Αλλάζουν συνεχώς οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το «Πάσχα στο χωριό», δηλαδή την άρση της μετακίνησης εκτός νομού αλλά και το άνοιγμα της εστίασης σε σχέση μάλιστα και με τη δεδομένη επανεκκίνηση του τουρισμού. Οι επιστήμονες δείχνουν διστακτικοί κι εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την κούραση του κόσμου αλλά και της οικονομίας επιθυμεί επιστροφή στην κανονικότητα, με αποτέλεσμα καθημερινά να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το θέμα, άλλοτε αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για άνοιγμα, άλλοτε σβήνοντας την ελπίδα για άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, καταλήγοντας στην κλισέ απάντηση πως «είναι νωρίς ακόμα για αυτή τη συζήτηση».

Ads

Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε: «Εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης εκεί κατατείνει».

Η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευδε να τονίσει, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι «εμένα δεν θα με κρατήσει κανένας να μην πάω στην Κρήτη».

Προχθες στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, είπε πως, παρ’ ότι ακόμη είναι νωρίς, είναι ανοιχτό να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, προανήγγειλε επέκταση του μέτρου των self tests εκτός των σχολείων και σε  λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου, και είπε ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχειά εδώ και μερικές μέρες, για αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και σταδιακή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ads

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε πως είναι πολύ πιο πιθανό να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ μετά το Πάσχα, παρά πριν.

Γίνεται τουρισμός χωρίς ανοιχτή εστίαση; Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «ναι». Όπως είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, για τον τουρισμό που στόχος είναι να ανοίξει στις 14 Μαΐου, εξέφρασε την άποψη ότι «μπορεί να ανοίξει χωρίς να ανοίξει η εστίαση». Όπως όμως δήλωσε σήμερα στο Σκάι, η εστίαση θα ανοίξει και ίσως προηγηθεί λίγο του τουρισμού. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα εισηγηθεί στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να ανοίξουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα εμπορικά, τα κέντρα αισθητικής και πιθανότατα και τα φροντιστήρια.

Τι λένε οι επιστήμονες

Χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που τάχθηκε κατά του Πάσχα στο χωριό. Ο ίδιος τόνισε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να μη διώξουμε αυτό που έχουμε χτίσει έως τότε και να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση. Η κ. Παγώνη δεσμεύτηκε χθες ότι δεν θα είναι όπως το περσινό το φετινό Πάσχα, και σήμερα μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μάσκες.

Το δίλημμα «ή Πάσχα ή καλοκαίρι» είναι μια επιλογή που έχει δοθεί εδώ και αρκετές μέρες. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος είχε πει: «Ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα Μ. Τρίτη ή Μ. Τετάρτη.