Πιάνοντας το νήμα από τον πρωθυπουργό που παρομοίασε με ληστές όσους κάνουν κατάληψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ προσπάθησε να «νουθετήσει» τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους.

Ads

«Οι εποχές που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που κλείνανε πανεπιστήμια, αυτοί που κλείνανε δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, έχουν περάσει», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα για τους φοιτητές και τις κινητοποιήσεις, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως «παραβατικός είναι και αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία. Αυτός είναι ο στόχος. Παράνομη πράξη είναι και η ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να έχουν σε αυτή τη χώρα ασυλία και ενώ παρανομούν να πρέπει να εξαιρούνται της παρανομίας».

Ads

Ισχυρίστηκε ακόμη πως δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», ενώ ανέφερε ότι τα αιτήματα των πολιτών σχετικά με την οικονομία θα ικανοποιούνται από την κυβέρνηση «με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει».

«Οι παροχές της κυβέρνησης αυτής είναι παροχές οι οποίες εξετάζονται συνεχώς», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι «δίνονται έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας».

 

Σχετικά με τους αγρότες και πρόσθετη αρωγή που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Ένα βασικός πυρήνας αιτημάτων έχει να κάνει με τον Daniel και τις καταστροφές που υπέστησαν και οι ίδιοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Μία από τις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η επίσπευση μεγαλύτερου μέρους της προκαταβολής έναντι της οριστικής αποπληρωμής… για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει δηλαδή 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2.000 ευρώ, αλλά θα αυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ».

Όσον αφορά το πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς, είπε ότι «υπάρχει μια κλίμακα με βάση τα όσα αρχικά ανακοινώθηκαν μετά τον Daniel και ο λόγος που αρχικά ήταν 2.000 ευρώ και τώρα μεγαλώνει είναι γιατί έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις και είναι ένα ποσό το οποίο φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη ζημιά και έτσι έχει νόημα να πάει εκεί η προκαταβολή και στη συνέχεια προφανώς, αν υπάρχει και κάτι περισσότερο, θα καταβληθεί».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που αναμένεται, τόνισε:

«Αυτό το νομοσχέδιο θα απελευθερώσει, θα χρηματοδοτήσει, θα δώσει ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και θα σταματήσει να καθιστά την Ελλάδα μία θλιβερή εξαίρεση παγκοσμίως ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

«Δεύτερον, ναι, δεύτερη προτεραιότητα είναι να διασωθούν οι εξεταστικές των φοιτητών. Αυτό προφανώς έπρεπε να γίνει με ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο, το οποίο έδωσε ο υπουργός Παιδείας και στην έσχατη των περιπτώσεων και με ψηφιακή εξεταστική. Γιατί αυτές οι εξεταστικές δεν μπορούν να πάνε πίσω» είπε.