Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από τον Έβρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία μέχρι την Αχαΐα, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αναστολή πληρωμών οφειλών αγροτικού ρεύματος και την αύξηση της πρώτης αρωγής έως 10.000 ευρώ για τον αγροτικό εξοπλισμό που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Ads

Κι ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε να «νουθετήσει» τους αγρότες, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει τα αιτήματά τους να οδηγήσουν σε τιμωρία του συνόλου των πολιτών, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη «κλειδώσει» την κάθοδο 300 τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica.

Διαβάστε επίσης: Αγρότες / Έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στην Αταλάντη

Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

Ads

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Διαβάστε επίσης: Παύλος Μαρινάκης / «Οι εποχές που κλείνανε πανεπιστήμια, που κλείνανε δρόμους με τρακτέρ και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες έχουν περάσει»

Επισημαίνεται ότι για αύριο δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του εθνικής οδούς Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος των Δένδρων για μισή περίπου ώρα, σήμερα, στις 12:00 μ. αναμένεται να προχωρήσουν δεκάδες δενδροκαλλιεργητές από την ευρύτερη περιοχή διεκδικώντας αποζημιώσεις από τις πλημμύρες και τη λήψη μιας σειράς μέτρων που αφορούν το κόστος παραγωγής και το αγροτικό πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης: Κόντρα Αυγενάκη – αγροτών / «Μην κάνετε και υποδείξεις, γιατί αρκετά» – «Αρκετά να πείτε στον οδηγό σας»

«Οι παροχές της κυβέρνησης αυτής είναι παροχές οι οποίες εξετάζονται συνεχώς. Δίνονται έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει λοιπόν τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης.

Για σαρωτικούς ελέγχους σε αγορά και πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να καταπολεμηθούν νοθεία και παράνομες ελληνοποιήσεις, δεσμεύτηκε ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σέβεται και στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες και το αποδεικνύει με τις αποφάσεις της», τόνισε και επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ευπρόσδεκτοι για διάλογο στο υπουργείο, για να γίνει συζήτηση για τα προβλήματά τους που έχουν ενταθεί λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και για το λόγο αυτό βρίσκονται στους δρόμους.

Σχετικά με το αίτημα αγροτών για διορθώσεις στην ΚΑΠ ο υπουργός είπε ότι το ΥπΑΑΤ αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ΕΕ έχει ήδη αποστείλει προς έγκριση διορθώσεις σε έξι σημεία.