Έχει δικαίωμα ο Ελληνικός λαός να γνωρίζει ποιες είναι οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας προς την κυβέρνηση σχετικά με τον covid 19 και αν αυτές εισακούγονται ή όχι; Προφανώς έχει. Είναι υποχρέωση της Εθνικής Επιτροπής να γνωστοποιεί στον Ελληνικό λαό τις προτάσεις της; Προφανώς και είναι αλλιώς ποιος ο λόγος να ονομάζεται Εθνική, αν το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση. 

Ads

Γνωρίζει κανείς από εσάς, ποιες ήταν οι εισηγήσεις της επιτροπής σε μια σειρά θεμάτων ζωτικής σημασίας όπως για παράδειγμα, για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα για τον τουρισμό και αν ναι,  υπό ποιες προϋποθέσεις; Για το αν ήταν προετοιμασμένα τα νησιά και ο κάθε τουριστικός προορισμός, να αντιμετωπίσει δεκάδες κρούσματα; Για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 του μήνα κι αν ναι υπό ποιες συνθήκες; Για το αν ο αριθμός των 25 παιδιών σε κάθε τάξη θεωρείται ασφαλής από την Επιτροπή; 

Οι αρμόδιοι υπουργοί κάθε φορά, επαναλαμβάνουν ότι οι αποφάσεις τους παίρνονται σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε η Επιτροπή έχει ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων αφού το καλοκαίρι είχαμε ντόμινο επικίνδυνα λανθασμένων αποφάσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. 

Η κάθε κυβερνητική απόφαση είναι ευθυγραμμισμένη με το πρόγραμμα της Επιτροπής ή η κυβέρνηση επιλέγει τελικά ποια καμπανάκια ακούει κάθε φορά; Ποιος θα απαντήσει υπεύθυνα στον ελληνικό λαό, αν ακολουθείται ένα πρόγραμμα υπό την αυστηρή καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων ή αν τελικά όπως έχουμε διαπιστώσει, οι διορισμένοι επιστήμονες σπεύδουν να προσαρμόσουν τη θεωρία τους στις αποφάσεις της κυβέρνησης; Κι αν έχουν δίκιο όσοι προφητεύουν, ότι πλησιάζει ο καιρός να γίνουν οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες οι αποδιοπομπαίοι τράγοι από την κυβέρνηση, πως θα πείσουν τον λαό κατόπιν εορτής, ότι εκείνοι τα λέγαν αλλά η κυβέρνηση κώφευε; Πως θα πείσουν ότι δεν έχουν ευθύνη για την τραγική εξέλιξη των πραγμάτων; 

Ads

Ας αρχίσουν λοιπόν να γνωστοποιούν τις εισηγήσεις τους. Ποτέ δεν είναι αργά για διαφανείς διαδικασίες, για την υπεύθυνη ενημέρωση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει κι ο κάθε πολίτης υπεύθυνα. Μόνο έτσι θα διασώσουν και οι επιστήμονες την αξιοπρέπεια τους. Μέχρι και ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης αποχώρησε από την ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας λέγοντας πως ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός. 

Με διακοσμητικούς εμπειρογνώμονες όμως, ο χειμώνας μας προβλέπεται πολύ βαρύς.