Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης τις καταγγελίες περί κλοπών στο Μέγαρο Υπατία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω facebook μετά από σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό της ιδιοκτήτριας του Μεγάρου, Χρυσάνθης Κωσταντακάτου-Ρουτζούνη. Οι δυο βουλευτές του ΛΑΟΣ με ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή ζητούν να μάθουν αν μετά τις εν λόγω καταγγελίες προτίθεται να προβεί στην άμεση απέλασή τους.

Ads

Στην ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι «σύμφωνα με καταγγελία της ιδιοκτήτριας του Μεγάρου Υπατία μέρος των 300, φερομένων ως απεργών πείνας, λαθρομεταναστών, τους οποίους εσείς παρανόμως ενετάξατε στο καθεστώς ανοχής, έκλεψαν αντικείμενα από το Μέγαρο. Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχει πιθανή διάπραξη εγκλήματος γεννάται εύλογα η απορία εάν θα συνεχίσετε να τους διατηρείτε παρανόμως προνομιακά στο καθεστώς ανοχής».

Η υπόθεση περί κλοπής οικογενειακών κειμηλίων ήρθε τουλάχιστον δέκα ημέρες μετά την αποχώρηση των μεταναστών απεργών πείνας από το Μέγαρο Υπατία και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η ιδιοκτήτρια ανέφερε ότι χάθηκαν διάφορα αντικείμενα αξίας στο κτίριο που φιλοξενούσε τους απεργούς πείνας. Συγκεκριμένα δέκα ημέρες μετά την αποχώρηση των μεταναστών η κ. Κωνσταντακάτου-Ρουτζούνη δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook το εξής σχόλιο: «Προς τον κ. Τσίπρα και τους ‘αλληλέγγυους’’ των 300 μεταναστών απεργών πείνας. Παρακαλώ πολύ, ενημερώστε τους συντρόφους σας εκ των απεργών, που υπεξαίρεσαν από το Μέγαρο Υπατία ασημικά και πορσελάνες, να τα επιστρέψουν και το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν. Όπως γνωρίζετε, το κτίριο βιντεοσκοπείται. Ευχαριστώ».

«Εάν δεν επιστραφούν ΑΜΕΣΑ τα οικογενειακά κειμήλια, που ”υπεξαιρέθηκαν” από το Μέγαρο Υπατία κατά τη διάρκεια της παραμονής των 237 “μεταναστών απεργών πείνας”, θα ανεβάσω στο You Tube τα καταγραφέντα videos» ανέφερε σε νέα ανάρτηση λίγες ώρες αργότερα. Πάντως η ίδια η ιδιοκτήτρια του κτιρίου επανήλθε στο ζήτημα το βράδυ της Πέμπτης με νέα ανάρτηση η οποία ανέφερε: «η περιπέτεια της Υπατίας έληξε. Λίγοι αμετροεπείς είναι πλέον εκτός χώρας…»,χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ads

Από την πλευρά της επιτροπής αλληλεγγύης αναφέρουν ότι πέρα από τις αναρτήσεις στο Facebook, η ιδιοκτήτρια δεν έκανε κάποιο άλλο προφορικό ή γραπτό διάβημα, ενώ τονίζουν ότι οι απεργοί πείνας φιλοξενήθηκαν σε χώρους που ήταν άδειοι. «Είναι ατυχές να “απευθύνεται” αυτό το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα» υποστήριξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι «η συνεννόηση για το σπίτι έγινε μεταξύ των μεταναστών, της επιτροπής αλληλεγγύης και των ιδιοκτητών, χωρίς να υπάρχει η εμπλοκή κανενός κόμματος, συνεπώς ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν δέκα μέρες που έχουν φύγει οι άνθρωποι και ξαφνικά βγαίνει αυτό στο facebook. Ή πρόκειται για λάθος ή δεν ξέρω τι άλλο».

«Όταν παραδόθηκε ο χώρος την ημέρα που αποχώρησαν οι απεργοί πείνας από το Μέγαρο Υπατία, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης μαζί με τους απεργούς, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου κ. Ρουτζούνης και ο υπεύθυνος του κτιρίου κ. Γεωργιάδης ελέγξαμε όλοι μαζί το χώρο και διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε καμιά φθορά. Ο κ. Ρουτζούνης μας ευχαρίστησε για το σεβασμό που δείξαμε στο κτίριο και εμείς τον ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία. Το ίδιο βράδυ ο χώρος κλειδώθηκε με ευθύνη των ιδιοκτητών, ενώ την επόμενη Τρίτη μπήκαμε, καθαρίσαμε και τον εξωτερικό χώρο και φύγαμε» αναφέρει στο tvxs ο Νίκος Γιαννόπουλος που υπήρξε επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας.

«Η δημοσίευση στο facebook ενός κατά τα άλλα σοβαρού θέματος δεν αναδεικνύει σοβαρότητα. Από την άλλη πλευρά ξέρουμε καλά ότι το Μέγαρο Υπατία την ημέρα της αποχώρησης των απεργών πείνας παραδόθηκε επίσημα και εξετάστηκε η καλή κατάσταση στην οποία παραδόθηκε. Οι καταγγελίες ήρθαν περισσότερο από δέκα ημέρες μετά, μέσω Facebook και μάλιστα προκάλεσαν και ερώτηση στη Βουλή. Αυτό έχει μάλλον άλλες σκοπιμότητες» επισημαίνει ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

«Δέκα μέρες μετά είδαμε κι εμείς με έκπληξη την ανάρτηση στο Facebook. Επικοινώνησα αμέσως με τον κ. Ρουτζούνη, ο οποίος αφού μου ζήτησε συγνώμη για τον αιφνιδιασμό, μου είπε ότι εκείνη την ημέρα, δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη, η γυναίκα του διαπίστωσε ότι έλειπαν κάποια αντικείμενα. Δηλαδή, δέκα μέρες μετά, με το κτίριο ανοιχτό και κόσμο να μπαινοβγαίνει» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννόπουλος ενώ σημειώνει ότι ο κ. Ρουτζούνης από την πλευρά του υποστήριξε πως η σύζυγός του έχασε την ψυχραιμία της και πως θα αποσύρουν την ανάρτηση από το Facebook.

«Το θέμα έκλεισε για μας διότι και φωτογραφίες από το χώρο έχουμε πάρει και καμιά πόρτα δεν είχε ανοίξει ενώ όλα τα αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια Ρετζούνη βρίσκονταν σε χώρους που δεν είχαν πρόσβαση οι απεργοί πείνας. Αφού κάναμε τον έλεγχο, παραδόθηκε το κτίριο και μας ευχαρίστησαν το ζήτημα τελείωσε. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η δήλωση τώρα κι ούτε πρόκειται να κάνουμε δίκες προθέσεως σε κανέναν. Πάντως είναι απαράδεκτο δέκα μέρες μετά την παράδοση του χώρου να σπιλώνονται απεργοί πείνας και αλληλέγγυοι άνευ νοήματος και να δίνεται τροφή στα ‘σαρκοβόρα’ του ΛΑΟΣ» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με μια δίκαιη νίκη ενός πολύ σκληρού αγώνα που έδωσαν 300 άνθρωποι για αξιοπρεπή ζωή και προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να επαναφέρει το ζήτημα αυτό» υποστηρίζει ο Μάρκος Χατζησάββας.