Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει εγκλωβισμένος στα μπλόκα των αγροτών. Η κυβέρνησή του υποτίμησε τη δυσφορία του κλάδου λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και δεν προνόησε για τις αναστολές ρεύματος στους πλημμυροπαθείς αγρότες. Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης έριξε λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι όσοι συμμετέχουν στα μπλόκα είναι «υποκινούμενοι».

Ads

Ο πρωθυπουργός, ενόψει του συλλαλητηρίου στην Agrotica, το ερχόμενο Σάββατο (στις 12, στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ ) επιχειρεί να λειάνει το κλίμα με αποσπασματικά μέτρα.  Έσπευσε να προαναγγείλει τη χορήγηση πρόσθετης αποζημίωσης από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τον εξοπλισμό των αγροτών της Θεσσαλίας, που καταστράφηκε, πριν πέντε μήνες λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Την Παρασκευή θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις, από το βήμα της Βουλής.

Καλλιέργεια χαμηλών προσδοκιών

Οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν χαμηλές προσδοκίες καθώς έχουν στείλει το μήνυμα ότι, τα όποια μέτρα ανακούφισης, δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός, με την χθεσινή προαναγγελία του, δεν φέρεται να έχει πείσει ούτε τους διαδηλωτές, αλλά ούτε και κάποιους από τους βουλευτές του.

Το αντάρτικο του Χαρακόπουλου

Ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση για απουσία ξεκάθαρων τοποθετήσεων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων των αγροτών αλλά και λάθη και καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται και δεν τηρούνται.

Ads

Παράλληλα, μίλησε για αναπάντητα ερωτηματικά για το πώς και πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο ήχος των τρακτέρ που έχουν βγει στους δρόμους, ακούγεται δυνατά μέχρι το Μαξίμου. Οι πολιτικοί αναλυτές που βρίσκονται στο πλάι του πρωθυπουργού έχουν κυκλώσει  το εύρημα που καταδεικνύει ότι, το 44,7% των αγροτών και των κτηνοτρόφων στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις μας με τους παραγωγούς», επισημαίνουν, στο TVXS, οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη.

Η συμπόρευση αγροτών – φοιτητών

Οι ανησυχίες στο Μαξίμου εντείνονται, έναντι της προοπτικής να ενώσουν οι αγρότες τις δυνάμεις τους με άλλες κατηγορίες διαδηλωτών, όπως οι φοιτητές. Η φωτογραφία από την Άρτα με τους αγρότες και τα τρακτέρ τους να περιφρουρούν την κατάληψη των φοιτητών της Γεωπονικής, σκόρπισε τον πανικό στην Ηρώδου Αττικού.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα ανακούφισης, αλλά απουσία ερεισμάτων

Το βραχυκύκλωμα της κυβέρνησης στις αγροτικές κινητοποιήσεις επιχείρησε να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης προτείνει την κατάργηση του ειδικού φόρου καυσίμων καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%. Παράλληλα, προτάσσει την ανάγκη για θέσπιση πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, στα 7 σεντς η κιλοβατώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο ενώ πρόσφατα η Θεοδώρα Τζάκρη παρουσίασε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει τον κλάδο.

«Η αλήθεια είναι, πως στους αγρότες – κατά το κοινώς λεγόμενο – τον ήπιαμε, έτσι;» ανέφερε – σε πρόσφατη τοποθέτησή της. «Σε μια κοινωνία που το 80% της οικονομίας είναι πρωτογενής τομέας παραγωγής, ένα κόμμα που έχει αυτή τη στιγμή σε μία διεργασία 100 ανθρώπων, τρία στελέχη αγρότες, κάτι δεν κάναμε καθόλου καλά» όπως είπε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  Σημειώνεται ότι σε αγρότες/κτηνοτρόφους/ αλιείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατέγραψε ποσοστό 13,4%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ που απέσπασε ποσοστό της τάξης του 13,7%.

ΠΑΣΟΚ: Όχι στην αντιπολίτευση των τρακτέρ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα αιτήματα των αγροτών. «Το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και, βέβαια, ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές, που έχουν πάθει λόγω φυσικών καταστροφών» τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σκοπό να επενδύσουν σε μια αντιπολίτευση των τρακτέρ.