Το πρωί της Πέμπτης ήταν σχεδόν γιορτή: Ο αποτυχημένος υποψήφιος, στις τελευταίες γενικές εκλογές, με το κόμμα του Ερντογάν, Καθηγητής Μελίχ Μπουλού (Melih Bulu), διορισμένος, από τις αρχές Ιανουαρίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, έχασε τη θέση του με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ads

Η συντριπτική πλειονότητα των ακαδημαϊκών αυτού του αναγνωρισμένου κύρους δημόσιου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, και όλοι οι -υποστηριζόμενοι από τη δημοκρατική κοινή γνώμη- φοιτητές έδωσαν έναν ειρηνικό αγώνα επί έξι και πλέον μήνες: «Όχι στον διορισμένο ως διευθυντή Πρόεδρο – Ναι στον εκλεγμένο Πρόεδρο», δήλωναν.

Αρκετές δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των ειρηνικών αυτών διαδηλώσεων. Η αστυνομία είχε σφραγίσει το πανεπιστημιακό συγκρότημα, με αλυσίδες στις πύλες εισόδου. Εκπαιδευτικοί, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και φοιτητές δεν μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στο ίδιο τους το πανεπιστήμιο. Οι ακαδημαϊκοί ντυμένοι με τη μαύρη τήβεννό τους προέβησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες για περισσότερο από 180 ημέρες, μπροστά από το γραφείο του καθηγητή Μπουλού, όπου η επιγραφή «Πρόεδρος» στην πόρτα αντικαταστάθηκε από αυτή του «Διορισμένου Διαχειριστή».

Οι εκπρόσωποι Τύπου, οι υποστηρικτές και τα κυβερνητικά ΜΜΕ είχαν υποστηρίξει μέχρι το πρωί της Πέμπτης τον Καθηγητή Μπουλού και οι διαδηλωτές κατηγορήθηκαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης, για τρομοκρατική αυτονομιστική προπαγάνδα!

Ads

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, πρώην «Robert College» ιδρύθηκε πριν από 150 και πλέον χρόνια. Δέχεται 1.850 νέους φοιτητές κάθε χρόνο, μεταξύ των κορυφαίων 2.000 υποψηφίων με τους υψηλότερους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Η διδασκαλία είναι εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Οι έξι πανεπιστημιουπόλεις του με τους 14.500 φοιτητές βρίσκονται σε ένα βουνό με θέα στο Βόσπορο στην περιοχή «Bebek» και «Etiler». Σήμερα, περισσότεροι από 53.000 απόφοιτοι του δραστηριοποιούνται στις τέσσερις γωνιές της γης.

Φιλελεύθερο, σύγχρονο και κοσμικό, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, σύμφωνα με την επιστημονική παραγωγή, τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιτυχίες των σημερινών και πρώην φοιτητών του. Είναι το 197ο καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρίας ΜΜΕ «US NEWS».

Η ανατροπή του Καθηγητή Μπουλού ήταν η επίδειξη της αποτελεσματικότητας της αντίστασης, και, ταυτόχρονα, μία πρωτιά, όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει.

Ο, επίσης, διορισμένος από τον Ερντογάν αντιπρόεδρος, ανέλαβε προσωρινά και μεταβατικά ως Πρόεδρος. Το μέτωπο της αντίστασης επιμένει στην εκλογή νέου Προέδρου και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον αυτού του νέου διευθυντή.

Μία νέα έκθεση πρώην φοιτητών του πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, αποκάλυψε τη λογοκλοπή που διέπραξε ο Καθηγητής Μουλού στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές του.

Ο Καθηγητής Μπουλού, εντελώς αμήχανος, αντέδρασε το πρωί της Πέμπτης κατά της ανατροπής του: «Πρόκειται για ψέμα. Κανείς δεν μου είπε τίποτα», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. Το μήνυμα διαγράφηκε από τον ίδιο, αφού διάβασε την επίσημη ανακοίνωση.

Μία σημαντική ήττα για τον Πρόεδρο Ερντογάν, πιστεύουν όλοι οι αντίπαλοι του. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ, καθώς και οι πρώην υποστηρικτές του Καθηγητή Μπουλού βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με την ακροδεξιά ισλαμική εφημερίδα «Yeni Akit» («Νέο Συμβόλαιο», τιράζ 56.000 φύλλων), πρόκειται για «ένα πραξικόπημα»!

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.