της καθώς βρίσκεται στο Βέλγιο.

«Ένα ύποπτο πακέτο βρέθηκε στο ταχυδρομείο της καγκελαρίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το πακέτο να περιέχει εκρηκτικά. Η έρευνα συνεχίζεται. Κανείς δεν έχει τραυματιστεί» δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Άγκελα Μέρκελ δεν βρίσκεται στην καγκελαρία, καθώς πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βέλγιο. Οι αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στο κτίριο. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης στη θέση του αποστολέα του δέματος ήταν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Μετά και το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο, από την Ελλάδα, που έφτασε χθες στην καγκελαρία του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι οι βόμβες που βρέθηκαν τελευταία στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ και ει δυνατόν σε παγκόσμια κλίμακα». Στην εφημερίδα Passauer Neue Presse η κ. Μέρκελ αναφέρει ότι στις τελευταίες περιπτώσεις, αποδείχτηκε πως λειτουργεί η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα», προσθέτει. Σημειώνει,επίσης, ότι με την “εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις. Μολαταύτα δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή».

Ο γερμανικός Τύπος για το πακέτο-βόμβα στην καγκελαρία

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αναφέρονται οι σημερινές γερμανικές εφημερίδες στο πακέτο-βόμβα που βρέθηκε χθες στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο με αποδέκτη την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Πρώτο θέμα ήταν χθες το βράδυ και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των σημαντικότερων καναλιών ARD και ZDF.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο: “Πακέτο βόμβας στην καγκελαρία”. Στον υπότιτλο αναφέρει ότι «η αστυνομία απενεργοποιεί εκρηκτικά που είχαν παραλήπτη τη Μέρκελ και ήταν κρυμένα σε βιβλίο που είχε αφαιρεθεί το περιεχόμενό του». Η έγκυρη, μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του γερμανόφωνου χώρου, μεταφέρει εκτιμήσεις κύκλων των αρχών ασφαλείας ότι πρόκειται για «στοχευμένη δράση Ελλήνων αριστερών εξτρεμιστών κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα». Άλλο δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της Sueddeutsche Zeitung τιτλοφορείται «Γυμνή βία αριστερών ομάδων τρομοκρατούν την Ελλάδα».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορεί το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα: «Βρέθηκε πακέτο-βόμβα στην καγκελαρία», ενώ σε δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες δίνει τον τίτλο «Σειρά από πακέτα βόμβες στην Αθήνα. Προφανώς αριστερό εξτρεμιστικό υπόβαθρο».

Η Frankfuarter Rundschau δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα / στόχος ήταν και η γερμανική πρεσβεία». Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει για «Πακέτο βόμβας στην Καγκελαρία – εκρηκτική ύλη ίδιας κατασκευής εστάλη επίσης σε πολλές πρεσβείες στην Αθήνα». Η τάμπλοιντ εφημερίδα Bild Zeitung, υπό τον τίτλο «Αυτός έστειλε τα εκρηκτικά στην καγκελάριο» δημοσιεύει φωτογραφία ενός από τους συλληφθέντες, στην Αθήνα, που μεταφέρεται από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην ασφάλεια.

Νωρίτερα χθες, πλήθος παγιδευμένων πακέτων είχαν φθάσει σε ξένες πρεσβείες της Αθήνας. Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται ένα μόλις ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη των δύο υπόπτων οι οποίοι παρέδωσαν δέματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εταιρείες ταχυμεταφορών στο Παγκράτι.

Διαβάστε ακόμη: